Treizeci de argeșeni, vindecați de COVID-19, au donat plasmă

# Noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă

A fost simplificată procedura de donare a plasmei. Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19. Transferul plasmei convalescente este considerat un tratament revoluționar, însă numărul celor care se prezintă pentru donarea acesteia este încă unul destul de mic. De aceea, medicii fac apeluri publice pentru creșterea numărului de donatori.  Un lucru îmbucurător este că, odată cu aprobarea Ordinului, în Argeș a început să crească numărul donatorilor.

În acest moment, în județul nostru au donat plasmă un număr de 30 de persoane, dintre care au fost 18  recoltări prin plasmafereză și 12 prin sânge total. De exemplu, vineri, 14 august, s-a recoltat de la trei pacienți argeșeni, care s-au vindecat de COVID-19, de la doi prin plasmafereză, iar de la al treilea din sânge total. „În momentul acesta avem 18  recoltări prin plasmafereză, iar de la 12 pacienți vindecați de COVID-19 am recoltat prin procedura clasică - sânge total, urmând să separăm noi în concentrat eritrocitar și plasmă... E de dorit donarea prin afereză pentru că prin aceasta noi putem salva trei vieți. Punga se  împarte în trei pungi mai micuțe care pot merge la trei pacienți... Fac apel către persoanele care au avut infecția asta să ne contacteze”, ne-a precizat dr. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Pitești.

 

Doi argeșeni au donat pentru a doua oară plasmă

Doi argeșeni au donat deja pentru a doua oară plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești. Este vorba despre agentul de poliție Nicolae Cristian Dăscălița și de  electricianul Florin Popa. Cei doi s-au vindecat de COVID-19 și au venit în sprijinul pacienților care sunt încă infectați. Au înțeles importanța acestui gest și au răspuns solicitărilor autorităților. Florin Popa a fost primul donator de plasmă umană din județ, acesta revenind pe 9 iunie, la Centrul de Transfuzie, pentru încă o donație.

Condițiile pentru donarea de sânge total/plasmă

Ministrul Nelu Tătaru  a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI. Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.
Astfel, în document, la punctul 7, se arată că potenţialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectaţi dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii prin:
a) bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menţionate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR şi confirmarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) - poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării;
b) bilet de externare/scrisoare medicală în care este menţionat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR şi în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice şi biologice - poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
c) test RT-PCR pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 şi un document eliberat de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti care atestă încetarea perioadei de izolare, în condiţiile în care nu a fost internat - poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
d) test RT-PCR pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puţin 28 de zile în condiţiile în care nu a fost internat sau înscris în evidenţa direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti;
e) rezultat pozitiv la o testare cantitativă de anticorpi neutralizanţi anti SARS CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv - poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.
Alte cerinţe pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19:
a) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
b) prezentarea documentelor prevăzute la pct. 7 (cele prezentate anterior n. red.), care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
c) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
d) intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puţin 14 zile.

Eligibilitatea potenţialului donator vindecat de COVID-19

„1. Centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care diagnostichează şi tratează pacienţi cu COVID-19 în vederea identificării pacienţilor vindecaţi, potenţial eligibili ca donator.
2. Spitalele vor furniza centrelor de transfuzie sanguină datele personale şi datele de contact ale pacienţilor externaţi potenţial eligibili ca donatori, rezultatele testelor RT-PCR şi ale testelor serologice (dacă sunt disponibile) din perioada internării şi data externării, cu respectarea regulilor naţionale şi ale Uniunii Europene (UE) de protecţie a datelor cu caracter personal şi a prevederilor Legii drepturilor pacienţilor nr. 46/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care vizează caracterul confidenţial al datelor despre pacient şi a confidenţialităţii actului medical, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat.
3. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi medicii de familie care monitorizează persoanele asimptomatice cu RT-PCR pozitiv sau/şi diagnosticate cu COVID-19 forme uşoare, aflate în izolare, informează persoanele respective despre posibilitatea de a dona sânge total/plasmă după confirmarea vindecării şi a dispariţiei riscului de transmitere a bolii, în vederea tratării monitorizate a pacienţilor critici cu COVID-19, şi îi informează cu privire la centrele de transfuzie sanguine, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal şi a prevederilor Legii drepturilor pacienţilor nr. 46/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care vizează caracterul confidenţial al datelor despre pacient şi confidenţialitatea actului medical, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat.
4. Centrele de transfuzie sanguină vor contacta persoanele vindecate potenţial eligibile ca donatori şi le vor programa pentru evaluare clinico-biologică în vederea stabilirii eligibilităţii ca donator vindecat de COVID-19.
5. Centrele de transfuzie sanguină asigură informarea populaţiei cu privire la criteriile de eligibilitate ca donator vindecat de COVID-19 prin publicarea informaţiilor pe site şi la sediu.
6. Persoanele cu istoric de infecţie cu SARS-CoV-2 aflate în afara riscului de transmitere a bolii pot contacta direct centrele de transfuzie sanguină pentru evaluare clinico-biologică în vederea donării de sânge total/plasmă”, se arată în ordinul ministrului.

Colectare, procesare şi stocare

„1. Donatorii vindecaţi de COVID-19 declaraţi eligibili vor dona în centrele de transfuzie sanguină. Ulterior evaluării clinico-biologice, medicul responsabil din centrul de transfuzie sanguină stabileşte modalitatea de recoltare: plasmafereză, ca opţiune prioritară, sau recoltarea de sânge total, dacă donatorul nu se califică pentru donarea prin afereză sau nu există echipamente şi/sau consumabile pentru plasmafereză disponibile.
2. În cazul donării prin plasmafereză, plasma obţinută se împarte înainte de congelare în 2 - 3 unităţi separate (de exemplu, 3 x 200 ml), identificate individual, printr-un cod unic, astfel încât să se asigure trasabilitatea fiecărei unităţi de plasmă obţinute.
3. În cazul recoltării de sânge total, acesta se va separa în plasmă proaspăt congelată şi concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspăt congelate din sânge total din centrul de transfuzie sanguină. Unităţile de concentrat eritrocitar sunt eliberate din carantină şi etichetate conform procedurii centrului de transfuzie sanguină, în conformitate cu normele în vigoare.
4. Unităţile de plasmă, indiferent de metoda de recoltare, se congelează rapid, fără a se depăşi 6 ore de la recoltare, la o temperatură de sub -25°C, care să asigure congelarea completă în maximum o oră. După congelarea rapidă se stochează la o temperatură de sub 25°C, monitorizată, în spaţii special dedicate.
5. Unităţile finale de plasmă, indiferent de metoda de recoltare, se etichetează în mod specific ca "Plasmă proaspăt congelată de la donator vindecat de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19)", iar pe eticheta finală a unităţii se aplică menţiunea "A se utiliza exclusiv pentru pacienţi cu COVID-19". Toate celelalte cerinţe privind informaţiile minime obligatoriu de furnizat pe eticheta finală a unităţii de plasmă, prevăzute de normele în vigoare, se aplică.
6. Unităţile finale de plasmă PPC-DV-COVID-19 vor fi carantinate şi vor putea fi eliberate din carantină şi distribuite spitalelor doar după calificarea biologică.
7. Orice reacţie adversă severă apărută la donatorul vindecat de COVID-19 în timpul sau după donare se notifică în termen de 48 de ore la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) şi la Inspecţia sanitară de stat din Ministerul Sănătăţii”, se mai arată în document.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea