Stenograma ședinței privind propunerea de instituire de arie protejată a „Pădurii Trivale”

# Apostoliceanu: „Această suprafață de 375 ha o putem securiza pentru că este a statului” # Cornel Ionică: „Avem niște obligații privind punerea în posesie. Sunt 40-50 de cetățeni în această situație” # În ianuarie, urmează să fie discutată în Consiliu Local și propunerea de instituire de arie protejată şi pentru pădurea privată

Pe 31 octombrie, în ședința Consiliului Local Pitești, s-a aprobat, în unanimitate, hotărârea nr. 358 privind „propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată și declararea ca rezervație naturală pentru «Pădurea Trivale»”.

Aceasta a vizat doar suprafaţa de 374,3658 de hectare din Pădurea Trivale, aflată în proprietatea statului. Mai mulţi consilieri locali  piteșteni urmează să inițieze acum un nou proiect privind propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată de interes naţional şi pentru restul de pădure care este privată. Dintre semnatarii proiectului lipsesc doar consilierii PNL.

Sorin Apostoliceanu: „În luna ianuarie vom face un proiect și pentru pădurea privată”

Deși proiectul trebuia să intre în dezbatere la ședința de Consiliu Local din data de 12 decembrie, acest lucru nu a fost posibil pentru că municipalitatea nu a primit, cu exactitate, suprafațele pădurilor private care se regăsesc în Pădurea Trivale.
„În luna octombrie s-a votat acel proiect, în unanimitate, pentru suprafața care e în proprietatea statului. Tot aici am discutat ca să ne apucăm să facem încă un proiect pentru restul de pădure, care este privată, să o facem de interes național. Am făcut demersuri. Am făcut adresă pe 5 noiembrie către direcția Silvică, dânșii ne-au răspuns și ne-au dat o suprafață de 50 de hectare, nu au înțeles exact ce i-am întrebat noi. Nu am reușit să obținem o suprafață a pădurilor private care sunt în pădurea Trivale ca să facem un proiect de hotărâre. De asta nu am reușit să îl punem pe ordinea de zi ( nr. a ședinței din luna decembrie). Eu sper că la ședința din ianuarie să găsim toate datele și să punem proiectul pe ordinea de zi.”, a precizat viceprimarul Sorin Apostoliceanu.

Stenograma discuțiilor din Consiliul Local Pitești

Recent, pe site-ul Primăriei Pitești a fost publicat procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Piteşti, care s-a desfășurat pe 31 octombrie. În continuare vă prezentăm, selectiv, stenograma discuțiilor (n.red cu precizarea că intertitlurile aparțin redactorului) pe baza proiectului de hotărâre inițiat de consilierii municipali Apostoliceanu Sorin, Gentea Cristian, Preduț Mariana-Tatiana, Tudosoiu Dumitru, Costescu Cătălin, Janță Daniel-Constantin, Olariu Gheorghe-Ionuț, Zidaru Ionuț Gabriel, Morlova Eduard, Florea Daniel privind propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată și declararea ca rezervație naturală pentru zona naturală ”Pădurea Trivale”. Au fost discuții aprinse, pe parcursul a aproximativ două ore.

Sorin Apostoliceanu: „Prin 2010 -2012 se făcuseră absolut toate procedurile pentru a se realiza acea arie protejată”

Domnul primar Constantin Cornel Ionică: Trebuie să punem punct acestor dispute, care sunt în afara realității, că primăria este de acord ca terțe persoane să construiască în Pădurea Trivale. Nimeni nu și-a dorit acest lucru iar dacă se va întâmpla se va face în condițiile legii, independent de voința noastră, cu măsuri și proceduri stabilite de instituțiile abilitate. Aș fi dorit să păstrăm niște părți din pădure pentru zone de agrement: piste de biciclete și plimbări în aer liber.
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: (...) Noi acum ne prezentăm intenția că vrem să se facă acolo arie protejată și dăm acest aviz pentru că, tot în această ordonanță, se spune la un moment dat că printre alte acte care ne sunt necesare este nevoie și de acest aviz al autorității. În anul 1994 a existat o Hotărâre a Consiliului Județean prin care se spunea că întreaga Pădure Trivale plus multe altele se declară ca arii protejate de interes local.  Nu știu ce s-a întâmplat mai departe pentru că, dacă era arie de interes local nici nu mai trebuia expropriată. În anul 2010 s-a făcut un comitet cu ONG-uri, cu mai multe persoane care au vrut să realizeze acest lucru. Acest lucru s-a concretizat în HCL nr.197/13.12.2012 prin care se dă un aviz, exact ce vrem să facem noi astăzi și în care spune așa: ”suprafața pădurii care face obiectul prezentei hotărâri este de 432,3363 ha” ceea ce este greșit pentru că un consiliu local nu poate să dea un aviz pentru o suprafață de teren de pe teritoriul altei unități administrative. Din harta pe care o am aici diferența de la 432,3363 ha la 374,3658 ha sunt pe Pitești-Moșoaia. Tot în această ordonanță la art. 5 scrie categorii de arii naturale protejate de interes judeţean sau local: stabilite numai pe domeniul public/privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Asta înseamnă să declarăm noi rezervație naturală locală pe niște terenuri private, adică un proces extrem de greu, să-i expropriem pe acești oameni. Dacă facem arie protejată națională banii or să vină de la Guvern, el o să se ocupe și o să stabilească administrator și o să putem face și piste de biciclete. Prin 2010 -2012 se făcuseră absolut toate procedurile pentru a se realiza acea arie protejată. Ați avut idee că cei de la minister au trimis adrese primăriei prin care ni s-au cerut mici lucruri pentru a da drumul la Hotărârea de Guvern? Eu nu am știut de aceste adrese. Nimeni nu a știut că ministerul a transmis acele adrese la care nu s-a răspuns. Am vorbit și cu domnul primar al comunei Moșoaia și a rămas să avem o întâlnire săptămâna viitoare și să încercăm să găsim o soluție pentru a rezolva întreaga suprafață a pădurii. Astăzi vorbim de acestă suprafață pentru că este a statului și nu trebuie să se negocieze cu nimeni. (...) Pentru această suprafața de 375 ha trebuie să mergem înainte și sunt sigur că se va da Hotărâre de Guvern. Săptămâna viitoare vom merge la Moșoaia să discutăm și tot săptămâna viitoare vom depune un alt proiect de hotărâre, împreună cu toți colegii, prin care să propunem instituirea unei arii protejate și pentru cealaltă suprafață de teren, nu pe ce aparține comunei Moșoaia. Această suprafață de 375 ha o putem securiza, este a statului. Toți ne dorim acest lucru, nu este ilegal, mergem împreună la Guvern și cu siguranță vom reuși. Am discutat și cu domnul arhitect ieri și cei care fac PUG-ul vor fi înștiințați de acest lucru.
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Să înțeleg că hotărârea se referă la inițierea privind declararea?
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Bineînțeles și dăm și aviz. Am explicat că hotărârea din anul 2012 nu este bună pentru că se dă aviz pe toată suprafața.
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Cunoașteți că inițierea nu s-a făcut în baza Hotărârii Consiliului Local din anul 2012 ci prin Ordinul nr. 39/09.04.2010 al Prefectului Județului Argeș s-a stabilit ”constituirea grupului de lucru pentru inițierea demersurilor în scopul declarării Pădurii Trivale ca arie protejată de interes național”? S-a anulat acea inițiere?
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Acum noi propunem încă o dată instituirea. În OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare este scris că printre documentele necesare avem nevoie și de acest aviz.
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Dumneavoastră înțelegeți că ne propuneți să votăm o chestie legată de inițiere care s-a făcut în 2010 prin Ordin despre avizare?
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Propunem instituirea regimului național. Conform art.8 alin. (2) din OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare ”propunerile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată se pot face din iniţiativa oricărei persoane fizice sau juridice şi se înaintează autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor, în vederea promovării actului normativ de desemnare a acestora”.

Narcis Sofianu: „Este ilegală această hotărâre”

Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Înțelegeți că această inițiere s-a făcut prin Ordin al Prefectului în anul 2010 și că nu mă refer la avizare? Înțelegeți că implicațiile juridice ale unei noi hotărâri de inițiere duc la anularea studiului științific care a fost înaintat Ministerului Mediului și Academiei Române?
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Este ilegală această hotărâre?
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Da, deoarece deja există reglementată inițierea ariei protejate pentru suprafața la care vă referiți, dar spre deosebire de proiectul propus azi, inițierea din anul 2010 face referire și la ce se încearcă să se protejeze. Trebuie să indici legal ce vrei să protejezi prin aria protejată.

Dumitru Tudosoiu: „Nu cred că există consilier local care să nu fie de acord cu acest demers”

Domnul consilier Tudosoiu Dumitru: S-a manifestat un interes vis-a-vis de Pădurea Trivale, un interes în sensul de a o proteja. Nu cred că există consilier local care să nu fie de acord cu acest demers, însă există și niște impuneri. La începutul discuțiilor a spus domnul primar că ne dorim să protejăm dar, din păcate nu mai putem face anumite lucruri. A venit colegul nostru, domnul Apostoliceanu Sorin și a lămurit această problemă. Să lăsăm un lucru bun comunității pe care am reprezentat-o în consiliul local: protejarea Pădurii Trivale. Dacă există vreo problemă hai să o rezolvăm fără să ne certăm.
Domnul consilier Gentea Cristian: Într-adevăr domnul consilier Ionuț Gheorghe Olariu a venit prima dată cu această idee. Acum câteva luni de zile am avut o intervenție într-un ziar și am spus că sunt total de acord cu astfel de idee. Mai mult decât atât, lunea trecută, sunt mulți colegi în sală care pot confirma acest lucru, am intenționat să merg cu minim 50 de persoane la cortul unde domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț a inițiat această campanie de semnături să semnăm. Nu am ajuns să fac acest lucru deoarece miercuri am plecat din țară. Între timp domnul viceprimar Sorin Apostoliceanu, căruia îi mulțumesc, împreună cu ceilalți colegi ai mei și colegii de la Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - și lor le mulțumesc – au analizat mai serios, s-au consultat cu juriștii și cu domnul secretar Andrei-Cătălin Călugăru și au ajuns la această soluție. Marți seară, după ședința de comisii, am înțeles mai bine despre ce este vorba, singurul lucru pe care mi-l reproșez este că nu l-am oprit și pe domnul consilier Narcis Sofianu-Ionuț să discutăm atunci. Între timp am mai avut câteva discuții cu domnia sa, recunosc că fac acest lucru destul de des pentru că îl apreciez și ca om și din punct de vedere profesional. Mai mult de atât, azi de dimineață, am intermediat o întâlnire între domnul viceprimar Sorin Apostoliceanu și domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț, îmi pare rău că nu au ajuns la un numitor comun. Haideți să votăm acest proiect de hotărâre care este absolut corect, să protejăm acele 375 ha, iar luni dimineață să semnăm cu toții acel proiect de hotărâre, inclusiv cu colegii de la Partidul Național Liberal, pentru a extinde la întreaga suprafață. Poate ar trebui să lăsăm orgolii deoparte și să facem ceva la care se așteaptă toată lumea să facem.
Domnul consilier Janță Constantin-Daniel: De fiecare dată când a existat un proiect de urbanism s-a discutat despre spațiul verde. Dacă avem posibilitatea să trecem acești 375 ha în arie protejată de ce să nu o facem. Este clar că toată lumea își dorește ca întreaga suprafață să fie protejată, dar consider că este foarte bine să începem cu acești 375 ha, pentru că în timp se mai pot schimba multe.
Doamna consilier Preduț Mariana-Tatiana: Mă aștept ca în seara aceasta să avem unanimitate la acest proiect. Mă bucur foarte mult că și domnul primar susține acest proiect. Dacă Ordinul Prefectului era valoros și nu bloca obținerea ca arie protejată pentru Pădurea Trivale, cel puțin ONG-urile, dacă nu autoritățile sau partidele se ocupau și obțineau aceste avize. Acesta este motivul pentru care am considerat necesar și am susținut opinia domnului viceprimar Sorin Apostoliceanu. Mergem pe solicitarea pentru suprafața care este liberă de sarcini pentru a face măcar un pas înainte pentru obținerea acestei protecții a Pădurii Trivale. Este un proiect inițiat de noi care nu se va putea realiza decât cu sprijinul tuturor consilierilor. Sper să avem unanimitate nu doar în seara aceasta ci până la finalizarea proiectului prin susținerea miniștrilor și a tuturor celor implicați.
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Nu știu cine era prefect în anul 2010. S-a constituit acel grup de lucru, dacă votăm iar inițierea se anulează tot ce a obținut acel grup de lucru. S-a obținut studiul de fundamentare științifică, formularul standard de arie protejată, hartă pe format digital și de hârtie.
Doamna consilier Preduț Mariana-Tatiana: A solicitat cineva în acest consiliu anularea acelui ordin?
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: S-a obținut aviz de la instituția Consiliului Județean, Direcția Silvică – aviz, Primăria Municipiului Pitești – aviz.
Doamna consilier Preduț Mariana-Tatiana: De ce ați mai pornit inițierea dacă știați aceste lucruri?
Domnul consilier Gentea Cristian: După ce obțineați cele 7500 de semnături ce urma?
Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Avantajul pe care-l aveam prin propunerea celor două proiecte era acela că ambele se votau în consiliul local și nu mai depindeam de nimeni de la minister. Tot ce a depins de factorii locali: Primăria Municipiului Pitești, Primăria Comunei Moșoaia, Consiliul Județean, Direcția Silvică, 24 Direcția Agricolă, Prefectură Argeș, totul s-a rezolvat pe plan local când s-a trimis documentația. Domnul primar are dreptate. Dacă noi votăm arie protejată în formatul în care este, ceea ce știți de acum din cele 6,5 sau 6,7 ha nu se mai poate extinde pentru că nu aveți unde. Nu este permis să faci piste de biciclete în arie protejată. Pe lângă toate acestea ar fi bine să fie protejată întreaga suprafață a pădurii. Dacă într-adevăr se dorește să se facă aici arie protejată pentru toată suprafața vă citesc și art.7 din OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare ”regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu alte dispoziţii legale în materie” și îmi permit să formulez, dacă doriți unanimitate, un amendament la proiectul de hotărâre, haideți să votăm arie protejată pentru toată suprafața, indiferent de deținător.

Cornel Ionică: „Nimeni nu va accepta să primească teren într-o arie protejată... Apreciez proiectul extrem de oportun”

Domnul primar Constantin-Cornel Ionică: Am spus de la început că susțin acest proiect și am explicat de ce fac acest lucru. Au existat multe discuții despre Pădurea Trivale, că în viitorul apropiat va fi decimată, că se vor face construcții în zonă cu acceptul primarului, al primăriei, etc. Este foarte bine să susținem acest proiect cu toate că s-ar putea să avem niște probleme, dar nu în imediata apropiere, în sensul că avem niște obligații privind punerea în posesie a unor suprafețe de teren pe care instanța de judecată le-a decis. Sunt 40-50 de cetățeni în această situație, nu am făcut punerea în posesie până la această dată pentru că nu a existat protocolul între Primăria Municipiului Pitești și Ocolul Silvic, deci nu ne-au pus la dispoziție suprafețele necesare. Nimeni nu va accepta să primească teren într-o arie protejată. Instituind această arie protejată statul are obligația să acorde sprijin pentru cei care trebuie să primească teren, inclusiv prin compensație la materialul lemnos pe care orice proprietar din exploatări îl primește. Însă, făcând acest prim pas nu greșim cu nimic. Apreciez proiectul extrem de oportun. Mă gândesc cumva și la posibilități legale de a crea niște zone de agrement, dar aceste lucruri le vom discuta în următoarea etapă.
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Astăzi la conferința de presă, domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț nu a acuzat nici măcar o secundă pe cei care aveau ca atribuție să dea răspuns către minister. Nici măcar astăzi în ședință nu l-a întrebat pe domnul primar de ce nu s-a răspuns la acele adrese. La art. 22 din OUG nr.57/2007 spune foarte clar ”zonarea internă a ariilor naturale protejate de interes naţional se face prin planul de management (…)”, ori noi am scris la art. 3 ”planul de management și regulamentul ariei protejate de interes național se elaborează de entitatea competentă, cu consultarea autorităților administrației publice locale (...)”, adică ministerul, cei care vor fi acolo or să facă o zonare și un plan. Foarte interesant este ce scrie în continuare în ordonanță ”Zonarea internă a ariilor naturale protejate de interes naţional se face prin planul de management, prin definirea şi delimitarea, după caz, a: zonelor cu protecţie strictă, zonelor de protecţie integrală, zonelor-tampon, zonelor de dezvoltare durabilă a activităţilor umane”. Haideți să vedem ce înseamnă zone de dezvoltare durabilă a activităților umane. În ordonanță scrie că, în zonele de dezvoltare durabilă se pot desfăşura 25 activităţi, cu respectarea prevederilor din planurile de management printre care și activităţi de construcţii/investiţii, cu avizul administratorilor ariilor naturale protejate pentru fiecare obiectiv. Deci putem face tot ce dorim, piste de biciclete, cu avizul administratorului. Să rămână astăzi proiectul pentru suprafața aceasta și luni vă așteptăm să semnăm și pentru diferență, să refacem de la zero așa cum doriți dumneavoastră, dar pentru această suprafață procedurile vor merge foarte repede pentru că nu avem cu cine să negociem.
Domnul consilier Gentea Cristian: Poate eu nu înțeleg bine, dar aș vrea să-l întreb pe domnul secretar de ce pentru suprafața de 374 proiectul este nelegal iar pentru suprafața de 900 este legal? Și nu înțeleg dacă votăm toți pentru suprafața mai mare nu se mai anulează nimic din ce a fost până acum. De aceea vreau să-mi spună domnul secretar dacă este în regulă sau nu, pentru că a semnat de legalitate?
Domnul secretar Andrei-Cătălin Călugăru: În general trebuie să explic de ce nu semnez un proiect de hotărâre, pentru că aș fi obligat în prima ședința de consiliu, după ce transmitem la prefectură proiectul adoptat de dumneavoastră, nesemnat de mine, să vă dau o explicație în scris. Mie mi se pare absolut legal, altfel nu aș fi semnat acest proiect pentru că este vorba de o propunere. O propunere care poate fi făcută la momentul acesta și de un cetățean și de colegii din mass media. Nu mi se pare ilegal să aprobăm astfel de propuneri. Dacă ne-am extinde pe toată suprafața am putea intra întro problemă tehnică. Fac o mică paranteză – corespondența dintre minister și noi din anii 2016 – 2017 a fost pentru clarificarea regimului juridic, pentru identificare proprietari și alte asemenea, la care am răspuns, am solicitat adrese și către Ocolul Silvic pentru că există o problemă. Toată această suprafață de 374 ha face obiectul Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Este propusă de Ocolul Silvic ca suprafață de retrocedare pentru persoane fizice. La momentul actual acest proces nu este început ca să știm dacă cele 40 de persoane or să accepte sau nu aceste suprafețe. Din punctul acesta de vedere nu avem cum să spunem care vor fi proprietarii. Toate aceste informații au fost transmise la minister și undeva s-a blocat sau nu s-a decis mai departe. Faptul că noi dăm acum o hotărâre, nu cred că ar anula tot ce s-a făcut până acum și asta o să ne spună tehnic, ministerul. Tocmai de aceea am evitat să spunem că se abrogă ceva sau nu, că se continua sau nu ceva. Ministerul sau Autoritatea pentru Mediu sau o altă instituție or să ne dea un răspuns. Din punctul meu de vedere, dacă se va dori până la 900 ha ar fi bine ca această hotărâre să nu conțină elemente pentru care ministerul să ne spună revizuiți proprietatea. Hotărârea, fie că este pentru suprafața de 374 ha, fie că este pentru 900 ha, este legală, însă eu le-aș vedea separate. 
Domnul consilier Dinu Dănuț: O să votez pentru acest proiect pentru că este vorba doar de o propunere. Este absolut legal. În plus o să se și grăbească circuitul acesta al documentelor.
Domnul consilier Morlova Eduard: M-aș mira ca cineva din sala aceasta să nu-și dorească să protejăm Pădurea Trivale. Este vorba strict de orgolii și cred că aceste discuții nu-și au rostul.
Domnul consilier Olariu Gheorghe-Ionuț: Din anul 2017 am tot adus în discuții acest subiect. Din anul 2019 am ales să port o corespondență scrisă. Vreau să le mulțumesc, în primul rând, colegilor alături de care am inițiat acest proiect, indiferent că sunt de la PSD sau ALDE, puteau fi și de la PNL dar dumnealor au ales ca în această perioadă să facă o campanie electorală care din punctul meu de vedere începe din mai 2020. Sunt de acord cu ceea ce au spus colegii inițiatori cât și alți vorbitori. O să semnez și celălalt proiect de hotărâre pentru diferența de pădure.
Domnul consilier Preda Marin: În materialul prezentat se află și răspunsul viceprim-ministrului. Eu consider că nu se anulează nimic, din contră avem o arie protejată bine delimitată la care se pot solicita, conform documentației, avizele.

Deși a acuzat că hotărârea este ilegală, în final Sofianu a votat-o

Domnul consilier Sofianu Narcis-Ionuț: Vreau să amintesc că am făcut o propunere de amendament referitoare la extinderea suprafeței protejate. Dacă nu se votează pentru întreaga suprafață cu ce preîntâmpinăm, conform legii, o eventuală defrișare a celorlalte suprafețe?
Domnul viceprimar Apostoliceanu Sorin: Aștept pe absolut toți consilierii locali săptămâna viitoare, a spus și domnul consilier Gentea Cristian foarte clar, facem un nou proiect de hotărâre pentru diferență și-l inițiem. Vă așteptăm săptămâna viitoare, când aveți timp, să inițiem acest proiect și facem ședință extra”, se arată în procesul verbal al ședinței Consiliului Local Pitești din 31 octombrie 2019.

Cert este că, în final, Narcis Sofianu a votat hotărârea, deși acuza că este ilegală. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, în forma propusă de inițiator, în unanimitate de voturi, devenind Hotărârea de Consiliu Local nr. 358/31.10.2019.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea