Primăria Pitești a pierdut definitiv procesul cu Parohia Sfânta Treime

# Biserica a intrat în posesia unui teren în suprafață de 4.275 mp chiar în centrul Piteștiului

Încă din noiembrie 2016, Parohia Sfânta Treime din Pitești a solicitat Judecătoriei Pitești, în contradictoriu cu Municipiul Pitești, să se constate că este proprietara unui teren în suprafață de 4.632 mp și a clădirii bisericii amplasate pe acest teren, precum și asupra a altor 6 clădiri. Este vorba despre Biserica Sfânta Treime sau ”Schitul Beștelei”, de pe strada Dealurilor, din centrul Piteștiului.

Preotul paroh al bisericii a cerut dobândirea prin uzucapiune a dreptul de proprietate asupra suprafeţei de teren menționată anterior. Iar instanța i-a dat câștig de cauză, pe fond, la data de  24 aprilie 2019: ”Admite în parte acţiunea. Constată că reclamanta a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 4275 m.p. situată în intravilanul ....şi a construcţiilor edificate pe aceasta, astfel cum au fost individualizate prin planul de amplasament şi delimitare a imobilului anexat raportului de expertiză D.G., care face parte integrantă din prezenta. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Piteşti.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Pitești nr. 2732/2019.

Sofianu și acuzele

Pe acest subiect, consilierul local liberal Narcis Sofianu a făcut mai multe acuze grave, dar care s-au dovedit a fi neîntemeiate, mai ales că instanța, în cele din urmă, i-a dat câștig de cauză definitiv Parohiei.
”Îl rog în continuare pe dl. Calinic să le mai tempereze preoților dragostea de avere făcută pe nimic. Să vrei jumătate de hectar în mijlocul Piteștiului mi se pare imoral, mai ales din partea unui reprezentant al clericului ortodox. La ce le trebuie jumătate de hectar în centrul Piteștiului? Cei de la Primărie nici măcar nu ne-au informat că  Piteștiul, la pretențiile unui preot dezorientat moral, a pierdut aproape 0,5 hectare de teren”, a precizat Narcis Sofianu într-o conferință de presă, fără a preciza că terenul respectiv se află în posesia bisericii de zeci de ani, fiind chiar împrejmuit.
Discuția a fost adusă de Narcis Sofianu și în Consiliul Local Pitești, acolo unde acesta a cerut o informare despre stadiul procesului. ”Mi se pare o situație gravă. Au tot fost alocați bani în acest domeniu și ne-au fost luați aproximativ 4.000 mp în centrul orașului. Eu sper să abordăm cu mare seriozitate această problemă, eventual să vorbim și cu Înaltpreasfinţitul Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului”, a precizat Sofianu în cadrul ședinței de Consiliu Local desfășurată pe 31 octombrie 2019.

Tribunalul Argeș dă câștig de cauză Parohiei Sfânta Treime

Doar că la o zi distanță de la ședința de Consiliu Local Pitești, pe 1 noiembrie, Tribunalul Argeș a dat soluția definitivă în acest proces: ”Respinge apelul formulat, ca nefondat. Definitivă”.
În motivarea acțiunii, Parohia Sfânta Treime a arătat că suprafața de teren în litigiu a fost stăpânită în mod pașnic, continuu, public și sub nume de proprietar pe o perioadă de peste 30 de ani. În soluționarea procesului un rol determinant l-a avut raportul de expertiză.
”Referitor la fondul cauzei, potrivit raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză, expertul desemnat a concluzionat faptul că terenul în suprafață de 4.275 mp ce face obiectul acțiunii, este în posesia reclamantei, exact cum era la nivelul anului 1941. Cu privire la întinderea suprafeței de teren pentru care reclamanta a solicitat constatarea dreptului său de proprietate, instanța a avut în vedere măsurătorile efectuate cu aparatură de specialitate de către expertul topograf cu ocazia deplasării la fața locului, fiind singura probă judicioasă în acest sens prin care poate fi stabilită cu exactitate suprafața deținută în fapt de către reclamantă, respectiv 4.275 mp.
De asemenea, expertiza a confirmat că terenul nu face parte din domeniul public al Municipiului Pitești. Instanța a reținut, totodată, faptul că reclamanta a stăpânit acest teren în folosință de peste 30 de ani”, se arată într-o informare a Primăriei Pitești.

Preotul paroh Marius Costache: ”E terenul bisericii”

”Noi nu aveam titlu de proprietate și de aceea am făcut această acțiune în instanță. Este vorba despre terenul împrejmuit. Nu aparținea de domeniul public, numai că Primăria nu ne-a emis niciodată un act de propietate. Ni s-a dat câștig de cauză. E terenul bisericii”, ne-a precizat Marius Costache, preotul paroh al Bisericii Sfânta Treime Piteşti.
Întrebat de cele declarate de consilierul Narcis Sofianu la adresa sa, preotul paroh ne-a precizat: ”Nu știu nimic, nu pot să vă dau detalii. Cine a zis, ce a zis, chiar nu știu...”.

Scurt istoric al bisericii

Biserica Sfânta Treime din Pitești este un monument istoric din secolul al XVII-lea, cunoscută și cu denumirea de ”Schitul Beștelei” sau ”Biserica de pe Scoroboaia”. ”În Ţara Românească în secolul XVII în timpul domniilor lui Matei Basarab  şi Şerban Cantacuzino (1678-1688) se inaugurează o nouă etapă de căutări şi de experienţe în domeniul arhitecturii bisericeşti. Aceste experienţe nu privesc tipurile structurale de bază, ce vor fi păstrate în continuare, ci în primul rând modificarea proporţiilor şi a aparatului ornamental, sub semnul unei viziuni marcate de eleganţă şi de rafinament. Biserica Sfânta Treime se înscrie  în arhitectura vremii cu turla pe pronaos, armonia volumelor construite, admirabil puse în valoare de veşmântul alb al tencuielilor  pe a căror suprafaţă se lasă descifrate cu uşurinţă modenaturile arhitectonice şi ancadramentele înflorite din piatră la ferestre şi la uşa de intrare a biserici. Biserica nu se impune nicidecum prin mărimea sa, ci tocmai prin faptul că nu este o construcţie grandioasă, timidă răsărind în calea trecătorilor la răscruce de drumuri.  Construcţia se înscrie în tipul de plan trilobat, fiind construită din cărămidă, cu ziduri groase de un metru”, se arată pe site-ul Parohiei Sfânta Treime.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea