Marile dosare penale ale Argeșului, amânate de criza coronavirus

Activitatea de judecată a fost afectată în acest an atât de protestele magistraților, cât și de pandemia de coronavirus.  Deși au trecut aproape trei luni din acest an,  în mai multe cauze, care nu au caracter urgent, termenele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. Este și cazul unor dosare penale, în care sunt implicate nume importante din Argeș.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a preschimbat termenul de judecată în mai multe cazuri care au avut termene în această perioadă. Printre cele mai mediatizate procese, cu argeșeni implicați, care au fost amânate amintim:

1. Dosarul „Consultanța” în care sunt cercetați deputatul Mircea Drăghici, Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean, 38 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă. Reamintim că la sfârșitul anului trecut, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia prin care au fost achitaţi inculpații. S-a dispus desființarea sentinței penale apelată și rejudecarea cauzei de către aceeași instanță. Dosarul a fost reluat la ÎCCJ la începutul acestui an. Deși procesul trebuia să se judece pe 12 martie, termenul a fost preschimbat pe 10 aprilie. Reamintim că procurorii au stabilit în dosar un prejudiciu total de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de unităţi administrativ-teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanţă cu o firmă apropiată parlamentarului Drăghici.
2.    Tot la ÎCCJ se judecă și dosarul delapidării subvențiilor acordate pentru PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă. Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată în acest dosar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în iulie 2019, fiind acuzat de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate. Deși inițial, instanța supremă a decis amânarea cauzei la data de 2 aprilie, termenul a fost preschimbat la data de 14 mai, ca urmare a măsurilor împotriva coronavirus .

Ajungem la procesele aflate pe rolul Curții de Apel București, dar rămânem tot în jurul familiei Drăghici.
3.    Georgiana Drăghici, soția deputatul Mircea Drăghici, contestă la Curtea de Apel București o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanța a prechimbat termenul de judecată pentru data de 11 mai. „Având în vedere Hotărârea nr. 192/12.03.2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători și Hotărârea nr.51/13.03.2020 a Colegiului de conducere al Curții de Apel București, în temeiul art.353 alin.10 Cod procedură penală, dispune preschimbarea termenului de judecată la data de 11.05.2020, C16 A, pentru când se vor cita părțile. Dată în camera de consiliu, azi, 16.03.2020, fără citarea părților”, motivează instanța.
Georgiana Drăghici a fost trimisă în judecată în 2017 într-un dosar în care era anchetat modul în care ar fi fost cheltuite sume importante de bani, în anul 2013. Este vorba despre finanțarea unei întâlniri din Poiana Brașov, în valoare de 14.000 de lei, din banii Ministerului Tineretului. Alături de ea, în primă instanță, a fost condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi un fost director din minister, Mircea Meleşteu.
Mai multe procese, în care sunt implicate nume grele din județ, au fost amânate și la Tribunalul Argeș sau Curtea de Apel Pitești. Dintre acestea amintim:
4. Dosarul „Balastiera 1”, cunoscut și sub numele de dosarul „Amfora”, în care este cercetat omul de afaceri piteștean George Dumitrescu, zis George „Hoțu”, patronul de la Amfora Plus Trans SRL. Acesta este acuzat de procurori de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă. În dosar au fost trimiși în judecată 10 inculpați și o societate comercială. Toți inculpații au fost achitași în primă instanță, dar la apel, cauza a fost retrimisă spre rejudecare la primă instanță. Iar de la sfârșitul anului 2017 se tot rejudecă la Tribunalul Argeș. Iar în 2020 s-a judecat o singură dată, celelalte două termen de judecată fiind amânate ca urmare a protestului judecătorilor. Un nou termen de judecată a fost stabilit pe 31 martie, când cel mai probabil va fi din nou amânat, de această dată din cauza coronavirusului. Conform procurorilor Parchetului Tribunalului Argeș, în dosarul „Amfora” se vorbește de un prejudiciu adus statului sub formă de evaziune fiscală de 10.525.873, 36 lei,  dar şi o spălare de bani de 25.198.835 lei.
5.    Tot la Tribunalul Argeș, se judecă, din 2016, un dosar cu greutate, supranumit ”Cheresteaua 1”. În acesta, alături de Ion Andrei,patronul firmei Andris, au fost trimişi în judecată o parte din membrii familiei sale, angajaţi ai societății Andris și mai mulţi funcţionari de la Ocolul Silvic Valea Oltului. Procurorii au arătat, în rechizitoriu, un adevărat măcel comis în pădurile din judeţ: 23.000 de copaci tăiaţi fără drept de pe o suprafaţă de 504 ha de teren forestier. ”În perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului – a tăiat, fără drept,  26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești”, se arată în documentul sus citat.
Termenele de judecată, stabilite în acest an de judecătorul Tribunalului Argeș, au fost toate amânate de protestul magistraților: „s-a hotărât continuarea formei de protest şi judecarea în perioada protestului numai a acuzelor cu caracter urgent, constatând că prezenta cauză nu prezintă un astfel de caracter, amână cauza şi acordă un nou termen de judecată”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Argeș din 3 martie. Procesul a fost amânat pe 31 martie, urmând, cel mai probabil, să fie amânat din nou, de această dată din cauza COVID-19.
6. Dosarul “Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeş” împlinește în această vară cinci ani de când a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș. Iar procesul pare departe de a fi soluționat. Reamintim că în august 2015, Octavian Florian Oprea - fost director adjunct la Hidrocentrala Curtea de Argeș, sucursală a Hidroelectrica, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită și fals intelectual. În dosar mai sunt trimiși în judecată alți 10 inculpați: Ștefan Vulparu, Florin Nicolae Stoian, Nicolae Arman, Vasile Oae, Emil Nicolae Vasile Stăticescu,  Filoftia Oprea, Constantin Metehoiu, Bogdan Alexandru Metehoiu, Teodor Dima și Vlad Alexandru Dragu. Procesul a fost amânat la data de 24 martie.
7. În dosarul „Alcoolemiilor” sunt cercetați pentru fapte de corupție medicul Nicușor Stănculeț - șeful interimar de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, Gheorghe Milandru,  precum și patru foști sau actuali polițiști. Inculpatul Milandru intra în contact direct cu persoanele cercetate pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, și lăsa să se creadă că poate interveni, în schimbul unei sume de bani, la cei care efectuează expertizele medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei astfel încât fapta să fie sub limita de infracțiune. Pe fir au intrat procurorii, iar dosarul a fost trimis în judecată în vara anului 2017, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș. Protestul judecătorilor a amânat cauza la data de 7 aprilie.
8. La Tribunalul Argeș se judecă din 2016 și dosarul ”mită la LSM”, în care patru cadre medicale de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeș sunt judecate pentru că ar fi luat mită de la sute de persoane care voiau să se pensioneze. Este vorba de medicii psihiatri Valerian Azamfire şi Eli Morman, precum şi de asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu. Dosarul a fost amânat până la data de 18 mai.
9. Mariana Rambela, managerul complexului-restaurant “Capitol”, a fost trimisă în judecată  de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș fiind cercetată pentru evaziune fiscală și spălare a banilor. Dosarul a fost înregistrat în aprilie 2019, pe rolul Tribunalului Argeș. Aceasta este acuzată că prin intermediul a trei societăți comerciale, pe care le administra, inclusiv restaurantul „Capitol”, nu a declarat la organele fiscale toate operațiunile comerciale efectuate și veniturile obținute. Procesul a fost amânat la data de 2 aprilie.
10. Constantin Istrătescu, directorul  Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Argeș,  contestă la Curtea de Apel  Pitești o condamnare de 1 an de închisoare cu suspendare. Inculpatul a fost, pe fond, achitat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals material în înscrisuri, dar a fost condamnat pentru braconaj cinegetic în formă continuată. Alături de acesta au fost condamnați în dosar și doi ingineri de la AJVPS Argeș. Inginerul Horia Tănase a primit 1 an și 7 luni de închisoare, tot cu suspendare, iar inginerul Sorin Bulimac - 1 an și 4 luni de închisoare.

Pe 19 martie, Curtea de Apel Pitești a decis suspendarea cauzei. „SUSPENDATĂ DE DREPT PE DURATA STĂRII DE URGENŢĂ Conform art. 43 alin. 2 din Decretul semnat de Preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României”, se arată în încheierea de ședință a instanței argeșene.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea