S-a reluat activitatea la DanBred. Una dintre ferme a fost repopulată

Pesta porcină africană a făcut ravagii la sfârșitul anului trecut, respectiv începutul acestui an, la societatea DanBred din comuna argeșeană Slobozia. La cele trei ferme ale companiei au fost sacrificați peste 76.000 de porci. La mai bine de 9 luni de la apariția primului focar, la una dintre ferme (Agropod Benta Nicu SRL n. red.) a reînceput repopularea, urmând ca în acestă lună să continue procesul de populare la încă o fermă (Agro Consulting Chiriac SRL n. red.).

„S-a populat la una dintre ferme cu peste 4000 de capete și urmează de luna aceasta să se populeze și la cea de-a doua fermă.  Vorbim de cele două ferme ale companiei DanBred afectate de pestă porcină la sfârșitul anului trecut”, precizează Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
Acesta mai susține că societatea care a fost repopulate: „funcționează ca o fermă normală. Nu mai există restricții. Au intrat în procedură normală”.

 

Despăgubiri totale de peste 67 milioane de lei

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2019, pesta porcină a făcut ravagii la două dintre fermele grupului DanBred, aflate gard în gard una de cealaltă. Peste 29.000 de porci au fost în total sacrificați din societățile Agro Consulting Chiriac SRL și Agropod Benta Nicu SRL. Din prima fermă au fost uciși și îngropați 20.140 de porci, iar din cea de a doua 9.145 de porci. Pentru animalele omorâte, cele două ferme au primit, de la Agenţia Na¬ţională Sanitar-Veterinară şi pentru Sigu¬ranţa Alimentelor, despăgubiri în valoare totală de 21.348.092,84 lei.
În februarie 2020, în ciuda faptului că exploatația era dotată cu cele mai moderne sisteme de biosecuritate, virusul a pătruns și în ultima fermă de la DanBred, unde au fost sacrificați 47.226 de porci. Suma stabilită pentru despăgubiri , conform celor precizate de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a fost de 46.093.702 lei. Banii au fost alocați de ANSVSA. După ridicarea tuturor restricțiile va putea fi reluată activitatea și în această exploatație.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea