Primăria Pitești câștigă prima bătălie cu societatea Lea International

# Viceprimarul Sorin Apostoliceanu: „Sperăm că în continuare să se hotărască la fel pentru că dreptatea e de partea noastră”

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză, în primă instanţă, Primăriei Piteşti şi a respins cererile de despăgubire în valoare de aproximativ 17 milioane de euro cerute de Lea International Impex Bucureşti, care trebuia să construiască o groapă ecologică de gunoi pe teritoriul municipiului.

Apostoliceanu: „Avem încredere în justiție”

Pe rolul Tribunalului București se judeca încă din anul 2014 un proces între Consiliul Local al municipiului Pitești și firma bucureșteană Lea International Impex SRL. Miza procesului era una uriașă pentru că se cereau acordarea de despăgubiri de către administrația piteșteană în sumă de 78.637.840,83 lei (echivalentul a circa 17 milioane de euro). Admiterea acțiunii ar fi însemnat colapsul Primăriei Pitești. Din fericire pentru municipalitate, instanța a respins acțiunea la începutul anului, pe 6 ianuarie 2020, dar decizia nu este una definitivă. „Respinge cererea formulată de reclamanta Lea International Impex SRL în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Piteşti şi Municipiul Piteşti, astfel cum a fost precizată, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului București.
Procesul câştigat de administrația locală piteșteană, la instanţa de fond, este doar un prim pas într-o dispută care va continua, deoarece firma în cauză va utiliza, cu siguranță, toate căile de atac pe care le are la dispoziţie. „La prima instanță noi am câștigat, li s-a respins acțiunea. Sperăm că în continuare să se hotărască la fel pentru că dreptatea e de partea noastră. Ei nu au dreptate. Avem încredere în justiție”, ne-a precizat viceprimarul Sorin Apostoliceanu.

Cum s-a ajuns la un proces între Primăria Pitești și Lea International Impex

Pretinsul prejudiciu cerut de societatea bucureșteană ar rezulta în urma unui contract de colaborare încheiat în anul 2000, între cele două părți, și reziliat doi ani mai târziu, în 2002. Obiectul contractului consta în construirea și exploatarea, pe un teren de 2,5 hectare din Pitești, a unei unități de tratare ecologică a deșeurilor urbane.
„Cu toate că autorizația de construire a fost eliberată la data de 28.08.2001, SC Lea International Impex SRL a deschis, oficial, șantierul pentru realizarea lucrărilor, la data de 21.05.2002 (cu circa 3 luni înaintea expirării termenului contractual de punere în funcțiune a unității de tratare ecologică), iar până la dat de 06.08.2002 a executat numai lucrări incipiente, ca foraje de observație, lucrări de terasamente și escavații. Întrucât societatea nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, consiliul local a hotărât să notifice încetarea contractului de colaborare nr. 25.569/28.07.2000, fiind adoptată în acest sens HCL nr 234/18.10.2002”, se arată într-o informare a Primăriei Pitești. Firma bucureșteană a considerat că rezilierea s-a făcut în mod abuziv și de aici a plecat tot „scandalul” prin instanțe.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea