Numărul donatorilor de sânge, în scădere din cauza crizei coronavirus

# Apelul medicilor argeșeni: “Rugăm oamenii sănătoși să se prezinte la Centrul de Transfuzii”

Criza creată de infectarea cu coronavirus a afectat și centrele de transfuzii, numărul de donatori scăzând foarte mult în ultimele săptămâni. Îndemnul autorităților către populație, de a sta în casă, a afectat indirect și stocurile de sânge. Medicii fac un apel către oameni ca să se deplaseze la centrele de transfuzii.
Persoanele sănătoase, care nu au simptome de răceală sau alte boli, care nu au intrat în contact cu persoane la risc de infecție cu COVID 19 și nu au călătorit în străinătate în ultimele trei săptămâni, pot dona sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Pitești și în Laboratorul de Transfuzie Sangvină Câmpulung. Argeșenii care doresc să se alăture semenilor în această perioadă sunt așteptați la Centrul de Transfuzii. Reprezentanții centrului din Pitești și Câmpulung asigură cetățenii că au luat măsuri împotriva răspândirii virusului Covid-19, iar persoanele binevoitoare nu trebuie să își facă griji. Aceștia vor dona sânge în condiții de maximă siguranță.
„Rugăm persoanele sănătoase să nu uite de donarea de sânge pentru că încet - încet ne-au mai căzut numărul de donatori”, ne-a precizat dr. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Pitești.
Oamenii nu trebuie să uite să doneze sânge! „Deocamdată suntem bine. Spun deocamdată pentru că nu știu ziua de mâine. Și nu trebuie să stăm să ne scadă stocurile. Persoanele sănătoase, care nu au călătorit în străinătate în ultimele zile, sunt rugate să treacă și pe la noi”, ne-a mai precizat dr. Monica Chiran.

Reguli noi la donarea de sânge

Ministerul Sănătății informează că la nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.
- În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.
- Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.
- Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.
- Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni. Programul pentru primirea donatorilor la Centrul de Transfuzii Sanguine din Pitești este de de luni până vineri, între orele 08.00-14.00.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea