Intrat, acum câțiva ani, în moarte clinică, Institutul de la Ștefănești începe să își revină!

# Directorul Dorin Sumedrea (foto): „Luna trecută am reușit să achităm datoriile către ANAF, circa 6 milioane de lei”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefănești reușește să supraviețuiască și chiar să facă pași timizi spre dezvoltare, în vremuri de restriște pentru instituțiile de profil. De aproape doi ani este condus de  Dorin Sumedrea, absolvent al Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Dorin Sumedrea este și doctor în horticultură, titlu obținut în 2001.

 

Restanțe salariale, restanțe și întârzieri diverse la Fisc, sechestre, lipsa personalului, terenul sfâșiat de primăriile limitrofe, plantații îmbătrânite, instalații și utilaje uzate  - iată numai câteva din problemele pe care le-a primit, în brațe, conducerea actuală. Și pe care a încept să le rezolve, așa cum reiese din interviul de mai jos.

# Am observat, la instanțe, câteva procese între Institut și ANAF. Despre ce este vorba?
Dorin Sumedrea, director: ”Am preluat Institutul în februarie 2019 și una din primele preocupări a fost aceea de a-l aduce, din punct de vedere financiar, la linia de plutire, adică la zero datorii. Această stare de fapt făcând instituția eligibilă și pentru proiecte cu fonduri nerambursabile. Pentru aceasta am reorganizat Institutul ca instituție publică în cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice de la București de unde am și primit buget. Din cauza unor complicații financiare nu am reușit să facem la timp anumite plăți către ANAF.  Luna trecută am reușit să achităm datoriile către ANAF, am avut datorii de circa 6 milioane de lei, din care 1,4 milioane au fost dobânzi și penalități. În acest moment suntem pe zero! Este o mare reușită, lângă care dorim să adăugăm cât mai multe.

Numeroase echipamente s-au vândut la fier vechi cu un preț pe măsură, în urma sechestrelor instituite

# Ce alte probleme întâmpinați?
Dorin Sumedrea: În momentul de față, Institutul mai deține cam 600 de hectare, din care, însă, mare parte sunt terenuri izolate, curți, construcții etc. Am început procedurile de cadastrare a terenului.  Începem să refacem plantațiile, trebuie să avem plantații tinere, pentru că, de 30 de ani, nu s-a mai plantat nimic aici. Avem probleme și de capital uman, munca în vie nu prea se mai caută. Am început, de anul acesta, cu un lot demonstrativ, de un hectar, de struguri de masă și acum încercăm să devenim beneficiari pentru Programul Național de Sprijin. Avem drepturi de replantare destul de mari, de peste 100 de hectare. O problemă este de a cofinanța această activitate. Partea de vinificare este, de asemenea, în suferință. Mulți au urmărit să cumpere tot ce se putea cumpăra pe aici, numeroase echipamente s-au vândut la fier vechi cu un preț pe măsură, în urma sechestrelor instituite. S-a distrus, astfel, destul de mult. Nu trebuie uitată activitatea de cercetare, investiții în echipamente specifice.
# E toamnă, vreme bună pentru vânzări...
Dorin Sumedrea: Covid-ul a creat și la noi probleme în activitatea de vânzare, însă clienții au început să se întoarcă. Vânzările slabe din ultima perioadă sunt cauzate și de lipsa târgurilor, unde reușeam să vindem must. La magazinul propriu, câteva săptămâni de acum încolo, avem, la vânzare, must. Din struguri! Nu folosim nimic altceva, iar clienții noștri fideli știu asta. De aceea se și întorc! De asemenea, vindem vin vechi dar și vinuri de diverse soiuri din anii trecuți. Vom demara și vânzările on-line, vânzări la care nu am stat onorabil până acum.
*** *** ***
Se simte, în sfârșit, după ani de suferințe, un vânt favorabil. În vară, Institutul a solicitat și obținut oferte pentru echipamente specifice moderne: cuve din inox cu flux de răcire, instalație pentru spălat sticle, dedurizator etc. Site-ul este în procedură pentru adaptarea la cerințele pieței. Datoriile la Finanțe sunt achitate. Trebuie specificat și faptul că discuția a fost purtată după ora 15, oră la care, odată, vocea unui fost director se cam împleticea din cauza propriilor produse. Mult succes!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea