522 de ani de la atestarea certă a Mănăstirii Râncăciov

# Imobilul se degradează pe zi ce trece din indiferența Arhiepiscopiei Argeșului dar și din nepăsarea guvernanților

Este cel mai vechi așezământ religios cunoscut în comuna Călinești, fiind situată în estul satului Râncăciov, la 7 km nord de vechea șosea București-Pitești.
Mănăstirea Râncăciov a fost atestată documentar pentru prima dată în hrisovul lui Radu cel Mare din 19 iulie 1498 prin care întărește mănăstirii ocină lui Cârstian și veniturile date de Vlad Călugărul, domnul Țării Românești.
O altă mărturie o constituie scrierea de pe piatră de deasupra ușii de la intrarea în biserică de unde reiese faptul că mănăstirea a fost rezidită de căpitanul de păhărnicei Arsenie Șoimul între 10 iunie 1647 și 17 septembrie 1648 sau din diata aceluiași Arsenie din 10 octombrie 1652 prin care înzestrează mănăstirea cu averi, vite și robi țigani, precum și din zapisul pe care Ioaniche, egumenul mănăstirii îl da la 20 iulie 1685 preotului Nicolae din Câmpulung.
Viață spirituală de la mănăstire îl va impresiona chiar și pe Mitropolitul Varlaam, care, se va retrage în 1679 și va veni aici, unde și moare în septembrie 1698.
Mănăstirea se va găși într-o stare degradabilă, așa cum atestă catastihul întocmit la 13 oct. 1817. Noua zidire are loc în 1848. Din pisanie aflăm că seismul din 1940 a afectat-o grav, motiv pentru care s-au făcut lucrări de consolidare între 1941/1944, singurele de altfel, iar după seismele din 1977, 1986, 1990 nu s-a mai făcut nicio intervenție de consolidare.
Fondurile oferite au fost insuficiente, restaurarea picturii murale de pe zidurile lăcașului de cult fiind cele mai costisitoare. În prezent, din impunătoarea mănăstire a rămas biserica care stă în schele și unde oricând se poate produce un accident deoarece în interior au loc slujbe religioase.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea