Procesul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale - mutat la Curtea de Apel București

# Primul termen de judecată a fost stabilit în această toamnă

Apelul în procesul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale a fost mutat de la o instanță la alta. Deși trebuia să înceapă în această primăvară la Curtea de Apel Pitești, judecătorii au decis pe 18 martie 2020, scoaterea cauzei de pe rol şi înaintarea dosarului către Curtea de Apel București. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 14 septembrie.

Este vorba despre procesul pentru care Direcția Silvică Argeș duce, de ani buni, o luptă grea, în instanțe, pentru a intra în deplină proprietate și posesie. Pe parcursul ultimilor ani, judecarea dosarului a trecut prin mâinilor judecătorilor de la două Tribunale, Argeș și Vâlcea, fiecare dând o soluție total opusă. Soarta acestor hectare, din cea mai importantă pădure din municipiul Pitești, este acum în mâinile magistraților Curții de Apel București. Este vorba despre cele 32,8 hectare transferate din Rătești tocmai în Pădurea Trivale. O parte dintre ele au fost cumpărate de omul de afaceri Nicolae Ivănescu de la Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu, cea care a revendicat terenurile forestiere care aparținuseră familiei sale), fiind vândute ulterior către trei firme, patronate de cetățeni israelieni.
Reamintim că pe 3 decembrie 2015, la Tribunalul Argeș, s-a decis anularea titlurilor de proprietate pentru suprafețele respective de pădure. Un prim pas era făcut, mai urma doar ca autoritățile competente să solicite în instanță anularea a nu mai puțin de 14 contracte de vânzare-cumpărate, încheiate în urma retrocedării pădurii, în perioada 2007-2014. Pe 20 martie 2018, Tribunalul Argeș, pe fond, decidea anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 ha de teren din Pădurea Trivale. În motivarea instanței argeșene, se arătă că nu au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește terenurile respective.
Evreii, în posesia cărora se află acum o bună parte din suprafața de 32,8 hectare, au cerut strămutarea dosarului, iar Curtea de Apel Pitești le-a admis cererea. Iar procesul a fost reluat la Tribunalul Vâlcea. La sfârșitul anului trecut a venit și lovitura de teatru. Pe 1 noiembrie, Tribunalul Vâlcea a respins, tot pe fond, cererea de chemare în judecată a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, și a Statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, privind anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale. Astfel, contractele de vânzare-cumpărare nu sunt anulate, dar titlurile de proprietate... da!!!
Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, și Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, au făcut apel, iar procesul va începe în această toamnă, pe 14 septembrie, la Curtea de Apel București.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea