Primarul din Corbi le predă, gratuit, o lecție de economie guvernanților, în plină criză a coronavirusului

# Virgil Baciu: „Sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi luate!”

Primarul din Corbi, Virgil Baciu, candidează pentru șefia Consiliului Județean Argeș. Deși ar fi putut să obțină, fără prea mari bătăi de cap, un nou mandat în fruntea localității natale, acesta a preferat o mutare, poate, incomodă.  Incomodă, este, însă, și poziția sa, una de atac, prin care le dă ”șah” celor ce se mișcă mai încet, ”ca la stat”.  Pentru că nu mai trebuie stat!
Edilul spune că a făcut o analiză care pornește de la nevoia de lichiditați, atât pentru bugetul de stat, cât și companii, luand in calcul declaratiile și măsurile anunțate de guvern prin Ministrul Finanțelor. Iată care sunt concluziile la care a ajuns: măsuri economice urgente, care trebuie aplicate prin OUG, pentru diminuarea impactului negativ asupra bugetului de stat și a mediului de afaceri
”1. Cu privire la cresterea alarmantă a cursului euro/leu la 4.85 lei , acesta spune că este responsabilitatea bancii centrale
- Din punctul meu de vedere aceasta declarație iresponsabilă și această atitudine de eschivare nu ar avea loc nici în condițiile în care în România am avea o stare de normalitate, darămite în acestă situție de urgență!!!
2. Nimic despe dobânzi și evolutia acestora, iar în ceea ce priveste amânarea plății ratelor către bănci, acesta a precizat că băncile vor veni cu un pachet de sprijin pentru companii (nimic despre persoane fizice, de parcă numai companiile au credite) și e bine că nu se grăbesc pentru a veni cu un pachet cât mai bun si important !!!
- Nimic care să ne ajute, nimic care să ne dea speranțe, nimic clar din acest pachet, nimic pentru persoane fizice, doar că trebuie să nu-i grăbim, pentru ca să iasă pachetul cât mai bun. Ei stiu să se grăbească doar când au de încasat și executat. Starea de urgență nu atinge și sistemul bancar?
3. Ministrul a mai spus că va rambusa aproape 10 miliarde de lei în economie, pentru aceasta lună și următoarea , acești bani se vor duce pentru a returna TVA-ul mai rapid și pentru a se întoarce în economie.
- O măsură bună pentru toata lumea, care de altfel ar trebui să fie la capitolul normalitate, dar aș mai adăuga:
• Alocarea și plata urgentă a tuturor facturilor neachitate de Stat (primării, C.J., companii de stat etc) inclusiv cele prin PNDL și alte programe, companiilor care au executat lucrari;
• Rambursarea urgentă a indemnizatiei aferente concediilor medicale platite de angajator.
4. Ministrul a mai spus că se gândește si la un sistem de bonusare a celor care–și plătesc impozitele
- Aici analiza trebuie făcută distinct, adică diferențiat prelevându-ne de buna credință a acestor contribuabili și anume:
• Pentru cei care nu au lichidități să se acorde posibilitatea amânării contribuțiilor, taxelor, impozitelor, etc, către stat până in luna iunie , inclusive aceasta luna.
• Pentru cei care închid activitatea și angajații înțeleg că e mai bine să nu intre în șomaj tehnic sau somaj normal, să fie plătit salariul mediu net pe ultimele 6 luni împarțind povara în trei ( angajatorul 35%, statul 35%, angajat 30 %, rezultand 70 % din net pe care îi primeste angajatul pe perioada reducerii activitatii sau inchiderea acesteia , dar nu mai mult de 31 iunie-2020).
• Pentru cei care au lichidități și plătesc contribuțiile, taxele, impozitele, etc, către stat ( bugetul de stat, U.A.T. –uri , etc) la termen sau înainte de termen vor primi o reducere de 10 % din totalul sumei.

Aceste măsuri aplicate în oglinda avantajează toate părțile, statul (generic) care obține lichidități de la cei care au și nu încearcă să amâne plățile datorită reducerii de 10%, iar companiile sau P.F. care au dificultăți scapă de povara fiscala pe o perioadă determinată în care poate implementa un plan de restructurare, reorganizare si replanificare a veniturilor și cheltuielilor.
Acestea sunt doar câteva din măsurile care pot fi luate pentru a stimula în continuare economia și a diminua impactul negativ care cu siguranță va afecta toată economia națională. Altfel vom merge din criză în criză care se generează în lanț pornind de la criza sanitară, la criza economică si politică, la criza de încredere a populației și care va crea un alt ciclu de crize.
M-aș bucura dacă am dezbate împreună acest subiect pentru a aduce completări și îmbunătățiri si al propune spre dezbatere guvernului, parlamentului, patronatelor, firmelor etc.”, este mesajul transmis de Virgil Baciu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea