Virgil Baciu: „TREBUIE SĂ OPRIM CARPATHIA SĂ PUNĂ MÂNA PE MUNȚII FĂGĂRAȘ!”

# În atenția Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor!

Pe 14 septembrie 2016, Guvernul Cioloș aproba un memorandum cu privire la crearea Parcului Natural Munții Făgăraș, pe o suprafață de aproximativ 200.000 de hectare, prin inițierea unei oferte de colaborare cu diverse organizații de mediu. De proiect  s-a arătat imediat interesată Fundația Conservation Carpathia, controlată de multimiliardarul elvețian Johann Georg Wyss. Interesul deosebit manifestat de această fundație în realizarea acestui proiect a stârnit suspiciuni în rândurile reprezentanților administrațiilor locale și proprietarilor de pășuni și păduri din județele pe raza cărora se întinde Masivul Făgăraș, cu atât mai mult cu cât, la momentul aprobării Memorandumului, din Guvernul Cioloș făceau parte trei persoane cu legături directe sau indirecte cu Fundația Conservation Carpathia. Începe astfel un veritabil război între ”Conservation Carpathia” și cei ce se opun ca această fundație să preia în administrare viitorul parc Național Munții Făgăraș. În paralel, ”Carpathia” derulează o campanie de achiziționare de terenuri (pășuni, păduri) în această zonă.
Guvernul Cioloș, instalat în noiembrie 2015, promovează în funcții cheie trei persoane cu legături directe ori indirecte cu Fundația Conservation Carpathia: doi secretari de stat și un ministru! Este vorba de Erika Stanciu, membru în Consiliul Director și vicepreședinte al Fundației, numită secretar de stat pentru păduri, de Viorel Traian Lascu, membru în Consiliul Director al Carpathia, numit secretar de stat pentru biodiversitate și de Daniela Cristina Pașca Palmer (membru fondator al Asociației de Ecoturism din România, asociație unde Cristoph Promberger, director executiv Conservation Carpathia, este membru de onoare), numită ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor!
La 14 septembrie 2016, Guvernul României aprobă un memorandum cu privire la crearea Parcului Natural Munții Făgăraș, prin, cităm,  ”inițierea unei oferte de colaborare pe bază de voluntariat public privat în vederea colaborării cu diverse organizații de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului național. De ofertă se arată interesată imediat Fundația Conservation Carpathia, care atrage o finanțare de 5 milioane de euro pentru implementarea unui astfel de proiect.
La finele anului 2016, proprietățile societăților comerciale ale Fundației depășeau 16.000 de hectare de pădure în județele Argeș și Brașov, terenurile achiziționate întinzându-se pe suprafața mai multor comune: Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara și Fundata.
După un an și o lună, în ianuarie 2017, Guvernul Cioloș pleacă, dar ”Carpathia” merge mai departe, pentru că Memorandumul rămâne în vigoare. Încercările Fundației de a-l duce la îndeplinire se lovesc însă de opoziția proprietarilor de terenuri din zonă, dar și a autorităților locale, în special din județul Brașov.
Țara Făgărașului a spus NU!
Dumitru Flucuș, primar Șinca Nouă: ”Dacă acest parc național s-ar face, zecile de sate de jur și-ar închide porțile. Asta a încercat odată și Ceaușescu, să radă satele din munții Făgăraș sau să le taie apa, ca, dacă ar mai fi partizani, să nu aibă logistica necesară. (...) Dacă acest parc s-ar face acum, oamenii din zonă nu ar mai avea nici lemn de foc, nici unde să meargă la cules de ciuperci, nici unde să meargă la plimbare”.
Barbara Promberger, reprezentant Consertation Carpathia: ”Proprietarii de teren sunt foarte speriați că fundația noastră vine asupra dreptului de proprietate, încalcă legea sau vrea să facă ceva împotriva comunităților. Pentru noi asta înseamnă că este foarte mult de lucru cu persoanele, să înțeleagă care sunt scopurile adevărate ale fundației și că lucrăm, de fapt, pentru, și nu împotriva comunităților. Suntem conștienți că nu putem să-i convingem numai cu cuvinte și strategia noastră este să lucrăm acolo unde avem deja proprietate, unde lucrăm deja cu comunități locale și, încet, să includem și alți proprietari care sunt mai interesați și mai deschiși și cred că, în timp, o să vedem rezultate”.

Virgil Baciu, primar Corbi: ”Statul român este obligat să-și exercite dreptul de preempțiune!”

Recent, două situri Natura 2000 din Munții Făgăraș - Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș, arii protejate aflate în zona de interes a Conservation Carpathica, au fost preluate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, după ce, pe 24 iunie anul curent, au expirat contractele de administrare a acestora, contracte deținute de două ocoale silvice. În acest context, informează brasovmetropolitan.ro, reprezentanții Consiliului Județean Brașov, ai Universității Transilvania Brașov - Facultatea de Silvicultură, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ai Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și ai Instituției Prefectului Județului Brașov, dar și primarii localităților din Țara Făgărașului au participat la o ”întâlnire consultativă” pentru identificarea unor soluții de administrare a acestor situri. ”Principalul scop al întâlnirii a fost de a analiza oportunitatea înființării unei asociații de dezvoltare intercomunitară, constituită din primarii unităților administrativ-teritoriale din cadrul siturilor, alături de specialiști din diferite domenii de activitate, care să pună în aplicare, în mod eficient, Planul de Management al siturilor Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș. Consiliul Județean Brașov, ar putea deveni un partener în noua structură asociativă, ținând cont de prevederile legislative actuale, precum și capacitatea de atragere a fondurilor europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Primarul comunei argeșene Corbi spune că salută și se raliază demersului autorităților din Brașov: ”Voi adresa o scrisoare deschisă reprezentanților administrațiilor locale din zona de Nord a județului Argeș, Consiliului Județean și Prefecturii Argeș, pentru a ne ralia și noi demersurilor inițiate de brașoveni. Mi se pare normal ca ariile protejate să fie administrate de UAT-urile pe raza cărora se află și nu de entități private. Acel Memorandum al Guvernului Cioloș trebuie anulat! Am informații că cei de la ”Carpathia” au mai achiziționat recent peste 2.000 de hectare pe Valea Râului Doamnei. Nu înțeleg de ce statul român nu-și exercită dreptul de preemțiune, pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietarii care doresc să le vândă! Este obligat să-și exercite acest drept!
Trebuie să oprim Carpathia să pună mâna pe Munții Făgăraș!”

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea