Prefectul Emanuel Soare, despre situația de la DanBred: „Din punct de vedere economic o să fie un dezastru acolo”

# Peste 1000 de porci, sacrificați în două zile

Săptămâna trecută, cunoscutul grup de ferme DanBred din comuna Slobozia a fost afectat din nou de virusul pestei porcine africane. De această dată a apărut un focar chiar în cea mai mare exploatație a societății, o fermă de reproducție-creștere, cu un efectiv de 42.090 capete. Toți porcii urmează a fi sacrificați și apoi îngropați. Societatea nu mai are nicio fermă activă, toate exploatațiile fiind afectate.
În acest moment, conform reprezentanţilor DSVSA Argeş, s-a declanşat procedura de sacrificare a  celor aproximativ 42.000 de porci. „Am ucis toate animalele din hala care a fost infectată. Este vorba despre 1.003 capete. Acum, am stopat un pic treaba asta pentru că am făcut groapa la o distanță mai mare de 2 km și a plouat. Pământul este ud și se  împotmolesc camioanele. Deocamdată nu sunt semne de boală în celelalte hale și ne permite timpul să amânăm un pic aplicarea planului de măsuri mai departe. (...) Scroafele sunt foarte mari, sunt greu de mobilizat până la capătul rampei unde se urcă în camioane. O să dureze mai mult timp”, ne-a precizat Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

După 6 luni, societatea ar putea să înceapă din nou activitatea la Slobozia

De asemenea, a fost convocată și comisia care urmează să stabilească valoarea despăgubirilor. „Este cea mai mare fermă de  porci din județ. Problema este că au o fermă crescătorie, care nu este doar cu porci de îngrășare, fiind o fermă care are multe scroafe cu purcei, iar impactul este covârșitor. Sunt peste 42 de mii de capete. Totul trebuie sacrificat și neutralizat. (...) A fost convocată și comisia care evaluează pagubele și vom vedea... Întâi o să fie sacrificați porcii bolnavi și apoi vor trece către neutralizarea tuturor.”, ne-a precizat prefectul Emanuel Soare.
Grupul de ferme DanBred din comuna Slobozia a rămas fără activitate după ce în toate exploatațiile a fost confirmată pesta porcină. „Problema cu ferma asta este una destul de serioasă pentru că dumnealor  sunt în tot felul de restricții în ultimele 4-5 luni, astfel încât din punct de vedere economic o să fie un dezastru acolo”, a mai adăugat prefectul Emanuel Soare.
Iar restricțiile ar urma să fie ridicate abia peste o jumătate de an, asta în situația în care nu vor fi confirmate alte focare de pestă porcină în Slobozia.  „E un dezastru total... Până va popula din nou va dura. Am înțeles de la dânșii că abia după 6 luni pot să bage din nou porci, în primă fază pentru a experimenta ca să vadă dacă mai este microbul...”, ne-a precizat Petre Funie, primarul din comuna argeșeană Slobozia.

Despăgubiri de 4,5 milioane de euro pentru porcii sacrificați în celelalte două ferme afectate

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2019, pesta porcină a făcut ravagii și la celelalte două ferme de la DanBred, aflate gard în gard una de cealaltă. Peste 29.000 de porci au fost uciși și îngropați. Din prima fermă au fost uciși și îngropați 20.140 de porci, iar din cea de a doua 9.145 de porci. Pentru animalele omorâte, societatea a primit de la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor despăgubiri în valoare totală de 21.348.092,84 lei (echivalentul a peste 4,54 milioane de euro), dintre care despăgubiri pentru porci - 21.249.168 lei și pentru furaje - 98.924,84 lei.
Din ancheta epidemiologică, derulată de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Argeș, nu s-a putut stabili sursa concretă a apariției pestei porcine la primele două exploatații ale societății, care au fost afectate. O anchetă pentru aflarea cauzei a fost deschisă și în urma confirmării virusului în ce-a de-a treia fermă. Reamintim că în exploatații existau măsuri de biosecuritate foarte bine puse la punct.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea