Tema regionalizării ţine încinse spiritele politice din Argeş. O regiune cu capitala la Piteşti este susţinută de prefecţii judeţelor vecine!

# Senatorul Mircea Andrei: Regionalizarea se va face oricum! # Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea: Da, sunt de acord cu iniţiativa lui Mircea Andrei. PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminica trecută la reuniunea PDL de la Parlament. O reuniune a Colegiului Director a PDL a fost stabilită de principiu pentru data de 24 octombire,  întâlnire în care conducerea partidului ar trebui să prezinte şefilor de filiale strategia cu privire la reorganizare. PDL pregăteşte o variantă în privinţa reorganizării administrative a ţării. Modelul de la care pleacă planul democrat-liberalilor este cel aplicat în România în perioada 1960-1968.
Artizanul promovării noii împărţiri teritoriale a ţării la noi în judeţ este senatorul Mircea Andrei, preşedintele filialei locale a PDL. Acesta va avea o sarcină destul de dificilă pentru a promova proiectul, dacă ţinem cont de faptul că, în mod tradiţional, judeţul este un “fief” roşu. Iar PSD-ul este contra... Astfel, potrivit rezultatelor de la ultimele alegeri locale din Argeş, PSD a câştigat 71 de primării, adunând 141.078 de voturi, iar PNL 12 primării obţinând 45.298 voturi. Preşedinţia Consiliului Judeţean aparţine PSD prin Constantin Nicolescu, iar primarul Piteştiului este Tudor Pendiuc. În 2008, PDL a câştigat 16 primării şi a fost fost votat de 55.106 persoane.
Regionalizarea este un subiect care a încins spiritele politice ale judeţului. Mircea Andrei, preşedintele PDL Argeş, susţine că reorganizarea se va face oricum şi la acest moment încearcă refacerea vechii regiuni istorice a Argeşului, din judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, cu capitala la Piteşti. Constantin Nicolescu, liderul opoziţiei din judeţ, contestă prin toate mijloacele această reorganizare teritorială, susţinând regiunile economice. Gogu Davidescu, prefectul judeţului este alături de Mircea Andrei şi îl susţine în această iniţiativă. Mai mult, prefectul a anunţat într-o conferinţă de presă, săptămâna trecută, că va discuta cu cei doi prefecţi, de la Olt şi de la Vâlcea, pentru a demara şi ei câte un sondaj de opinie legat de propunerea lui Mircea Andrei. Gheorghe Davidescu ne-a mai spus că s-a întâlnit câteva minute cu premierul Boc şi cu Roberta Anastase şi aceştia i-au confirmat că Argeşul nu va face parte din regiunea Prahova.
Văzând siguranţa cu care Mircea Andrei spune că această regionalizare se va face oricum şi interesul acestuia pentru a aduce capitala judeţului nou format la Piteşti, am vrut să vedem şi părerea celor care conduc judeţele care ar trebui să facă parte din regiunea Argeş.

Prefecţii judeţelor Olt şi Vâlcea susţin propunerea făcută de Mircea Andrei

Am stat de vorbă cu consilierul prefectului judeţului Olt, care ne-a transmis o poziţie oficială a domnului Leonid Augustin Moisiu. Prefectul de Olt are o poziţie salutară, susţine propunerea făcută de Mircea Andrei, mai mult, neoficial, prefectul judeţului Olt este un mare admirator al oraşului Piteşti.
Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea: “Răspunsul meu este scurt la întrebarea dumneavoastră. Da, sunt de acord cu iniţiativa lui Mircea Andrei. Dacă e să aleg între Craiova, Ploieşti sau ce variantă o mai fi şi Piteşti, categoric aleg Piteşti. Îl susţin în totalitate pe Mircea Andrei în acest demers”.

Prefecţii sunt de acord, dar ce zic preşedinţii Consiliilor Judeţene?

Am stat de vorbă cu consilierii preşedinţilor CJ şi de la Olt şi de la Vâlcea şi i-am rugat pe aceştia să ne transmită un punct de vedere din partea celor doi preşedinţi, cu privire la demersurile făcute de Mircea Andrei. Răspunsul aşteptat nu a sosit, dar am găsit pe site-urile ambelor instituţii propunerea de referendum. Răspunsul lor este foarte lesne de înţeles, dar nu avem puncte de vedere oficiale de la niciunul din cei doi. Dacă ţinem cont de faptul că ambii preşedinţi sunt membrii PSD, nu cred că e greu de dedus care ar fi răspunsurile oficiale ale acestora, întrucât şefii de la centru au ieşit public de nenumărate ori şi au spus că nu sunt sub nicio formă de acord cu regionalizarea, deci reprezentanţii din teritoriu nu ar putea avea o altă opinie.
Ca să avem toate piesele puse la un loc, am vorbit şi cu senatorul Mircea Andrei, ca să ne lămurească de ce prefecţii de la Olt şi Vâlcea s-au aliniat ideii susţinută de acesta, de ce au renunţat la război înaintea luptei.
# Domnul senator, prefecţii din Olt şi Vâlcea sunt de acord cu demersurile făcute de dumneavoastră în legătură cu formarea regiunii Argeş cu capitala la Piteşti. Aţi promis ceva acestor prefecţi? Vă întreb acest lucru deoarece mi se pare că au trecut foarte repede în barca dumneavoastră şi au fost mult prea uşor de acord cu capitala la Piteşti.
Mircea Andrei: Este normal să reacţioneze aşa, pentru că dânşii la rândul lor sunt oameni cu gândire normală. Sunt oameni care îşi doresc binele judeţelor pe care le reprezintă şi al oamenilor din acele judeţe. Oricine din Argeş care are altă părere despre propunerea mea este invitat să o facă public. Chiar aştept sugestii şi idei. Eu altceva decât să militez pentru judeţul Argeş şi să îl sprijin să se dezvolte, nu fac.  Nu le-am promis nimic prefecţilor. Nu aşa se pune problema. Ei gândesc pentru cetăţeni. Noi gândim la fel şi dacă regionalizarea se va face, eu vreau să ne prindă cu temele făcute. Nu dispare niciun judeţ, nu se desfiinţează nimic. Sunt teme lansate de PSD din teama de a nu-şi pierde puşculiţa pe care o împarte acum Consiliul Judeţean după bunul plac. Eu vreau, în cazul în care se va face regionalizarea, să refacem fosta regiune Argeş şi voi lupta până la capăt pentru a avea capitala la Piteşti. E normal atâta timp cât Argeşul este cel mai important judeţ din zonă şi unul dintre primele din ţară, ca şi venituri, mulţumită Grupului Dacia Renault şi a celorlalţi investitori şi a cetăţenilor care muncesc zi de zi şi au muncit de zeci de ani, a oamenilor care ţin acest judeţ de fapt în cârcă. Le multumesc prefecţilor de Vâlcea şi Olt pentru că s-au raliat demersului nostru, lucru care atestă încă o dată, dacă mai era nevoie, că suntem favoriţii regiunii şi că şansele ca Piteştiul să fie capitala acestei regiuni sunt uriaşe. Le cer tuturor şi îi rog să faca lobby şi să muncească în acest sens, iar celor care se împotrivesc şi nu vor asta, le transmit că au ajuns 21 de ani de jaf. E timpul să fim argeşeni şi să luptăm pentru regiunea noastră şi mai puţin pentru interesele personale.      Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea