Ministerul Mediului: ”Nu putem estima un termen pentru declararea Pădurii Trivale ca rezervație naturală”

# Ministrul Costel Alexe a confundat Primăria Moșoaia cu cea din... Mogoșoaia

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a răspuns, recent, la întrebarea formulată de parlamentarul Dănuț Bica despre stadiul proiectului privind „Declararea Pădurii Trivale drept arie protejată de interes național”. Ministrul liberal nu a putut estima un termen pentru declararea Pădurii Trivale ca rezervație naturală. În plus, în răspunsul postat pe Camera Deputaților și semnat de ministrul Alexe, se confundă Primăria Moșoaia cu cea din… Mogoșoaia.

 

În cuprinsul întrebării deputatului Dănuț Bica se arată următoarele: „În prezent, zona propusă ca arie naturală protejată de interes național se confruntă cu amenințări majore la adresa biodiversității, respectiv cu tendința degradării ireversibile a capitalului natural, mai ales prin schimbarea destinației terenurilor. Statutul de rezervație naturală, odată obținut, va contribui atât la conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic și forestier, cât și la menținerea pronunțatului caracter peisagistic și recreativ”. În final, parlamentarul argeșean îl întreabă pe ministrul Alexe despre: „stadiul derulării procedurilor pentru obținerea de către Pădurea Trivale a statutului de rezervație naturală (arie naturală protejată de interes național), (...) și când estimați că se vor finaliza formalitățile legale și va fi adoptată hotărârea de guvern în acest sens. De asemenea, vă solicit să dispuneți toate măsurile care se impun pentru urgentarea încheierii acestor demersuri”.

 

S-a solicitat Primăriei Municipiului Pitești emiterea unei noi hotărâri de consiliu local

După o lună și jumătate a venit și răspunsul Ministerului, în care se arată că Primăria Pitești trebuie să emită o nouă hotărâre de Consiliu Local.Cea de-a treia, mai exact. „…În baza prevederilor invocate, pentru declararea zonei naturale protejate Pădurea Trivale, Primăria Municipiului Pitești a emis, în anul 2019, Hotărârea Consiliului Local nr. 358/31.10.2019. Precizăm faptul că în procesul de instituire și declarare a ariei naturale protejate Pădurea Trivale, Primăria Municipiului Pitești a mai emis o Hotărâre a Consiliului Local, în anul 2012. Având în vedere faptul că în anexa Hotărârii Consiliului Local nr. 358/31.10.2019 apar mai multe categorii de folosință a terenului (suprafețe ocupate de drumuri, alei, curți construcții, suprafețe administrative, unități militare, rețele electrice, enclave) Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, în calitate de inițiator al declarării regimului de arie naturală protejată pentru Pădurea Trivale, solicită Primăriei Municipiului Pitești emiterea unei noi hotărâri de consiliu local din care să fie excluse toate aceste suprafețe, din cauza faptului că acestea nu pot fi trecute sub regim de protecție, atât din motive de ordin științific deoarece nu îndeplinesc cerințele unui bun al patrimoniului natural, cât și din punct de vedere administrative pentru că aceste suprafețe necesită în timp lucrări de întreținere”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Costel Alexe.

Primăria Moșoaia confundată cu cea din Mogoșoaia

Pentru că Pădurea Trivale se suprapune și peste Unitatea Administrativ – Teritorială Moșoaia, ministrul precizează că este nevoie și de emiterea unei hotărâri de consiliu local din partea Primăriei… MOGOȘOAIA (!?).  Considerăm că este doar o eroare de redactare și că reprezentanții ministerului au dorit, de fapt, să scrie „Moșoaia”.
„Ținând cont de faptul că o suprafață din aria naturală protejată propusă se suprapune și peste Unitatea Administrativ – Teritorială Moșoaia, Agenția pentru Protecția Mediului Argeș a solicitat Primăriei Mogoșoaia emiterea unei hotărâri a Consiliului Local pentru instituirea regimului de arie naturală protejată. Precizăm faptul că ulterior obținerii celor două hotărâri ale consiliului local, potrivit prevederilor art 11 alin (1) lit a) lit b) și lit b1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 57/2007, documentația completată va fi înaintată Academiei Române, în vederea obținerii avizului.După obținerea avizului Academiei Române, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor  va demara procedura de adoptare a Hotărârii de Guvern, conform prevederilor legale”, se mai arată în documentul semnat de ministru.
De asemenea, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a putut estima un termen pentru declararea Pădurii Trivale ca arie protejată. „În ceea ce privește precizarea unui termen pentru declararea zonei natural „Pădurea Trivale” ca rezervație naturală, nu putem face o estimare deoarece nu cunoaștem data la care cele două unități administrative-teritoriale vor emite hotărârile consiliului local/comunal pentru a putea continua procedura de declarare și instituire a regimului de arie naturală protejată.”, se mai arată în răspunsul semnat de ministrul Costel Alexe
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea