În cinci luni, un polițist de la IPJ Argeș a fost trimis de două ori în judecată pentru infracțiuni de corupție

# Printre inculpați se mai află și alți doi agenți de poliție

Agentul Gabriel Bălășescu de la un post de poliție dintr-o comună din Argeș a reușit „performanța” de a fi trimis în judecată de două ori, într-un interval de doar cinci luni, pentru infracțiuni de corupție. Acesta a fost cercetat în două cazuri diferite, alături de alți doi polițiști. Dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Argeș, pe 18 decembrie 2019 și pe 20 mai 2020. Cu toate acestea, până la o eventuală condamnare, acesta continuă să își desfășoare activitatea în cadrul IPJ Argeș.

Susținea că are influență la Registrul Auto Român

Gabriel Bălășescu a fost cercetat pentru fapte petrecute în perioada 2016-2018. În anul 2018 a fost chiar arestat preventiv, într-o speță în care a fost cercetat alături de un alt agent de poliție, Cosmin Băbuş, de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto (SPCRPCIV) Argeș,  de un instructor auto și de alte două persoane fără calitate specială. Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că persoanele implicate au săvârşit mai multe infracțiuni în legătură cu promovarea probei de traseu a examenului de obţinere a permisului de conducere auto, cât şi în legătură cu identificările R.A.R. şi înmatricularea unor autovehicule. La sfârșitul anului 2019, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție  Argeș au finalizat cercetările iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a emis rechizitoriul, prin care a dispus trimiterea în judecată a celor 5 inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție. În această speță, Bălășescu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență.
„În ceea ce privește pe inculpatul agent de poliție în cadrul I.P.J. Argeș, din cercetări a rezultat că acesta a pretins suma totală de 500 lei, din care a primit 300 lei, de la cel de-al doilea inculpat fără calitate specială și de la o altă persoană, în schimbul promisiunii că-și va folosi influența în vederea admiterii inspecției RAR pentru două autovehicule”, se arată într-un comunicat de presă emis de DGA. Acuzații grave au fost aduse și celuilalt polițist, cercetat în cauză. Cosmin Băbuș, de la SPCRPCIV Argeș a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (2 infracțiuni), trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcției în scop sexual: „Din cercetări s-a stabilit faptul că inculpatul agent de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeș, a primit de la unul dintre inculpații fără calitate specială suma de 1600 lei în scopul de a-i facilita înmatricularea unui autovehicul adus din Anglia. De asemenea, a primit prioritar actele de înmatriculare a unor autovehicule aparținând unei societăți comerciale, al cărui mandatar era inculpatul cu care s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției și, în schimbul acestui serviciu a acceptat să alimenteze cu carburant autoturismul personal în contul respectivei societăți. În continuarea activității infracționale, acesta a promis inculpatului instructor auto că își va folosi influența pe lângă examinatorii auto pentru promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere de către o persoană și a pretins și primit favoruri de natură sexuală sexuală  de la o candidată programată să susțină proba practică pentru obținerea permisului auto, promiţându-i că, dacă va fi selectată pe lista candidaţilor examinaţi de el, îi va alege un traseu mai uşor”, se mai arata în comunicatul DGA.

A primit șpagă pentru a nu întocmi un dosar penal

Revenind la agentul de poliție Gabriel Bălășescu, pentru el necazurile abia începuseră. Pe 18 mai 2020 a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, alături de un alt polițist, Silviu Lotan, de la IPJ Argeș. Cei doi sunt cercetați pentru fapte petrecute în anul 2016. Ca urmare a cercetărilor efectuate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești a finalizat urmărirea penală şi a emis rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, acelor doi inculpați, agenți de poliție în cadrul I.P.J. Argeș, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, în concurs real. „În fapt, la data de 18.09.2016, cei doi inculpați, organe de cercetare ale poliţiei judiciare, cu atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi aviz de poliţie rutieră, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu autoturismul de serviciu, au identificat un bărbat conducând pe drumurile publice – pe raza comunei Bradu, jud. Argeș, un autoturism cu număr provizoriu de înmatriculare fără valabilitate. Pentru a nu-i întocmi dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, au pretins şi primit  suma de 100 de euro şi 200 lei. Totodată, în aceleaşi împrejurări, unul dintre inculpați a solicitat  denunţătorului să mute autoturismul în locul de unde l-a condus iniţial, lucru pe care acesta l-a şi făcut ca urmare a instigării organului de poliție”, se arată într-un comunicat emis de DGA.
Cele două dosare se judecă la Tribunalul Argeș. Până în prezent nu au fost stabilite termene de judecată, pe fond.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea