La patru luni de la tragedia de la TeddyCare, Medical Tours Company a contestat în instanță sancțiunile aplicate de Direcția de Sănătate Publică

Medical Tours Company SRL, compania care administrează clinica stomatologică TeddyCare din Pitești, unde a avut loc tragicul caz al copilului de patru ani și opt luni mort după o anestezie, a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică Argeș. Pe rolul Tribunalului Argeș a fost înregistrat în data de 10 iunie, exact la 4 luni distanță de la nefericitul incident, un dosar, la Secția Civilă, care are ca obiect anulare act administrativ. Se solicită Direcției de Sănătate Publică Argeș „anularea răspunsului formulat împotriva deciziei suspendării activității nr.2/12.02.2020 şi  procesul verbal nr.117/12.02.2020”. Reprezentanții Medical Tours Company SRL vor să se reabiliteze, în instanță.

După izbucnirea evenimentului, inspectorii sanitari argeșeni au verificat condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate. Pe 11 februarie, inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare (HG 857/2011, art.3, lit. e). În următoarea zi, pe 12 februarie, DSP Argeș a suspendat activitatea clinicii stomatologice. Decizia a fost luată după ce micuțul anesteziat în acest cabinet a murit. Concluziile medicilor de la INML, după efectuarea autopsiei băiețelului, arată că acesta a făcut stop cardio-respirator în urma substanțelor administrate. Micuțul Petru nu suferea de vreo afecțiune medicală care să fi agravat starea lui de sănătate în timpul anesteziei, astfel că de vină ar fi substanțele administrate.

TeddyCare a plătit amenda

Reprezentații DSP Argeș ne-au precizat că TeddyCare a plătit amenda primită în urma controlului. Doctorul Aura Copciag, şef serviciu control în sănătate publică, explică de ce s-a luat această măsură: „Noi am dat sancțiunea pentru faptul că funcționa în alte condiții decât cele prevăzute în autorizația sanitară. A primit o amendă (n.r. TeddyCare) de 20.000 de lei și a plătit jumătate - 10.000 lei, așa cum prevede legea. S-a dovedit că anestezia a fost de vină. Problema este așa, el nu avea în autorizația sanitară de funcționare activitatea de anestezie. El avea un contract de prestări servicii cu un doctor care venea să își desfășoare activitatea acolo în condiții ilegale, în sensul că nu avea toate dotările necesare așa cum sunt prevăzute în ordinul de ministru privind activitatea de ATI. TeddyCare spune că nu este vina lui că doctorul acela nu avea, din moment ce el avea un contract de prestări servicii, și s-a bazat pe faptul că medicul anestezist are tot ce îi trebuie. Problema era că, pentru faptul că el a avut contractul cu anestezistul, Ministerul Sănătății i-a eliberat o autorizație de achiziționare și folosire a substanțelor anestezice. Acea autorizație nu se elibera dacă el nu avea contractul cu anestezistul. Ori anestezicele le cumpăra el, TeddyCare. Nu poți să spui că tu nu ai avut nicio vină pentru că totuși în condițiile în care cumperi anestezice și ai un contract de prestări servicii te asiguri că ai și autorizația pentru locul respectiv. Adică eu am autorizația să cumpăr anestezice într-un loc care nu este autorizat sanitar pentru anestezie? Pentru asta a luat amendă”.
În ceea ce privește decizia de suspendare a activității, care este acum contestată în instanță de Medical Tours Company, reprezentanții DSP Argeș susțin următoarele: „Pentru o perioadă temporară a fost suspendată și activitatea la clinica de copii. El avea să-și anuleze certificatul de la Colegiul Medicilor pentru că avea certificat de acolo pentru activitatea de anestezie și nu avea cum să o practice. Trebuia să își anuleze autorizația eliberată de Ministerul Sănătății pentru achiziția și utilizarea de substanțe anestezice. Trebuia să își anuleze certificatul de înregistrare în registrul unic al cabinetelor medicale pentru că și acolo figura cu anestezie și trebuia să funcționeze în continuare ca stomatologie. Era o chestie de documente care nu mai corespundeau. Singura legală era autorizația sanitară de funcționare care nu avea decât stomatologie. Nu avea nimic de făcut în interior, decât atât. Noi am suspendat activitatea pentru că în acel moment nu am știut că este de vină anestezistul. I-am suspendat ca măsură complementară, pentru că a generat risc major. Cineva a murit în urma tratamentului făcut acolo. Nu știam la acel moment cine a produs acel eveniment. Acum funcționează pentru adulți. … A spus că vrea să se reabiliteze în instanță…”, a mai precizat dr. Aura Copciag, şef serviciu control în sănătate publică.

În dosar se fac, în continuare, cercetări in rem pentru ucidere din culpă

În cauză s-a deschis un dosar penal în care se fac cercetări in rem pentru ucidere din culpă. Dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Nu a fost nimeni pus sub acuzare încă, ancheta fiind pentru faptă.
„În momentul de față suntem cam în același stadiu procesual. Activități sunt făcute, se efectuează în continuare. Nu avem un suspect. Suntem încă la faza de in rem. Depindem de anumite acte medico-legale care nu ne-au parvenit”, a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Nicolae Argeşanu.

Răzvan Savu, administratorul TeddyCare: „Am încredere că organele abilitate vor face lumină, iar justiția dreptate”

Reamintim că la mai bine de o săptămână de la moartea micuțului Petru, administratorul TeddyCare, medicul Răzvan Savu, a avut, pe Facebook, o primă reacție publică legată de tragedia petrecută la clinica sa. El este Manager Medical al clinicii Medical Tours Company, fiind și cel care se ocupă cu actualizarea continuă a serviciilor și a tehnologiilor folosite în clinică. Medicul Răzvan Savu susținea că nu este în măsură să comenteze intervenția medicului anestezist.
„Ceea ce s-a întâmplat pe 10 februarie 2020 nu ne definește nici ca oameni, nici ca practicieni și nu are nicio legătură cu viziunea acestui proiect. Nu se vor putea anula miile de tratamente oferite copiilor în clinica TeddyCare, însă nici pe micuțul Petru nimeni și nimic nu-l mai poate aduce înapoi, iar asta este o durere imensă pentru care nu există cuvinte de regret. Vreau să precizez că în aceste rânduri nu voi comenta actul medical. Nu sunt în măsură să o fac, atât prin prisma faptului că nu am fost acolo, dar si pentru că nu am cunoștințele și expertiza necesară pentru a contesta calitatea și intervenția medicului anestezist. De-a lungul acestei colaborări am considerat că experiența și calitățile profesionale ale specialistului anestezist sunt conforme cu diplomele, practica și notorietatea acestuia. Rațiunea îmi spune că niciun alt medic, cu o altă specialitate sau oricare altă persoană nu ar putea sau nu ar trebui să conteste tratamentul aplicat de un medic primar în anestezie și terapie intensivă, cu atât mai puțin un medic stomatolog cum sunt eu, în circumstanțele date. De aceea, vă rog a-mi respecta decizia de a nu comenta și de a nu iniția o părere personală și nefondată în acest caz. Am încredere că organele abilitate vor face lumină, iar justiția dreptate”, a spus Răzvan Savu.
A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea