ANSVSA a finalizat ultimele plăți. Macro Suin și una dintre fermele DanBred - despăgubiri de 15 milioane de euro

Macro Suin și grupul DanBred, cele mai importante ferme pentru creșterea porcilor din județul Argeș, au fost grav afectate de pesta porcină. Zeci de mii de animale au fost sacrificate, iar activitatea în societăți a fost întreruptă.
În urma confirmării cu pesta porcină, la cele trei ferme ale grupului Danbred situația se prezenta astfel:  - la S.C. Agroconsulting Chiriac SRL: porci uciși - 20.025 și porci morți - 203;
- la S.C. Agroprod Benta Nicu SRL Slobozia: porci uciși - 9.141 și porci morți - 7;
- la S.C. Danbred SRL Slobozia - situația se prezintă astfel: porci uciși - 47.226 și porci morți - 733. În schimb, la S.C. Macrosuin SA Costești situația se prezenta astfel: porci uciși - 25.730 și porci morți - 671. Comisiile de evaluare, constituite prin decizia prefectului județului Argeș, au stabilit sumele la care se ridică despăgubirile pentru cele patru ferme. Recent, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a plătit integral despăgubirile rămase neefectuate, la Macro Suin și la una dintre fermele grupului DanBred. „Au fost finalizate plățile. S-au plătit 15 milioane de euro către cei doi mari fermieri din Argeș”, a precizat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, Sorin Sorescu.

DanBred și Macro Suin - despăgubiri de circa 95 milioane de lei

Conform celor precizate de reprezentanții DSVSA Argeș,  grupul de ferme DanBred a primit, în total, despăgubiri de peste 67,44 milioane lei pentru animalele omorâte, după cum urmează: la S.C. Agroconsulting Chiriac SRL și S.C. Agroprod Benta Nicu SRL Slobozia s-a primit, de la ANSVSA, despăgubiri în valoare totală de 21.348.092,84 lei, iar la S.C. Danbred SRL Slobozia - 46.093.702 lei.  În ceea ce privește societatea Macro Suin, s-au primit despăgubiri în valoare de 27.449.023 lei.

Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii domestici și la mistreți

Pesta porcină continuă să creeze pagube în județul Argeș. Focare active, la porci domestici:
- 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale (localitatea Șerboeni, comuna Buzoești);
- 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale (localitatea Domnești, comuna Domnești);
- 1 focar activ de pesta porcina africanala porcii domestici in exploatatii nonprofesionale(localitatea Ionesti, com Buzoesti)
- 1 focar activ de pesta porcina africana la porcii domestici in exploatatii nonprofesionale(localitatea Jgheaburi, comuna Corbi).
Focare stinse:
- 30 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale;
- 4 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești.
- 2 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișor.
Cazuri active, la mistreți:
- 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung, care în prezent sunt active.
- 1 caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu care în prezent este activ.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea