Documente clasificate - depuse de SRI în dosarul „Alcoolemiilor”

# Printre cei cercetați pentru fapte de corupție în cauză se află și medicul Nicușor Stănculeț (foto), șeful interimar de la Serviciul de Medicină Legală Argeș

Încă din anul 2017 se judecă, la Tribunalul Argeș, o disjungere a dosarului „Alcoolemiilor”  În cauză sunt cercetați Gheorghe Milandru, care în 2013 a fost condamnat la trei ani de închisoare în regim de detenție pentru fapte asemănătoare, medicul Nicușor Stănculeț, șeful interimar de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, precum și patru foști sau actuali polițiști.

„Între 2007-2011 inculpatul Milandru Gheorghe, în baza aceleiași rezoluții, direct sau prin intermediari, a pretins și primit sume de bani sau foloase de la mai multe persoane cercetate sub aspectul infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, inculpatul lăsând să se creadă că poate interveni pe lângă funcționari publici care au dispus sau efectuat expertizele medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei prin acest mod rezultând fapte sub limita pentru care fapta constituie infracțiune”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. De asemenea, conform procurorilor: „în activitatea sa infracțională, inculpatul Gheorghe Milandru a fost ajutat de medicul legist Stănculeț Nicușor, agenții de poliție Dăscăleasa și Bădescu și de numiții Stoian Dumitru și Șchiopu Cornel”. În rechizitoriu se vorbește că inculpatul Milandru a pretins 17.300 lei și 5.600 euro, primind 10.750 lei și 3500 euro pentru a ajuta persoanele să scape de răspunderea penală și să-și recupereze permisele. Oameni de afaceri și persoane importante din județ au apelat la inculpat pentru ca ei sau apropiați ai acestora să scape basma curată.

SRI a depus la instanță documente, cu nivel de clasificare „strict secret”

Din octombrie 2019, instanța a admis o solicitare a avocaților inculpaților prin care Serviciul Român de Informații (SRI) să facă mai multe precizări cu privire la activităţile de investigaţii şi supravegheri operative pe care le-ar fi realizat în dosar. „Se emit adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi respectiv SRI pentru a ne comunica: dacă au fost constituite echipe operative comune şi dacă acestea au acţionat în baza unui plan comun de acţiune; dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş sau DNA-Serviciul Teritorial Piteşti a comunicat modul de valorificare a informaţiilor către SRI şi respectiv, dacă SRI a comunicat informaţiile către aceste două instituţii; dacă ofiţeri ai SRI au desfăşurat activităţi de investigaţii şi supravegheri operative; dacă SRI a efectuat interceptări şi în ce a constat în concret sprijinul tehnic acordat; dacă în cauza respectivă interceptările au fost efectiv realizate de SRI şi transmise în formă brută către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş sau DNA-Serviciul Teritorial Piteşti, iar dacă interceptările respective au fost transmise în formă brută de către SRI să se comunice dacă interceptările au avut un sprijin tehnic, inclusiv prin deblocarea semnalului şi transmiterea acestuia către un alt organ, cu solicitarea ca toate informaţiile furnizate să fie înaintate instanţei în formă declasificată”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Argeș din data de 1 octombrie 2019.
În cele din urmă, SRI a trimis cele solicitate Tribunalului Argeș doar că documentele sunt clasificate, cu nivel de clasificare „strict secret”. Apărătorii inculpaților pot consulta documentele doar dacă fac dovada deținerii unui certificat de securitate sau a unei autorizaţii de acces corespunzătoare nivelului de secretizare al documentelor respective. În cele ce urmează vă precizăm soluția pe scurt a Tribunalului ARgeș din data de 23 iunie 2020: „Ia act că SRI a înaintat instanţei, cu adresa nr. 00365401 din 16.12.2019 şi respectiv cu adresa nr. 00135515 din 27.05.2020, la datele de 16.12.2019 şi respectiv 27.05.2020, cu referire la dosarul de urmărire penală 48/P/2012, 9/P/2012 şi 881/P/2011, relaţiile solicitate de instanţă, ambele adrese fiind identice ca şi conţinut, documente clasificate, cu nivel de clasificare ,,strict secret,, documente, care în raport de regimul acestora de înscrisuri clasificate şi în raport de dispoziţiile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, se află depuse la compartimentul privind documentele clasificate constituit la nivelul Tribunalului Argeş. Instanţa, în vederea garantării şi respectării dreptului la apărare şi al dreptului la un proces echitabil al părţilor, văzând şi disp. art. 352 alin. 11 şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 21/2018, publicată în MO nr. 175/23.02.2018, cu referire la paragrafele 59 şi 60 din aceasta, pune în vedere apărătorilor părţilor să facă dovada obţinerii, ori deţinerii, după caz, a unui certificat de securitate sau a unei autorizaţii de acces corespunzătoare nivelului de secretizare al documentelor înaintate de SRI, urmând ca accesul la respectivele documente clasificate să se permită acestora cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte, numai în măsura în care se va face dovada deţinerii, respectiv obţinerii unui astfel de certificat sau a unei autorizaţii de acces. Amână judecarea cauzei la data de 21.07.2020, ora 10,35, sala 1, pentru a se cita ultimii martori din rechizitoriu, … , cu mandate de aducere”.

Acuzații noi în dosar

În timpul procesului, procurorii DNA s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă de către trei martori care au fost audiați în dosarul „Alcoolemiilor”. Declarațiile date de aceștia în fața instanței s-ar fi contrazis cu cele declarate procurorilor în timpul urmăririi penale „Ia act de sesizarea din oficiu a reprezentantului DNA-Serviciul Teritorial Piteşti-procuror de şedinţă, cu privire la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă de către martorii M. Constantina, M. Alin Ionuţ şi D. Traian şi dispune înaintarea către DNA-Serviciul Teritorial Piteşti a încheierii de şedinţă şi a declaraţiilor celor trei martori, date azi în faţa instanţei de judecată, în vederea întocmirii conform art. 292 C.p.p., a procesului verbal de sesizare din oficiu”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Argeș din data de 3 decembrie 2019.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea