Fostul primar de la Nucșoara, retrimis în judecată pentru delapidarea bugetului primăriei

Necazurile se țin lanț pentru fostul primar de la Nucșoara, Corneliu Berevoianu. În octombrie 2019, acesta a fost retrimis în judecată, alături de Mihai Tița,fostul inspector cu atribuții financiar contabile al Primăriei Nucșoara, dar și omul de afaceri Florin Petrescu, pentru delapidare în formă continuată.

Corneliu Berevoianu, fostul primar pedelist de la Nucşoara, a fost inițial trimis în judecată, în luna iunie 2018, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru delapidare în formă continuată și angajare a cheltuielilor din buget peste limita creditelor bugetare aprobate, alături de ceilalți doi inculpați. Cu toate acestea, Judecătoria Curtea de Argeș a stabilit, pe 4 aprilie 2019, că rechizitoriul procurorilor a fost neregulamentar întocmit, iar cauza a fost restituită Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. La șase luni distanță, cei trei inculpați au fost retrimiși în judecată, după ce procurorii au remediat problemele semnale de judecătorii de cameră preliminară.

Procurorii susțin că Berevoianu Corneliu și Tița Mihai, prin nesocotirea atribuțiilor de serviciu, în cursul anilor 2007 și 2011, au încheiat contracte de achiziții publice, având ca obiect prestări servicii sau achiziții de bunuri cu diverse societăți comerciale și au dispus efectuarea integrală a plăților către aceste societăți care fie nu au executat obligațiile asumate  prin contract, fie au executat parțial obligațiile contractuale. Totul a început în mai 2011 când s-a încheiat între Consiliul Local Nucșoara și ACO „Stâna dintre munți” și asociația „Măgura Nucșoara” mai multe contracte având ca obiectiv concesionarea islazurilor și a pășunilor alpine, în suprafață totală de 1.507 ha, aparținând  comunei, pentru o perioadă de 12 luni. Procurorii susțin că din contractul de concesiune rezulta obligația beneficiarului de a realiza anual pe cheltuiala sa lucrări de curățire a islazului. Dar primarul Corneliu Berevoianu, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Nucșoara, i-ar fi scutit pe concesionari de această obligație. Câteva luni mai târziu, în august 2011, între Primăria Nucșoara și societatea comercială condusă de inculpatul Florin Petrescu a fost încheiat un contract având ca obiect efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunilor și islazurilor pentru o suprafață de 1203 ha.
Prețul lucrărilor fiind de circa 320.000 lei. Procurorii susțin că „inculpatul Berevoianu Corneliu a scutit fără nici o motivație asociațiile ACO «Stâna dintre munți» și «Măgura Nucșoara» de igienizarea pășunilor” și că „a angajat o cheltuială în valoare de 319.546,22 lei, din bugetul Primăriei Nucșoara, absolut gratuit prin încheierea contractului cu SC Cerexpres 2001 SRL”. De asemenea, pentru restul suprafeței de pășune, de 304 ha, concesionată Asociației „Măgura Nucșoara”, a fost abordată una din firmele de „casă” ale Primăriei pentru a face lucrarea de igienizare pentru suma de  peste 31.000 lei.
De altfel, edilul este acuzat și pentru că o parte din facturile achitate integral de Primărie, prin dispoziția sa de plată, se făceau fără să fie verificate efectuarea lucrărilor și livrarea materialelor de către executant. Unitatea Administrativ Teritorială Nucșoara s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de aproximativ 86.000, celelalte prejudicii fiind achitate.

Edilul i-ar fi plătit angajatului din bugetul Primăriei studiile  de masterat

Un alt detaliu interesant care apare în dosarul de la Judecătoria Curtea de Argeș este modul în care colaborau fostul edil cu subordonatul său – Mihai Tița, coinculpat în același dosar. Mihai Tița, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Nucșoara. a întocmit un referat prin care solicita instituției plata aferentă cursului de masterat organizat de Universitatea „Titu Maiorescu” din Curtea de Argeș și susținut de acesta. Fără angajament legal între Primărie și Universitate, neexistând încheiat un contract de prestări servicii, fostul primar, în calitate de ordonator de credite, a aprobat suma de 3800 lei pentru studiile subordonatului său.

Corneliu Berevoianu, condamnat într-un alt dosar

Pe 25 iunie 2019, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe Corneliu Berevoianu, fost primar al comunei Nucşoara, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de trei ani pentru fraudă cu fonduri europene. Fostului edil I s-a interzis pentru doi ani și dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Acesta a fost trimis în judecată în ianuarie 2017, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea