Lucrările de reabilitare de la Colegiul „Zinca Golescu” bat pasul pe loc

# „Stăm înghesuiți de trei ani”, precizează cadrele didactice ale Colegiului # Deși contractul a fost reziliat de un an, proiectul va fi scos, din nou, la licitație abia în 2020

Lucrările la unul dintre cele mai importante colegii din județul Argeș sunt în stand-by încă de la începutul anului 2019. Este vorba despre obiectivul de investiții „Consolidare și reabilitare clădire tronson I Colegiul Național Zinca Golescu”. Profesorii sunt nemulțumiți de situația creată. O parte din aceștia au făcut mai multe precizări pe acest subiect pe grupul de Facebook: „Pitești, orașul meu!”. Cadrele didactice de la „Zinca Golescu” atrag atenția că lucrările realizate până în acest moment încep să se dărâme și că elevii stau înghesuiți în clase, deja, de trei ani, de când s-a eliberat o parte din clădire pentru a se începe construcția.
„Există vreo șansă să încheiați lucrările la Colegiul Național Zinca Golescu? Nu de alta dar începe să se dărâme și bruma de renovare pe care ați făcut-o până acum. Sunt cinci ani! Cade școala pe noi!”, a întrebat un profesor de la Zinca Golescu pe viceprimarul Sorin Apostoliceanu, care de mai mulți ani și-a adjudecat rolul de comunicator între municipalitate și piteșteni.
„Stăm înghesuiți de trei ani”, a mai completat un cadru didactic. Celor doi profesori, viceprimarul Sorin Apostoliceanu le-a precizat următoarele: „Facem proiectul din nou pentru că a fost făcut defectuos de către școală”.
„A fost făcut un proiect nu așa de bun de către școală și firma care a câștigat licitația a reziliat contractul. Pentru că proiectul nu era bun, nu era fezabil”, a mai completat Apostoliceanu.

Istoricul contractului

Pornind de la nemulțumirile profesorilor, am vrut să aflăm care este situația actuală a lucrărilor de reabilitare și conservare de la Colegiul Național Zinca Golescu. Contractul de realizare a lucrărilor privind tronsonul I al clădirii a fost încheiat, la sfârșitul anului 2016, între conducerea de la „Zinca Golescu” și Asocierea SC Selca SA SRL – SC Valah Construct Grup SRL- SC Zeus SA. Câteva luni mai târziu, pe 30 martie 2017, obiectivul de investiții a fost preluat de Primăria Pitești de la Colegiu, municipalitatea devenind titularul investiției. Tot în 2017, proiectul a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Pe 21 decembrie 2017, Consiliul Local Pitești a aprobat asigurarea cofinanțării de la bugetul local și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru „Consolidare și reabilitare clădire tronson I Colegiul Național Zinca Golescu”. Valoare totală a proiectului a fost de 5.428.590,00, TVA inclus, dintre care suma de 486.140,00 lei alocată din bugetul local și suma de 4.942.450,00 lei prin  PNDL II. S-a dat drumul la lucrări! Pe parcursul anului 2018 au fost realizate o mică parte dintre acestea, iar la sfârșitul anului trecut a fost reziliat contractul, cu acordul părților (nr. Primăria Pitești și cele trei societăți comerciale).

Motivele rezilierii contractului

Motivele rezilierii contractului au fost multiple. Din precizările făcute de reprezentanții Primăriei Pitești reiese că ele țin atât de schimbarea legislației în vigoare, cât și de lucrări suplimentare, neprinse în proiect, care trebuiau a fi realizate. În această situația s-a ajuns la o reziliere a contractului, pe cale amiabilă.
„S-a modificat legislația, prin Ordonanța 114, și salariile angajaților au trebuit să crească. Ei, pe forma inițială, făcuseră contracte cu alte salarii. Au spus că legislația s-a modificat, că sunt obligați să modifice salariile angajaților, ceea ce înseamnă că au cheltuieli suplimentare și au venit să le ceară. Cheltuielile au fost deja aprobate o dată în contract și nu puteau fi suplimentate așa dintr-o dată. Noi nu puteam să facem act adițional că prețul era stabilit și era ferm. Pe lângă această situație, ei au spus și alte motive: neconcordanța între proiect și lucrări la fața locului (lipsa materialelor), în proiect scria o cantitate anume, dar în realitate era vorba despre o cantitate mai mare; prețurile care s-au modificat la materialele de achiziție; prețurile la manoperă. Ei nu au mai putut să lucreze în condițiile astea și noi a trebuit să refacem proiectul tocmai pentru ca să ridicăm valoarea la prețurile actuale: manoperă, cantități și materiale. A mai fost și situația lipsei unui responsabil tehnic cu execuția care nu era specializat pe culte (pe lucrări de patrimoniu), nefiind cerut acest lucru prin  documentația de atribuire, derulată de liceu”, a precizat viceprimarul Laurențiu Zidaru.

Lucrarea va fi scoasă, din nou, la licitație în ianuarie

Astfel, pe parcursul anului 2019 s-a lucrat la refacerea și reactualizarea proiectului. Urmează ca la începutul anului viitor obiectivul de investiții să fie scos, din nou,la licitație. „În decembrie 2018 s-a reziliat contractul, cu acordul ambelor părți. (...) În cursul anului 2019 am demarat achiziția serviciilor de actualizare a proiectului. SF-ul este întocmit într-o primă fază și este trimis de proiectant spre verificare. Am recepționat, dar am propus niște modificări la devizul general.  Va fi recepționat definitiv în această lună, urmând ca anul viitor, noi ne propunem ca în ianuarie, să întocmim documentația pentru licitația privind atribuirea  contractului de proiectare și execuție. Cel mai târziu în vara anului viitor să avem contractul semnat și să înceapă lucrările”, a precizat Masis Kevorkian, consilier în cadrul Primăriei Pitești.

Sorin Apostoliceanu: „Proiectul a fost făcut pe genunchi”

Despre acest subiect am stat de vorbă și cu viceprimarul Sorin Apostoliceanu, care ne-a precizat: „A fost un proiect făcut de cei de la Zinca, de reabilitare a colegiului. A fost semnat un contract cu anumite firme. Noi am depus prin PNDL și am câștigat proiectul de acolo. Dar cei care au lucrat, când au mers mai departe cu lucrările, au văzut că de fapt proiectul a fost făcut pe genunchi, nu a fost făcut bine. Erau multe lucruri care lipseau din proiect, dar care nu erau prinse în proiectul inițial, iar cei de acolo nu au mai putut să lucreze efectiv. S-a reziliat contractul cu firma, pentru că nu a mai putut să lucreze. Suntem în plin proces de a termina proiectul. Apoi scoatem la licitație și se va face lucrarea”, a precizat Sorin Apostoliceanu.

Conducerea școlii: „Am fi putut să beneficiem poate de un pic mai multă atenție”

Conducerea Colegiului „Zinca Golescu” atrage atenția că: „școala ar fi putut să beneficieze poate de un pic mai multă atenție”.
„La momentul acesta lucrările sunt sistate. Am întrebat și noi la primărie și ni s-a răspuns că s-a realizat o nouă reevaluare a proiectului și urmează să se scoată din nou lucrarea la licitație. Nu mai răspunde școala de proiect din anul 2017. Contractul s-a realizat după ce Primăria Municipiului Pitești a preluat investiția. Noi ne-am ocupat înainte. A fost angajat cineva de specialitate, un proiectant. Toate demersurile care au fost realizate au fost aduse și la cunoștința Primăriei”, a precizat profesoara Maria Broștescu, directoarea Colegiului „Zinca Golescu”.

În acest moment, la „Zinca Golescu” nu există o sală de sport funcțională

Iar lipsa de folosință a clădirii, aflată în construcție, a produs mai multe dezavantaje, atât profesorilor, cât și elevilor. Cea mai mare nemulțumire, pe lângă cea a spațiului restrâns, este că elevii nu mai beneficiază de o sală de sport, fiind inclusă în cadrul spațiului aflat în reabilitare, în care să se desfășoară orele de sport în perioada de iarnă.
„Zona unde s-au făcut lucrările  la momentul acesta este izolată. Elevii și personalul școlii nu au acces în zona respectivă.  Nu există niciun fel de pericol. Pentru școală este însă un dezvantaj. Nu funcționăm la capacitate normală, iar elevii au la dispoziție un spațiu mai restrâns. Oricum lucrările trebuie să demareze și măcar tronsonul respectiv trebuie să ajungă la stadiul care a fost ca să poată fi folosit. Un dezavantaj major este că nu mai există sala de sport și pe perioada cât vremea este rece, profesorii trebuie să se adapteze. Se face șah și alte jocuri sportive care se pot face în interior și nu în sala de sport. În ceea ce privește programul. Am rămas pe același program de funcționare, dimineață și după-amiază pentru că în zona în care suntem  am putut să încăpem cu clasele respective. Programul nu a suferit modificări față de ceea ce avem noi în programul normal. Funcționez și cu laboratoarele ca săli de clasă, și în momentul în care trebuie să se realizeze ore în laborator se permută clasele”, a mai precizat directoarea Maria Broștescu.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea