Familia copilului care a decedat la 24 de ore de la internarea în Spitalul din Curtea de Argeș solicită daune de 500.000 de euro

# Informații noi din dosarul medicilor acuzați de ucidere din culpă # Probele recoltate băiatului au fost efectuate la două zile de la moartea sa # „Investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând din culpă decesul minorului”, sunt concluziile anchetatorilor

Informații noi din dosarul copilului care a murit la spitalul din Curtea de Argeș, în aprilie 2015, la mai puțin de 24 de ore de la internarea în unitatea medicală. Pe 9 aprilie 2020 se va judeca în camera preliminară, un prim termen în procesul în care medicii Sanda Cernat si Tomiță Perju au fost trimiși în judecată, de procurorii Parchetului Tribunalului Argeș, pentru ucidere din culpă. Conform anchetatorilor, cei doi medici pediatri suntacuzați că „nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani. Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”.

Plângere penală la Parchet, la două zile de la moartea copilului

Plângerea penală împotriva doctorilor a fost făcută, la Parchetul Judecătoriei Curtea de Argeș, de Florin Turcu, tatăl copilului, la două zile de la moartea fiului său - Andrei, fiind sesizat faptul că minorul a murit din cauza tratamentului medical necorespunzător acordat de către medicii Spitalului Municipal Curtea de Argeș. Dosarul a ajuns în cele din urmă la Parchetul Tribunalului Argeș, care a dispus după aproape 5 ani de cercetări, trimiterea celor doi doctori în judecată.
În urma cercetărilor s-a stabilit că minorul a fost adus de către părinții săi, de la locuința acestora din comuna Corbeni, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Curtea de Argeș, la data de 17 aprilie 2015, în jurul orei 19.30, pentru că acuza dureri abdominale acute. Copilul a fost internat de către medicul de gardă dr. Sanda Cernat, fiindu-i stabilit diagnosticul de gastro-enterocolită acută. A doua zi, de copil s-a ocupat dr. Tomiță Perju, cel care era, la data faptei, șeful Secției Pediatrie a Spitalului Curtea de Argeș. Copilul a murit pe 18 aprilie 2015, în jurul orei 18.00, la mai puțin de 24 de ore de la internarea sa. În urma cercetărilor, medicii legiști au stabilit că: „diagnosticul la internarea în spital a fost corect stabilit, însă nu au fost efectuate de către cei doi inculpați investigații paraclinice obligatorii conform protocolului pentru a stabili diagnosticul complet, în final minorul decedând ca urmare a unei insuficiențe multiple organo-sistematică pe fondul stării septice consecutive a unei infecții virale cu multiple diseminări, care a evoluat rapid și nefavorabil cu mare probabilitate pe fondul unor deficiențe imunologice”.

Probele recoltate copilului au fost efectuate la două zile de la moartea sa

Un lucru este cert, în cadrul Spitalului Municipal din Curtea de Argeș au fost dispuse mai multe investigații paraclinice care însă nu au fost efectuate pe parcursul internării minorului la spital. Deși, în data de 18 aprilie, au fost recoltate probe de exudat faringian și urină pentru un examen bacteriologic, acele analize au fost în final efectuate în ziua de 20 aprilie, la două zile după decesul pacientului,  așa cum rezultă și din buletinul de analize medicale.  Motivul invocat în apărarea medicilor a fost faptul că în cadrul spitalului nu existau specialiști care să-și desfășoare activitatea în laboratorul de analize medicale și în unitatea de imagistică, cele două unități fiind practic nefuncționale în timpul weekend-ului.

După ce mama i-a arătat medicului că unghiile copilului s-au înnegrit, dr. Cernat a spus că e de la căldura din încăpere

În timpul nopții de 17 spre 18 aprilie 2015, copilul s-a simțit din ce în ce mai rău și abia rezista durerilor. Pe parcursul acelei nopți, mama băiatului a chemat-o pe dr. Sanda  Cernat arătându-i medicului că unghiile degetelor de la mâinile copilului s-au înegrit. Doctorița ar fi precizat că „înnegrirea unghiilor s-a produs de la căldura din încăpere”, după care medicul a deschis geamurile salonului. Medical vorbind, specialiștii consideră că înnegrirea unghiilor constituie semne care ar fi impus efectuarea unor investigații suplimentare sau aplicarea unui tratament medical de urgență. Aceste semne puteau sugera chiar și existența unor dificultăți în ceea ce privește oxigenarea organismului. Fapt ce nu a fost luat în considerare de doctorița Cernat.
’’Numai asa imi spunea copilul: “Mami, ajută-mă!” Eu nu am avut nicio putere să îl ajut, dacă puteam îl ajutam”, preciza mama copilului pentru PRO TV, după tragicul eveniment.
Mama lui Andrei a cerut să îi fie transferat copilul la un alt spital, însă medicii de la Curtea de Argeș au asigurat-o ca fiul ei nu este un caz grav.  ”Am chemat pe doamna doctor să vină. «Stai, doamnă, liniștită, copilul nu are nimic». Nu a vrut nimeni să mă trimită mai departe și să-mi spună «du-te de aici, că nu e de noi aici»”, mai preciza mama copilului.
În dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș se arată că minorul a murit de insuficiență organică multiplă survenită în condițiile evoluției unei gastro-enterite cronice. Părinții victimei s-au constituit părți civile în cauză solicitând daune morale de 500.000 de euro.
În cauză, Spitalul Municipal Curtea de Argeș este parte responsabilă civilmente. Managerul interimar al unității medicale, ing.  Marius Viorel Popescu, a precizat următoarele: „Plângerea a fost pe numele celor doi medici, nu a spitalului. Noi nu am avut nicio citație, nici ca martori. Eu vă spun ce s-a întâmplat în ultima perioadă, de când sunt eu director. Ce a fost înainte, nu știu. Cei doi doctori lucrează în continuare la spital. (...) Cum se va încheia procesul rămâne să așteptăm!”.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea