Avocatul cercetat pentru trafic de influență, apărat în instanță de patru dintre colegii din Baroul Argeș

# Avocații Dragoș Mateescu, Bogdan Dorcea, Valentin Pavelescu și Radu Nistor au sărit în apărarea colegului lor # Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș: „Eu o să cred în nevinovăția lui până la sfârșit”

Săptămâna trecută, avocatul Ionel Ilie, din cadrul Baroului Argeș, a fost arestat pentru 24 de ore, fiind reţinut de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Piteşti pentru trafic de influență. Pe 22 ianuarie, Curtea de Apel Pitești a dispus față de acesta măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Avocatul argeșean este acuzat că ar fi pretins şi primit bani de la un client, de etnie romă, pentru a-i obţine de la instanţă o pedeapsă cu suspendare.

Clientul său a fost condamnat, iar rudele acestuia au depus plângere împotriva apărătorului. Cu toate acestea, mai mulți colegi din cadrul Baroului Argeș cred în nevinovăția avocatului.

 

Procurorii DNA îl acuză că a primit 5.000 lei pentru a interveni asupra magistraților din cadrul Curții de Apel Pitești

În ordonanța procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra magistraților din cadrul Curții de Apel Pitești care soluționau apelul în dosarul penal în care era judecat cumpărătorul de influență, în cadrul discuțiilor purtate, a pretins în mod direct acestuia suma de 2.000 euro, promițându-i că îi va determina pe membrii completului de judecată să pronunțe o soluție favorabilă, de condamnare cu suspendare, iar apoi, în ziua de 01.10.2019, în jurul orelor 19:00, a primit de la cumpărătorul de influență suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsă anterior”.

A contestat măsura arestului la domiciliu

Avocatul reţinut este membru în cadrul Baroului Argeş din anul 2015. Mai mulți membrii ai Baroului Argeș au „sărit” în ajutorul său, oferindu-i acestuia sprijin la nevoie. Nu mai puțin de patru avocați – fostul său maestru Dragoș Mateescu, dar și Bogdan Dorcea, Valentin Pavelescu și Radu Nistor, l-au apărat pe acesta, în instanță, după ce procurorul DNA a cerut măsura arestării preventive. Instanța a dispus, în schimb, măsura arestului la domiciliu față de avocatul argeșean. Acesta a contestat măsura, urmând ca apelul să se judece la Curtea de Apel Pitești.
„Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul ILIE IONEL, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data 22.01.2020. În baza dispoziţiilor art.221 alin.1 Cod procedură penală impune inculpatului ILIE IONEL, obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, fără permisiunea organului judiciar competent. În temeiul dispoziţiilor art.221 alin.2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul ILIE IONEL, va respecta următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu martorii S. Ronaldo, S. Dorel şi C. Ilie sau membrii de familie ai acestora. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.221 alin.4 Cod procedură penală. Pune în vedere inculpatului drepturile la care se referă art.218 alin.4 şi art.221 alin.6 Cod procedură penală. Stabileşte ca autoritate pentru supravegherea executării măsurii preventive a arestului la domiciliu, IPJ Argeş şi Poliţia Municipiului Piteşti prin serviciul specializat. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu contestaţie în 48 ore de la pronunţare”, se arată în hotărârea instanței.

Ciientul său a fost condamnat pentru act sexual cu un minor

Avocatul Ionel Ilie a fost ales apărător al lui Ronaldo Stan, care era cercetat într-un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră, şi mai multe fapte de conducere fără permis. „Din cercetări, poliţiştii au stabilit că S.R., de 20 de ani, din Merişani, ar fi săvârşit două infracţiuni de act sexual cu un minor, în perioada 2015-2018, faţă de persoane cu care a avut o relaţie de concubinaj, o infracţiune de lipsire de libertate faţă de una dintre acestea, trei infracţiuni de conducere fără drept comise în perioada aprilie-iunie 2018”, se arăta într-un comunicat emis de IPJ Argeș în februarie 2019. Bărbatul a fost condamnat în anul 2019 de Judecătoria Piteşti, în primă instanță, la 2 ani şi 5 luni închisoare, cu executare. Inculpatul a declarat apel și l-a angajat ca avocat pe Ionel Ilie. Procesul a fost reluat în octombrie 2019, Ronaldo Stan sperând să primească doar o pedeapsă cu suspendare. Instanţa i-a respins apelul, inculpatul fiind condamnat pe 14 noiembrie,  motiv pentru care a fost făcută sesizare la DNA împotriva avocatului, acuzându-l că i s-a oferit o sumă de bani pentru ca acesta să determine pe membrii completului de judecată să pronunțe o soluție favorabilă. Pe data de 28 noiembrie, DNA-Serviciul Teritorial Piteşti a solicitat dosarul instanţei şi ulterior a început urmărirea penală împoriva avocatului.

Percheziții la locuință și la cabinetul de avocatură din Pitești

Săptămâna trecută, pe 21 ianuarie, procurorii DNA Pitești au efectuat percheziții la locuința avocatului Ionel Ilie și la cabinetul său de avocatură din Pitești. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au reținut pe acesta, în aceeași zi, pentru 24 de ore. A doua zi, pe 22 ianuarie, instanța a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș: „Pentru mine a fost un șoc”

Deși acuzațiile sunt unele grave, Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș, crede în continuare în nevinovăția colegului său. „E un coleg foarte bun. A luat definitivatul printre primii. Este un coleg foarte bine pregătit profesional. Pentru mine a fost un șoc. Eu o să cred în nevinovăția lui până la sfârșit. Prezumția de nevinovăție rămâne până la final”, ne-a precizat av. Luminița Ioana.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea