Fostul primar de la Nucșoara - bun de plată în dosarul „fondurilor ilegale de la APIA”

# La un an de la condamnare, instanța a lămurit situația plății despăgubirilor

În iunie 2019, Corneliu Berevoianu, fostul primar al comunei argeşene Nucşoara, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în „dosarul fondurilor obținute ilegal de la APIA”.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Leontina Veronica Berjea, fost consilier superior la Primăria Nucşoara, care a primit 2 ani cu suspendare, Nae Bălăianu - 3 ani cu suspendare şi Liviu Fulga - 2 ani cu suspendarea executării pedepsei. Inculpații au fost obligați de instanță la plata către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (parte civilă în dosar) pentru suma de 987.616,54 lei. Doar că aceștia ar fi susținut că în hotărârea instanței există neclarități cu privire la despăgubiri.

Ce bani vor plăti inculpații către APIA

Pe 21 iulie 2020, la mai bine de un de la condamnarea inculpaților, Tribunalul Argeș a lămurit situația plății despăgubirilor din dosar.
„... admite contestația la executare formulată de contestatoarea Berjea Leontina Veronica. Lămurește dispozitivul sentinței penale nr. 403 din data de 11.10.2018 pronunțată de Tribunalul Argeș în dosar nr.6425/109/2016 în ceea ce privește obligația inculpaților Bălăianu Nae, Berevoianu Corneliu, Berjea Leontina Veronica și Fulga Liviu și a părții responsabile civilmente Obștea Pojarna, de a plăti despăgubirile civile părții civile MADR - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în sensul că: - inculpații Bălăianu Nae, Berevoianu Corneliu și partea responsabilă civilmente Obștea Pojarna datorează, în solidar, suma de 312.257,10 lei la care se adaugă accesoriile fiscale conform OUG 66/2011 (campania agricolă din 2011); - inculpații Bălăianu Nae, Berevoianu Corneliu, Berjea Leontina Veronica, Fulga Liviu și partea responsabilă civilmente Obștea Pojarna datorează, în solidar, suma de 324.754,46 lei la care se adaugă accesoriile fiscale conform OUG 66/2011 (campania agricolă din 2012); - inculpatul Bălăianu Nae datorează în solidar cu Obștea Pojarna suma de 352.086,53 lei la care se adaugă accesoriile fiscale conform OUG 66/2011 (campania agricolă din 2013); Respinge, ca nefondată, contestația la executare formulată de contestatoarea MADR - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș. Decizia nu este definitivă, fiind cu drept de contestație.
În dosar, procurorii DNA au arătat următoarele: „Inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localităţii Nucşoara, a dispus efectuarea unor menţiuni false în registrul agricol al comunei Nucşoara, respectiv deschiderea poziţiei de rol agricol pentru Obştea Scărişoara Mică. Deoarece Obştea Scărişoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obţine nici sprijin financiar pe suprafaţă de la APIA. Drept urmare, la iniţiativa inculpatului Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărişoara Mică să fie obţinute fonduri europene, prin intermediul unei alte obşti, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreşedinte şi contabil. În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (dintre cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărişoara) să încheie cu preşedintele obştii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafaţă, deşi aceştia nu o deţineau în totalitate.
Ca urmare a încheierii acestui contract de comodat, inculpatul Bălăianu Nae a formulat o cerere la primăria Nucșoara prin care a solicitat transferul suprafeței de 133 ha de la Obștea Scărișoara Mică la cealaltă obște, cerere care a fost aprobată favorabil de inculpatul Berevoianu Corneliu.
În baza noilor mențiuni necorespunzătoare realității din registrul agricol al comunei Nucșoara, referitoare la încheierea contractului de comodat, inculpatul Berevoianu Corneliu a dispus eliberarea unei adeverințe de rol agricol pentru obștea respectivă, pe care a și semnat-o, care conține mențiuni false, fiind întocmită pe baza contractului de comodat ce conține date necorespunzătoare realității și a mențiunilor false din registrul agricol“.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea