Bucurie în mijoc de septembrie

Să participi la două expoziții de pictură în două zile consecutiv și-n două colțuri ale țării, nu e de colea. Pentru ea, pictura a fost, încă din copilărie, dragoste la prima vedere. Numai că viața a făcut în așa fel încât să se realizeze mai întâi ca om, soție, mamă, și apoi ca artist.
Inițial timid, apoi din ce în ce mai intens. A început să picteze din nou acum doi ani. Când s-a înscris, fără șirea nimănui, la cursurile de pictură de la Școala Populară de Artă Pitești. Aici a întâlnit-o pe Elena Zavulovici, pictoriță consacrată, profesoară, dar și un om deschis, cu suflet mare.
Și când două suflete se-ngemănează aceluiași scop, arta, și comunică și prin pânză și acuarelă, nu numai prin cuvânt, succesul nu are cum să nu apară.
Atunci, în 2018, a luat primul ei premiu, al III-lea la Expoziția Internațională de Arte Plastice și Decorative. Nu-i venea să creadă, dar era bucuroasă pentru că steaua ei, în care credea de copil, începea să lumineze.
Și acest premiu i-a dat curaj. Să lucreze din ce în ce mai mult. Mai multe ore pe zi, mai multe zile pe lună. Ore întregi de pictat în atelier, uneori până târziu, în noapte. Participarea la expoziții, vernisaje, vizitele în muzee, galerii de artă, discuțiile cu oamenii în domeniu i-au deschis noi orizonturi.
Ușor-ușor mâna a început să meargă singură pe șevalet. Îndrumată, așa cum îi place să spună, de Dumnezeu. Pentru că ea crede în Dumnezeu. Și, poate nu întâmăplător, 33 de tablouri au fost la prima sa expoziție de la Biblioteca Județeană Argeș.
33! Atâția ani  a trăit Iisus pe Pământ. 33 de stări regăsite în tablourile de la bibliotecă.
În prezența unui public restrâns, dar drag sufletului ei (pandemia nu i-a permis participarea mai multor doritori), Eugenia Predică a debutat ca artist. Nu se consideră artist plastic. Pentru că știe că mai are mult de muncă. Dar crede în ea și în Dumnezeu. Tocmai de accea și-a intitulat expoziția Edenul meu!
Creată pe trei secțiuni – Cărți vechi, Semenii mei și Edenul meu – expoziția îți luminează, de la primul contact vizual, sufletul. Te încântă tot ceea ce este expus: peisaje, flori, oameni, cărți. Toate, frumoase și calde ca autoarea. Pentru că Eugenia Predică este un om bun, care adună în preajma sa oameni calzi.
Despre autoare și depre lucările sale au vorbit poeta Denisa Popescu Martin, pictorița Elena Zavulovici și, nu în ultimul rând, directorul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.
A doua zi, Eugenia a plecat la Cluj-Napoca, la Salonul de Toamnă al Artiștilor Plastici, două dintre lucrările sale regăsindu-se pe simezele Galeriei Cluj Art. Lângă cele 120 de lucrări ale celor 68 de artiști plastici, Anticar și Copilul cu cufărul sunt semn de neuitare al unui artist piteștean care a trecut într-un septembrie călduros prin inima Ardealului!
Mihaela FULGEANU MATEI

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea