Magistratul Ion Rebeca: „Putem spune, astăzi, că independența judecătorilor nu mai există”

Prezent la bilanţul Curţii de Apel Piteşti de vineri 31 ianuarie, judecătorul Ion Rebeca, cel care deţine şi funcţia de purtător de cuvânt al instituţiei, a făcut mai multe precizări cu privire la la votul din Camera Deputaţilor pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

„Asistăm la o învrăjbire fără precedent a societății împotriva judecătorilor, procurorilor”

„Suntem într-un protest fără precedent. Aproape toate instanțele din România au intrat în această formă de protest în sensul că și-au suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Parlamentul României și anume eliminarea pensiilor de serviciu… Ceea ce urmăresc magistrații nu este lupta lor pentru a-și asigura niște privilegii, ceea ce își doresc magistrații este să fie respectat un principiu fundamental al statului de drept și anume  principiul independenței  judiciare fără de care statul de drept nu poate să reziste.  Din păcate societatea nu a înțeles rolul pe care îl are justiția și asistăm astăzi la o învrăjbire fără precedent a societății împotriva judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate din instanțe”, a declarat Ion Rebeca.
Magistratul argeşean a făcut referire şi la volumul uriaş de muncă al magistraţilor, nu puţine fiind cazurile când la o singură şedinţă de judecată sunt chiar şi o sută de dosare.
„Am participat la foarte multe seminarii la care au fost prezenți judecători străini. Le-am spus că  un judecătr poate să intre în ședință în România cu 60-70 dosare și chiar 120 de dosare pe ședință. S-au uitat la noi și au crezut că cei care le traduceau nu au făcut o traducere corectă și au întrebat de mai multe ori până s-au lămurit că de fapt spunem adevărul și au rămas consternați. Am aflat că în instanțele din Olanda sau Belgia un judecător soluționează într-un an cel mult 10 dosare. Noi soluționăm peste 1000 de dosare într-un an. Soluționăm la Secția 1 Civilă în medie de 70-80 de dosare pe ședință. Gândiți-vă la ce efort este expus judecătorul. Nu avem program normal de lucru. Lucrăm de dimineața până seara târziu. Judecătorii din penal vin sâmbăta și duminică și nu au zile libere”, a mai precizat magistratul.
Cocluzia purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Pitești a fost că: „Putem spune astăzi că independența judecătorilor nu mai există!”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea