La șapte ani de la izbucnirea incendiului de pe fosta platformă ARO, continuă să fie depozitate peste 1.500 tone de deșeuri

#Bombă ecologică, la Câmpulung!

# „Se judecă! Problema este că instanța tărăgănează foarte mult”, susține Ioan Ene, șeful Gărzii de Mediu Argeș

În această săptămână, pe 2 octombrie, se împlinesc 7 ani de la izbucnirea incendiului din depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al SC Global Eco Center SRL, amplasat în incinta unui punct de lucru de pe platforma fostei uzine ARO din Câmpulung. Și acum continuă să existe o “bombă ecologică”, aproape de a exploda, în municipiul Câmpulung, din cauza unei companii care se ocupă cu neutralizarea deșeurilor, a tergiversării procesului sau a nepăsării autorităților. Peste 1500 tone deșeuri sunt adunate în incinta locației, în acest moment, iar nimeni nu face nimic pentru a le elimina, de 7 ani!!!

Ioan Ene: „Nimeni nu poate să facă nimic. Instanța trebuie să dea verdictul!”

Ioan Ene, noul comisar şef al Comisariatului Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu, numit în funtea instituției din 28 august 2020, susține că nu se poate face nimic fără o hotărâre definitivă a instanței. „La ora actuală, acolo sunt peste 1500 de tone de deșeuri securizate în depozit. Se judecă. Problema este că instanța tărăgănează foarte mult. De atâția ani nu s-a dat un verdict. Procesul este pe rol la Judecătoria Cureta de Argeș. Nimeni nu poate să facă nimic. Instanța trebuie să dea verdictul. Să vedem ce se întâmplă. Noi am dat amenzi, am luat toate măsurile, am făcut tot ce ține de Garda de Mediu. În acest an s-a mai dat o amendă de 100.000 de lei. Degeaba, pentru că societatea este în insolvență”, mărturisește comisarul Ioan Ene.

Instanța a cerut curățarea spațiului

În anul 2007, compania Landmark Management, o firmă imobiliară, a preluat activele fostei platforme industriale ARO din Câmpulung Muscel. După preluare, platforma a fost închiriată altor companii interesate. La acel moment, Landmark a preluat și o serie de obligații de mediu, mai exact curățarea platformei industriale de deșeurile acumulate. Această curățare a fost făcută cu firma Global Eco Center SRL, care, din 2010, a închiriat și un spațiu pe fosta plaformă ARO. Este vorba de 7.430 de metri pătrați, din totalul de 49 de hectare al platformei. Global Eco a adus și alte deșeuri în spațiul său, pe lângă cele strânse din fosta uzină ARO și pe care trebuia să le neutralizeze.  A urmat incendiul din octombrie 2013, în zona cu deșeuri.  Incendiul a fost lichidat după aproape nouă ore, timp în care 3.700 de tone de deşeuri periculoase  au ars. O misiune grea și periculoasă la care peste 100 de pompieri din trei judeţe au intervenit pentru a ţine situaţia sub control.

Au urmat controale peste controale, societatea fiind amendată de mai multe. Din 2014, Global Eco Center intră în insolvență, după ce autoritățile îi suspendă autorizația de mediu. Între timp, Vasile Tofan (foto) – administratorul Global Eco Center – este condamnat la 5 ani de închisoare, iar firma sa, la plata unei amenzi de 600.000 de lei. De asemenea, instanța obligă firma la eliminarea deșeurilor periculoase. Acesta face apel, iar Curtea de Apel Pitești îi elimină în  februarie 2019 pedeapsa de 5 ani. Totuși, dispoziția veche privind curățarea spațiului este menținută de instanță. “În baza art. 256 Cod de procedură penală, dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din municipiul Câmpulung, strada Traian, nr. 223, Parcul Industrial «Câmpulung Industrial Park», județul Argeș, deșeurile periculoase depozitate”, se arată în hotărârea Judecătoriei Câmpulung, menținută și la Curtea de Apel Pitești.
De asemenea, societatea Global Eco Center și administratorul ei, Vasile Tofan, au fost trimiși în judecată pentru neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. Cauza se află pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș încă din noiembrie 2017. Pe 22 octombrie 2019, instanța a admis schimbarea încadrării juridice în dosarul în care sunt cercetați Vasile Tofan și firma sa, Global Eco Center. Infracțiunea simplă de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, prevăzută de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, devine infracțiune continuă. După mai multe amânări, următorul termen de judecată în cauză a fost stabilit pe 25 septembrie. De asemenea, instanța menționează că „în situaţia în care inculpatul Tofan Vasile nu se prezintă sau reprezentanţii convenţionali nu-şi asigură substituirea, prezenta cauză va fi judecată în lipsa acestora întrucât au fost acordate mai multe termene de judecată pentru lipsa acestora”.

Și Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a dat în judecată firma Global Eco Center

Din dosarul de mai sus a fost disjunsă o nouă cauză. Se judecă separat latura civilă. Pe 29 iunie 2020, tot pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș, a fost înregistrat dosarul prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş solicită societății Global Eco Center plata sumei de bani pentru care instituția s-a constituit parte civilă. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 15 decembrie.

Ce spunea Ministerul Mediului, în ianuarie 2020, despre situația deșeurilor aflate pe platforma fostei uzine ARO

Într-o informare a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, făcută publică în ianuarie 2020, despre situația depozitului Global Eco Center se precizează următoarele: „Începând cu data de 2.10.2013 și până în prezent, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au efectuat un număr de 13 controale la punctul de lucru al SC Global Eco Center SRL Iași, din municipiul Câmpulung, pe platform fostei uzine Aro Câmpulung. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 540.000 lei și au fost formulate 3 sesizări penale, două fiind conexate și făcând obiectului unui dosar aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș. (…) Menționăm că la data de 31.10.2019, cantitatea de deșeuri aflată pe amplasamentul punctului de lucru al SC GLobal Eco Center SRL, incinta SC Landmark Management SRL, era de  1574,64 tone”, preciza ministrul Costel Alexe.
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea