Cheltuielile partidelor pentru localele din 2020 au fost de peste 220 mil. lei

#  Cea mai mare parte a sumei este suportată de cetățeni, pentru că se decontează de la bugetul de stat!

Duminica trecută a fost a opta rundă de alegeri locale de la Revoluţie încoace. Partidele au investit, potrivit estimărilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), peste 200 de mil. lei în campania electorală, bani care vor fi decontaţi ulterior de la bugetul de stat, dacă acestea trec de pragul electoral de 3%.
Legea 334/2006, care reglementează finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, face o distincţie între subvenţia acordată de la bugetul de stat partidelor politice pentru campania electorală şi subvenţia acordată anual. Astfel, partidelor le sunt decontate costurile cu campania electorală numai dacă depăşesc pragul de 3% la alegeri: „Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală proprie sau a formaţiunii politice care i-a propus pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii ale acestora sau din împrumuturi contractate de aceştia de la persoane fizice sau instituţii de credit”, se arată în actul normativ.
Există şi limite maxime pentru contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală: de exemplu, pentru un candidat la o primărie de comună contribuţia maximă este de 5 salarii de bază brute minime pe ţară pentru, iar pentru un candidat la primăria Bucureştiului limita maximă este de 200 de salarii minime brute.
Suplimentar faţă de contribuţiile electorale prevăzute, partidul politic sau alianţa politică poate contribui la campania electorală proprie cu până la 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot avea numai următoarele destinaţii: producţia şi difuzarea de materiale electorale pe radio sau TV (maxim 40% din totalul cheltuielilor), cheltuieli de difuzare a materialelor electorale în mediul online (maxim 30%) din totalul cheltuielilor, cercetări sociologice (maxim 30% din totalul cheltuielilor cu campania), afişe electorale, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Sumele cheltuite suplimentar se rambursează numai în cazul în care partidele au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional

În cel mult 4 luni şi jumătate de la data alegerilor locale, AEP rambursează partidelor politice sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, precum şi cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate.
Cheltuielile partidelor pentru alegerile locale din 2016 au însemnat 54 mil. lei. Alegerile locale de anul acesta au însemnat cheltuieli de 220 mil. lei. AEP se aşteaptă ca partidele să solicite 210 mil. lei pentru rambursare şi să primească circa 190 mil. lei.
În ceea ce priveşte subvenţia anuală a partidelor politice din România, AEP o estimează la o valoare totală de 181 mil. lei. Spre comparaţie, în 2016 subvenţia a fost de 14,5 mil. lei, de 18 ori mai mică. Potrivit legii, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.”

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea