Dosarul „Metro” a fost restituit DNA-ului

La 17 ani de la primele sesizări ale organelor de urmărire penală cu privire la dosarul „Metro”, în care 159 de hectare de teren ar fi fost retrocedate ilegal, cauza este departe de a fi soluționată, ea ajungând din nou în mâna procurorilor DNA. Cu toate că dosarul în care fostul primar din Bradu, Costel Zamfir (foto), a fost trimis în judecată, la sfârșitul anului 2018, fiind acuzat de nu mai puţin de 161 de acte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Curtea de Apel Pitești a stabilit pe 30 ianuarie 2020, restituirea cauzei către DNA Pitești, fiind ridicată problema neregularității rechizitoriului.
Pe 19 septembrie 2019, judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Argeș decide restituirea rechizitoriului către procurori. Hotărârea nu este definitivă, ea fiind contestată de DNA, dar și de părțile vătămate. „În temeiul art. 346 alin.3 lit.a C.proc.pen., dispune restituirea cauzei cu nr. 141/P/2017 către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti. In baza art. 275 alin 6 C. proc pen, onorariul parţial cuvenit avocatului desemnat din oficiu, conform împuternicirii avocaţiale nr. 3713/27.12.2019, în sumă de 80 lei, se suporta din fondurile MJ. Dispune comunicarea prezentei încheieri, de îndată, procurorului, inculpatului, persoanelor vătămate şi părţilor civile. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii”, se arată în încheierea finală a Tribunalului Argeș. Dosarul ajunge la Curtea de Apel Pitești, care la sfârșitul lunii ianuarie 2020 respinge toate contestațiile formulate. Dosarul este restituit, astfel, către DNA.  Cauza continuă să fie nesoluționată, la o distanță de 17 ani de la primele denunțuri penale.
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A. Serviciul Teritorial Piteşti şi persoanele vătămate … împotriva încheierii din 19 septembrie 2019, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Argeş, în dosarul nr.7256/109/2018/a1, intimat inculpat fiind Zamfir Costel. Definitivă”, se arată în încheierea instanței.
Vorbim de restituirea către procurori a unui mega dosar, care conține 70 de volume, fiecare având între 150 – 350 de file. O muncă care a început încă din anul 2003! În acea perioadă, mai mulți cetățeni din Oarja au sesizat Parchetul Judecătoriei Pitești cu privire la faptul că, după anul 2000, Costel Zamfir, la acea dată primar al comunei Bradu, a pus în posesie, în mod abuziv, persoane din Bradu pe terenurile pentru care ei deţineau titluri de proprietate eliberate de Primăria comunei Oarja în perioada 1991 - 1993, însumând o suprafaţă totală de 194 ha în punctul “Autostradă”, terenuri care ulterior au fost înstrăinate către terţe persoane. Deși în dosar au fost cercetate, de-a lungului timpului, mai multe persoane, procurorii DNA au trimis în judecată în 2018 un singur inculpat - Costel Zamfir, fost primar în Bradu. Reamintim că în rechizitoriul care a fost restituit către DNA, procurorii vorbesc despre un prejudiciu în cuantum total de 27.799.162,61 lei (echivalentul a 8.853.236,5 euro).
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea