Proiectul de consolidare a Cetății Poenari - departe de realizare

# Au trecut 8 luni de la ultima licitație anulată!

Conform contractului de finanţare, semnat pe 14 martie 2018, proiectul de “Conservare şi consolidare a Cetăţii Poenari Argeş” trebuia să fie deja finalizat, scriptic, încă din 13 mai 2020. Realitatea este, însă, total diferită. La Cetatea Poenari nu a fost schimbată nici măcar o cărămidă. Lucrarea s-a împotmolit în licitații, nefiind societăți serioase interesate de conservarea unui monument istoric de categorie A (de importanță naţională și internaţională). Pe rând, două societăți italiene au încercat să preia frâiele consolidării Cetății Poenari, dar de la „a vrea” la „a putea” s-a dovedit a fi cale lungă.

Deși pe 5 aprilie 2019, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a semnat contractul de prestări servicii privind proiectarea, asistența tehnică și execuția de lucrări pentru proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș” cu asocierea dintre firmele italiene Testa Building S.R.L. (lider de asociere), Dacia Building Structures S.R.L., Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Groma Societa Di Ingegneria - Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, totul s-a dovedit a fi un mare eșec. După nici măcar o lună, CJ Argeș a reziliat contractul respectiv pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, mai precis nedepunerea garanției de bună execuție a lucrării și nedepunerea contractelor de asigurări.

Procedura a fost reluată, iar Cetatea închisă, în toată această perioadă, din cauza urșilor. Pe 15 iulie, o altă companie italiană – Apulia -  a depus singura ofertă pentru realizarea lucrărilor de conservare și consolidare a Cetății Poenari din comuna Arefu. Ghinion și de această dată. Licitația pentru realizarea lucrărilor a fost anulată pe 10 octombrie de comisia de evaluare pentru că singura ofertă depusă a fost apreciată ca inacceptabilă și/sau neconformă.

 

Cornel Popescu: „Se lucrează la DALI”

Iar din octombrie 2019 și până în prezent, nu s-a mai organizat o nouă licitație. „Referitor la lucrare, recent au fost arhitecții acolo, au luat probe pentru analize. Se lucrează la documentația tehnică, la DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii). După ce au făcut această documentație, ea trebuie depusă la Ministerul Culturii pentru avizare, la Inspectoratul de stat în Construcții. Trebuie luate niște avize și apoi se merge mai departe. Se trece apoi la licitație ca să fie atribuită lucrarea pentru execuție. Dacă respectivul constructor care câștigase inițial licitația ar fi fost serios, ar fi trebuit acuma să fie cam gata cu lucrările. Dar nu a fost serios...”, ne-a declarat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

Firmele românești - neinteresate de reabilitarea Cetății Poenari

Se pare că firmele românești fug de reabilitarea unor monumente istorice complexe, deși, în acest caz, valoarea totală a contractului de finanţare este de 10.772.936,09 lei. Proiectul de “Conservare şi consolidare a Cetăţii Poenari Argeş” este implementat prin intermediul finanțării nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Lucrările propuse vizează suprafaţa de 1.897 mp cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală(scări) existentă.
Printre intervenţiile propuse a fi consolidate, la Cetatea Poenari, amintim:
- La Turn Donjon: refacerea integrală a șarpantei;reparații pentru elementele planșeelor din lemn; reparații locale pentru zone degradate; reparații la pereți și fundații din zidărie de piatră nefasonată; protejarea construcției la acțiunea umidității; refacere structurală prin plombări, rețeseri locale, injectări în masă; realizarea unei porțiuni de planșeu și scară din lemn cu scop demonstrativ al tipologiei de structură existentă la interiorul acestui tip de turn de apărare.
- La Bastioanele semicilindrice și zidurile Curtinei Sud: refacerea integrală a unor porțiuni masive din zidăria de cărămidă, a tuturor zonelor foarte mari compromise la nivelul rezistenței materialului existent sau degradate complet; intervenții de reparații locale la zidărie; reparații la stratul de protecție al zidăriei de cărămidă; protejarea construcției la acțiunea umidității pământului; refacere structurală prin plombări, rețeseri locale, injectări în masă; realizarea unei porțiuni orizontale în grosimea zidului curtinei și a unei scări din lemn cu scop demonstrativ al tipologiei de structură existentă ca drum de strajă în lungul primei porțiuni din zidul curtină sud.
- La zid Curtină Est, zid Nord și Cisterna de apă: reparații locale la zidărie; reparații la stratul de protecție al zidăriei de cărămidă; protejarea construcției la acțiunea umidității pământului; refacere structurală prin plombări, rețeseri locale, injectări în masă; reparații la stratul suport al pardoselii din piatră fasonată care implică curățarea, înlocuirea elementelor degradate și tratarea elementelor viabile; protejarea spațiului la acțiunea umidității induse de apele meteorice/zăpada staționară.
Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută dar și datorită pericolului turcesc. Ea este proprietate a Judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, fiind încadrată ca Monument istoric de categoria A.

Gard electric de protecție împotriva urșilor de-a lungul căii de acces spre Cetate

Toată vara și toamna anului trecut, cetatea a fost închisă, din cauza urșilor care dădeau târcoale în zonă. Neexistând posibilitatea de a începe nici lucrările pe fonduri europene, într-un final, în decembrie 2019, CJ Argeș, la presiunea mass media și a agenților economici din zonă, a investit 21.000 de lei  într-un gard electric montat de-a lungul căii de acces spre monument, pentru protejarea turiștilor de eventualele incidente care puteau apărea în zonă din cauza animalelor sălbatice. În prezent, Cetatea Poenari este deschisă vizitării.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea