Se așteaptă un val de plângeri în instanțele din Argeș contra amenzilor date în perioada stării de urgență

# În județ au fost aplicate aproximativ 8.000 de amenzi în valoare totală de 13 milioane de lei # Surprinzător! În intervalul 16 martie – 6 mai 2020 au fost înregistrate mai puține plângeri contravenționale în instanțele argeșene comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Joaca de-a amenzile, aplicate în perioada stării de urgență, va continua în instanțe în perioada următoare. Și asta după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, pe 6 mai, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curții au decis că actul normativ care a majorat chiar și de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul  lunii aprilie, este neconstituțional.

Până la această dată, la nivel național, au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în valoare totală de peste 600 milioane lei pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

 

De asemenea, CCR a fost de părere că valoarea acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei. De precizat că decizia judecătorilor CCR nu stabilește anularea amenzilor celor care au fost date sau încasate până acum. Este nevoie de contestarea lor în fața instanțelor și de verdictul unui judecător.

Record de amenzi în Argeș, în Duminica Floriilor, pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației

La nivelul județului Argeș, de la începutul stării de urgență, pentru nerespectarea măsurilor de restricționare a circulației, impuse prin ordonanțele militare, au fost constatate aproximativ 8.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 13 milioane lei. De asemenea, pentru nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de  aproximativ 150.000 lei. Cea mai mare valoare a amenzilor acordate într-o singură zi în Argeș a fost constatată în zi de sărbătoare, de Florii, pe 12 aprilie. Instituția Prefectului Argeș a informat că în Duminica Floriilor au fost aplicate 375 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 640.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației. De precizat că, după decizia CCR, amenzile au început să scadă dramatic. De exemplu, la o zi distanță de la decizia de neconstituționalitate, pe 7 mai, în Argeș au fost aplicate doar 24 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10.100 lei.

Surprinzător! A scăzut numărul plângerilor contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională

Până în prezent, numărul plângerilor contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională a scăzut în acest an, în intervalul 16 martie - 6 mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (facsimil), conform unei informări a Tribunalului Argeș.
Totuși, din 15 mai, după încetarea stării de urgenţă, se așteaptă ca instanțele argeșene să înregistreze un val "enorm" de plângeri depuse de oamenii care au fost amendaţi pentru încălcarea ordonanţelor militare.

Ce spune președintele Tribunalului Argeș despre decizia CCR

Judecătoarea Mariana Vârgă, președintele Tribunalului Argeș: „În mod normal decizia de neconstituționalitate vizează actul administrativ de sancționare în ansamblu și toate etapele lui, de la aplicare și până la executare, Dacă s-a declarat neconstituțională amenda, ea nu mai trebuie pusă în executare de organele abilitate. Pentru că deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți sunt direct obligatorii pentru toate autoritățile. Nu trebuie să se pronunțe instanța întotdeauna pe tot. Atunci, autoritatea administrativ locală, IPJ, cel care a aplicat amenda, nu ar mai trebui să o pună în executare. Dacă totuși se ajunge la executare, cetățenii pot să facă contestație la executare”.
Astfel, potrivit legii, cei care nu au contestat încă sacțiunea contravențională au dreptul să o conteste invocând decizia Curții Constituționale care se aplică de la publicarea în Monitorul Oficial. De asemenea, cei care au plătit pot să facă solicitare de restituire a sumelor. Toate persoanele amendate în această perioadă, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, trebuie să formuleze o plângere la judecătorie. De precizat că amenzile mai pot fi aplicate de polițiști până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Specialiștii le recomandă cetățenilor să fie prudenți.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea