Doctoriță reangajată la Spitalul Județean, deși a fost trimisă în judecată în dosarul şpăgilor pentru adeverinţe medicale

# Procurorii o acuză pe doctoriță că „primea 50-100 lei pentru fiecare concediu medical fictiv eliberat”, în ciuda faptului că avea un salariu de peste 21.000 lei

Între 2017-2019, un mega dosar de corupție a zguduit din temelii Spitalul Județean de Urgență Pitești! În jur de 50 de inculpați, dintre care cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean, au fost trimiși în judecată, în ianuarie 2019, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș pentru infracțiuni de corupție. O parte dintre inculpați erau acuzați că desfășurau activități infracționale în legătură cu emiterea în fals a unor documente medicale: referate medicale, adeverințe, bilete de ieșire din spital sau certificate de concediu medical.

 

O doctoriță ar fi primit între 50-100 lei pentru fiecare concediu medical eliberat fictiv

Printre cei vizați s-a aflat și dr. Nicoleta Nistor (foto), medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului de Urgență Pitești. Procurorii precizează cu referire la doctoriţa Nistor că „cerinţele de integritate morală şi profesională sunt cu atât mai mari cu cât se constată faptul că începând cu luna martie 2018, veniturile sale lunare nete, rezultate exclusiv din activitatea desfăşurată în cadrul Spitalului Judeţean Argeş au înregistrat o creştere constantă, de la circa 12.000 lei până în luna februarie 2018 inclusiv, la peste 21.000 lei în luna aprilie 2018, deci o creştere cu 75% a drepturilor salariale. Surprinzător, în aceeaşi perioadă, actele de urmărire penală realizate în prezenta cauză ilustrează o escaladare a activităţii infracţionale desfăşurate de această inculpată”. Conform procurorilor, doctoriţa Nistor primea 50-100 lei pentru fiecare concediu medical fictiv eliberat.
Doctorița Nistor este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual. Aceasta ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe pentru un număr de 24 de pacienți, care ar fi beneficiat astfel de concedii medicale întocmite în fals. Prejudiciul produs în patrimoniul societăților angajatoare prin plata indemnizațiilor de concedii medicale făcute pe certificate, emise fraudulos de dr. Nicoleta Nistor în beneficiul inculpaților, este de peste 40.000 lei.
Față de medicul Nicoleta Nistor și de infirmiera Daniela Moca, inculpata acuzată în dosar de procurori de cele mai multe infracțiuni, conducerea spitalului a emis decizii de concediere după ce inițial le-au suspendat contractele de muncă.

Doctorița Nistor și-a reluat activitatea începând cu 1 decembrie 2019

Nicoleta Nistor a contestat decizia de concediere, iar instanțele de judecată i-au dat câștig de cauză, dar fără a-i fi plătite drepturile salariale în perioada în care a lipsit de la locul de muncă. Doctorița nu și-a desfășurat activitatea în cadrul Spitalului Județean în perioada 17 decembrie 2018 – 31 octombrie 2019.
„Admite in parte contestația. Anulează decizia de concediere nr. 887/17.12.2018. Dispune restabilirea situației anterioare prin reintegrarea reclamantei pe funcția deținută anterior concedierii, respectiv de medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului de Urgență Pitești. Respinge cererea de plată a drepturilor salariale. Obligă intimata la plată, în parte, a cheltuielilor de judecată în cuantum de 900 lei. Cu apel în 10 zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș din 19 aprilie 2019.  Conducerea spitalului a făcut apel, dar Curtea de Apel Pitești le-a respins acțiunea. „Respinge apelul ca nefondat. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt a instanței, din data de 4 noiembrie 2019.
„Doctorița Nicoleta Nistor și-a reluat activitatea începând cu 1 decembrie 2019, în aceleași condiții, fără nicio modificare”, ne-a precizat Mihaela Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Angajată din nou la Spitalul Județean în urma erorilor comise de juriştii unității medicale

Motivele instanței de judecată pentru care doctorița Nicoleta Nistor a fost reintegrată pe funcția deținută anterior concedierii constă în  mai multe erori comise de departamentul juridic al Spitalului Județean. La momentul în care medicul a fost concediat, contractul de muncă era deja suspendat. În motivarea Tribunalului Argeș se arată următoarele: „Se reţine de către instanţă că anterior măsurii de arest la domiciliu SJU Piteşti suspendase până la noi dispoziţii legale începând cu 6.08.2018 contractul de muncă al salariatei ca urmare a arestului la domiciliu. Prin urmare la momentul deciziei de concediere contractul de muncă era suspendat. Cu toate că SJU Piteşti a dispus suspendarea contractului de muncă fără termen, deşi este o cauză de suspendare de drept după înlocuirea de către instanţă a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar la data de 04.09.2018, la peste 3 luni de zile, angajatorul emite decizia de concediere. În asemenea condiţii nu s-ar putea susţine cu temei că mai putea fi dispusă concedierea pentru un astfel de motiv după încetarea măsurii arestului la domiciliu, pentru că raţiunea acestui motiv nu mai există”, se arată în motivarea instanţei, conform săptămânalului „Ancheta”.

Pe 17 ianuarie - un nou termen de judecată în dosarul şpăgilor pentru adeverinţe medicale

De asemenea, la Tribunalul Argeș, pe 17 ianuarie, va avea loc un nou termen de judecată în procesul şpăgilor pentru adeverinţe medicale! Reamintim că întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. S-a cerut verificarea înscrisurilor medicale. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată pe documente. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț penal la Parchet.
Anchetatorii au continuat cercetările, la scurt timp fiind vizați și primii suspecți: două infirmiere şi o îngrijitoare de la Spitalul Judeţean Argeș. Este vorba de infirmierele Ionica Daniela Moca, Gabriela Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu. Acestea sunt acuzate că ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Daniela Moca, infirmieră în cadrul Spitalului Județean Argeș, este inculpata acuzată de cele mai multe infracțiuni în dosar: trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu. Aceasta ar fi obținut pentru pacienții săi documente fictive în schimbul emiterii unor sume de bani și alte foloase materiale. Procurorii susțin că infirmiera a instigat mai mulți doctori din Argeș ca să o ajute. În acest dosar de corupție, anchetatorii au avut suspiciuni vizavi de implicarea mai multor medici și angajați de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Este vorba despre o maşinărie de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult. Mergând pe fir, procurorii au extins cercetările și asupra medicului primar medicină de urgenţă Nicoleta Nistor.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea