Prefectul Emanuel Soare, pus în dificultate de jurnaliști

# A luat 99 de puncte la proba scrisă a concursului în care a devenit funcționar public, dar a fost ezitant când a fost întrebat de subiecte # Prefectul județului, despre  concursul de la Casa de Pensii a municipiului București: „Au fost … ă… 3 subiecte, au fost ... ă ... legate de pensii!”

Timp de aproape două luni de când Guvernul Orban l-a demis pe Emilian Dragnea din funcţia de prefect al județului, PNL Argeş a tot căutat să îi găsească un înlocuitor.  La sfârșitul anului 2019, președintele Adrian Miuțescu l-a propus prefect, în urma unor selecții interne, pe Emilian Soare, prorector al Universității din Pitești.

Doar că acesta nu îndeplinea condițiile cerute de lege, nu era funcționar public. A urmat o perioadă în care acesta a fost în căutarea unui post pentru a deveni  funcționar public. A încercat mai întâi la Albeștii de Mucel, însă fără succes, iar în cele din urmă a ajuns să dea concurs în afara județului și chiar să devină inspector gradul I la Casa de Pensii a municipiului București. Devenind funcționar public, acesta a fost numit cu o zi înainte de votarea moțiunii de cenzură și de căderea Guvernului Orban, noul prefect al județului Argeș. Emanuel Soare a depus jurământul pe 6 februarie. La o zi distanță, prefectul și echipa sa au susținut o conferință de presă  în care s-a explicat și modul în care s-a obținut concursul.

„Niciodată nu s-a pus problema aranjării vreunui concurs”

„Cum bine știți, procedura legală pentru a deveni funcționar public este aceea de a participa la un concurs, de a parcurge o bibliografie, de a lua concursul și de a deveni funcționar public. Dvs. știți că nu am fost funcționar public, având în vedere activitatea mea de 20 de ani din mediul academic, la universitatea din Pitești”, a spus Emanuel Soare în cadrul conferinței. „Niciodată nu s-a pus problema aranjării vreunui concurs așa cum a apărut în spațiul public. Eu prin ceea ce am făcut în viața profesională până acum și având în vedere specificul acestei instituții, dacă este să vorbim despre Instituția Prefectului, elimin din start orice fel de supoziție sau idee a unui concurs aranjat”, a spus ferm acesta.

„La Albeștii de Muscel, mi-am retras dosarul înainte de a se evalua”

Legat de faptul că s-a retras de la concursul de la Albeștii de Muscel, care trebuia să aibă loc pe 13 ianuarie, noul prefect a precizat: „Am căutat un concurs, m-am înscris. Știți foarte bine că a fost vorba, în primă fază, de un concurs pe care eu l-am găsit disponibil la Albeștii de Muscel. Am considerat că profilul postului de acolo și cerința din fișa postului corespund cu competențele mele. (...)Probabil m-am grăbit aici. Ulterior după înscrierea la concurs, am studiat cu atenție cerințele postului, m-am uitat peste competențele mele și am constatat că ar putea exista  o interpretare legată de faptul că eu am studiile toate în domeniul științelor educației, iar postul acela avea lucruri specifice legate de existența studiilor în domeniul științelor administrative, juridice sau economice. Opiniile specialiștilor sunt împărțite în sensul că aceste domenii sunt toate ramuri ale aceluiași domeniu: științe sociale. Ar fi putut exista posibilitatea să particip la acel concurs…. Având în vedere presiunea care s-a creat și nedorind să se realizeze o presiune suplimentară asupra celor care aveau scos la concurs acel post, am decis să îmi retrag dosarul din această competiție înainte de a se evalua”, a mai adăugat prefectul.

A dat concursul la Casa de Pensii a municipiului București

Emanul Soare a spus, în cele din urmă, că a ajuns funcționar public după ce a luat concursul la Casa de Pensii a municipiului București: „A trebuit să reiau lucrurile de la capăt. (...) Am găsit un concurs la care am considerat că mă pot înscrie. Mi-am realizat dosarul, m-am dus și l-am depus. M-am dus la concurs, am participat, am susținut probele, am luat probele. Am devenit funcționar public. Concursul și instituția la care am participat și am devenit funcționar public este Casa de pensii a municipiului București. Am găsit acolo un post care se potrivea cu domeniul meu. Avea cerința de studii superioare și vechime în domeniul studiilor dar nu erau condiții specifice pe anumite domenii. (...) M-am înscris pe 10 ianuarie. Au fost două probe: o probă scrisă pe 23 ianuarie și o probă orală pe 30 ianuarie, cred”.

Soare, despre subiectele avute la proba scrisă:  „Vreți subiectele? Ok. Și vreți să vi le și rezolv sau…”

Fostul prorector al Universității Pitești a precizat că a obținut: „98 puncte la scris din 100 (de fapt, a luat 99 de puncte - n. red.) și 97 sau 98 la proba orală”.  Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști de subiectele pe care le-a abordat la proba scrisă, Emanuel Soare a fost foarte... ezitant, fapt ce reiese din discuțiile următoare:
# Jurnalist: Ce subiecte ați avut?
Emanuel Soare:  ...Ce subiecte au fost? Fiind vorba de Casa de Pensii, legislația a fost cea legată de pensii...
# Jurnalist: Ce subiecte ați avut, că nu puteați avea o legislație de la altceva...
E.S.: Ce subiecte am avut la probă? Legate de modul în care se…, legislația a fost în domeniul pensiilor
# Jurnalist: Subiectele, domnule prefect!
E.S.: Vreți subiectele? Ok. Și vreți să vi le și rezolv sau…
# Jurnalist: Unul  sau două subiecte să ne spuneți..
E.S.: Au fost … ă… 3 subiecte, au fost ... ă ... legate de pensii, cum se acordă pensia anticipată, cum se, …a fost legislație specifică pe pensii și legislație pe codul administrativ. Unul a fost pe zona de pensie anticipată, vă pot cita din textul legii, a fost subiect legat de enumerarea principiilor care țin de administrația publică și de evidența argumentată și povestită despre unul dintre ele.  Din zona aceasta.
# Jurnalist: Pe al treilea nu îl mai știți sau ați rezolvat doar o parte dintre ele...?
E.S: Le-am rezolvat pe toate...”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea