Corona-Tracer – noua modă în firmele argeșene! Angajații de la Steinel Curtea de Argeș trebuie să poarte, la muncă, dispozitivele agățate de gât

# Aparatul trebuie luat și acasă!!! # În cazul în care dispozitivul este pierdut sau deteriorat, salariatul e bun de plată

Pandemia de coronavirus  a reprezentat un șoc major pentru activitatea economică. Societățile argeșene sunt în căutare de noi măsuri de protecție și vin cu tot felul de soluții. De exemplu, la societatea Steinel Electronic din Curtea de Argeș au fost cumpărate niște mici dispozitive, numite Corona-Tracer, care reprezintă soluții digitale concepute pentru a ajuta angajații să respecte protocoalele de distanțare socială, avertizându-i pe aceștia dacă se apropie la o distanță mai mică de doi metri unul de celălalt.

Dispozitivele pot fi o soluție utilă, doar că reprezentanții Steinel au decis ca muncitorii să le ia și acasă după terminarea programului, nepunând la dispoziție un loc de depozitare a acestora, pentru fiecare persoană în mare. De asemenea, în urma procesului verbal de predare-primire a aparatului, se menționează și faptul că în cazul în care dispozitivul este pierdut sau deteriorat, salariatul devine bun de plată urmând să suporte contravaloarea lui, de 200 lei. Aceste lucruri au creat nemulțumiri printre muncitori, o parte dintre ei refuzând luarea dispozitivelor.

 

Angajații vor purta dispozitivul, în timpul programului, agățat de gât

Dispozitivul Corona-Tracer are dimensiunea unei cutii de chibrite, iar în cadrul companiei SC Steinel Electronic SRL Curtea de Argeș, angajații îl vor purta asupra lor... agățat de gât. Acest dispozitiv monitorizează activitatea de mișcare a angajatului păstrând confidențiale toate informațiile și fără să fie utilizat un sistem GPS. Angajatul este avertizat dacă se apropie la o distanță mai mică de 2 metri față de un alt coleg. De asemenea, se poate verifica traseul său la locul de muncă și persoanele cu care a fost în contact în cazul unei posibile infectări. Datele sunt stocate într-un sistem de tip cloud pentru o perioadă de 14 zile.
„În ciuda tuturor măsurilor de protecție nu putem să excludem, din păcate, că și în compania noastră se poate ajunge la o infectare cu virusul Corona. În cazul unei infecții este important să se identifice cât posibile repede persoanele de contact în companie ale persoanei infectate penru a putea iniția măsuri de protecție suplimentare. Pentru acest caz, primiți în cursul zilei de astăzi și mâine Corona –Tracer-ul dvs”, se arată într-o informare făcută angajaților de către compania SC Steinel Electronic SRL Curtea de Argeș. În cele ce urmează, compania explică angajaților ce este un Corona-Tracer și cum se utilează dispozitivul.
„Ce face un Corona-Tracer și cum funcționează acesta?
- Corona-Tracer-ele sunt dispozitive mici pe care le puteți purta pe corp, cu o bandă agățată de gât.
- Corona-Tracer-ele emit un semnal Bluetooth, recunoscând astfel contactul cu un alt Corona-Tracer. Acest contact este salvat pe Tracer. Nu se salvează date cu caracter personal. Tracer-ele conțin doar codul QR propriu pentru fiecare dispozitiv, care poate fi citit.
- Departamentul de resurse umane atribuie codul QR unui angajat.
- În cazul unei infectări cu COVID-19, numai departamentul de resurse umane poate să citească contactele înregistrate pe respectivul  Corona-Tracer în ultimele două săptămâni și să identifice prin urmare celelalte persoane de contact.
- Corona-Tracer-ele îndeplinesc cel mai înalte cerințe pentru protecția datelor și confidențialitatea în sensul GDPR.
Cum se utilizează Corona-Tracer-ul?
- Trebuie să purtați Corona-Tracer-ul întotdeauna în timpul lucrului, cu o bandă agățată de gât.
- Prin mișcare, acesta se activează și nu trebuie să fie pornit respective oprit.
- Vă rugăm să luați Corona Tracer-ul în fiecare zi cu dvs. acasă. Astfel se asigură și înregistrarea contactelor în sediul companiei sau în parcare.
- Purtați Corona-Tracer-ul imediat ce intrați în sediul companiei.
- Tratați Corona-Tracer-ul cu grijă și folosiți exclusive numai dvs. Tracer-ul alocat. Este interzisă transmiterea acestuia altor persoane.
- Dacă uitați odată Corona-Tracer-ul dvs. sau dacă îl pierdeți, vă rugăm să anunțați imediat duperiorul dvs. ierarhic. Acesta va oferi un înlocuitor”.

În caz de pierdere sau distrugere a dispozitivului, salariatul va scoate din buzunar 200 lei

În procesul verbal de predare-primire a aparatului, încheiat de Steinel Electronic SRL cu fiecare salariat în parte, se menționează că muncitorii devin buni de plată în cazul în care aparatul se strică.
„În cazul în care acest dispozitiv este pierdut sau deteriorat astfel încât să nu mai poată fi utilizat, salariatul își asumă propria culpa și responsabilitate suportând costul aferent de 200 ron. Ulterior i se va elibera alt Corona Tracer”, se arată în procesul verbal încheiat de companie (vezi facsimil).

ITM Argeș: „Noi nu am primit sesizări!”

Până în prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș nu a primit sesizări cu privire la dispozitivul Corona-Tracer. „Nu am cunoștință de așa ceva. Acum aud pentru prima dată. Probabil e politica lor internă. Din punctul nostru de vedere, lucrurile astea care vin peste măsurile  pe care le-a dispus Guvernul cu privire la protejarea împotriva COVID-ului sunt binevenite dacă sunt omologate și în regulă. Nu putem spune să nu facă ceva în plus.  Nu știu care este procedura lor internă, ce este sau cum arată aparatul ăsta! Noi nu am primit sesizări!”, ne-a precizat Ion Samoilă, inspector șef la ITM Argeș.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea