Dezastru în pădurile din Argeș! Aproape 120.000 de metri cubi de lemn au fost doborâți de vijelii

# Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș: „O treime din cota de masă lemnoasă pe care o recoltăm anual este ruptă și doborâtă de vânt”

Fenomene meteo devastatoare au provocat un adevărat dezastru în zona înaltă a judeţului Argeș. Iarna a lovit în forţă într-o noapte!  Viscolul puternic, cu rafale de 100-120 km/h  a doborât  aproape 120.000 de metri cubi de lemn, în județ, în noaptea de 5 spre 6 februarie 2020.

În Argeş, lângă Aninoasa, vijelia a culcat la pământ peste 200 de hectare de pădure. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeș susţin că la Ocolul Silvic Aninoasa  aproape 100.000 de metri cubi de lemn au fost doborâți. Sunt semnalate doboraturi masive și pe raza ocoalelor Domnești și Câmpulung.
„Avem o situație foarte nasoală la nivel de Direcție Silvică, în sensul că în urma fenomenelor meteo extreme de cod roșu care au avut loc acum două zile am avut doborături și rupturi de vânt masive la Ocolul Silvic Aninoasa, în jur de 100.000 de metri cubi, la Ocolul Silvic Domnești, în jur de 10.000 de metric cubi, și la Ocolul Câmpulung, în jur de 8.000 metri cubi.  Sunt suprafețe însemnate afectate de aceste doborâturi. Vom lua toate măsurile pentru a urgenta punerea în valoare și valorificarea acestora pentru a împiedica infestarea arboretelor cu gândaci de scoarță”, a precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș.
Nu mai puțin de o treime din cantitatea anuală pe care Direcția Silvică urma să o recolteze în acest an a fost doborâtă de vijelie.
„E groznic ce s-a întâmplat. Noi ca Direcție Silvică aveam o cotă anuală de tăiere de 300.000 de metri cubi, asta înseamnă că peste o treime din cota de masă lemnoasă pe care o recoltăm  anual  este în situația asta, ruptă și doborâtă de vânt”, a mai adăugat Chiriloiu.

O situația similară a mai avut loc în urmă cu 15 ani

În perioada următoare se va face estimarea valorică a lemnului căzut și apoi valorificarea  în condițiile legii. Pentru refacerea pădurii, în următorii ani nu se va mai tăia din ocoalele afectate. „Am mai avut o situație asemănătoare în urmă cu mulți ani în urmă, acum 10-15 ani. A mai fost în zona asta: Argeș, Domnești, Vidraru”, a mai precizat directorul Direcției Silvice Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea