Proiecte legislative inițiate de către PSD în sprijinul populației și agenților economici

Camera Deputaților a adoptat o serie de noi proiecte legislative inițiate de către PSD în sprijinul populației și agenților economici în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, legi care acum trebuie promulgate de președinte.
Plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.
„Legea prevede, printre altele, că:
- în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate
- dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR
- dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă
- dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”, precizează Simona Bucura Oprescu, deputat PSD.

Părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor

Un alt act normativ important adoptat este cel conform căruia părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului.
- „Potrivit acestuia, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
- Potrivit unui amendament, "prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar", mai adaugă deputatul argeșean.

În fine, Camera Deputaţilor a adoptat și un proiect de lege care prevede ca, pe perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni de la încetarea acesteia, utilizatorii de ape subterane pentru irigații să fie scutiţi de la plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor, un demers extrem de util în condițiile în care țara noastră se confruntă și cu o secetă puternică.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea