Începând cu 7 octombrie, angajații din Sănătate ar putea declanșa grevă japoneză

Consiliul Național al Federației SANITAS a analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de Sănătate, aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2.
Printre acestea se numară „întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate” și „organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor”. De asemenea, angajații acuză lipsa unei continuități în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau faptul că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate.
Federația SANITAS din România, solicită pe această cale, organizarea unei întâlniri de urgență cu participarea primului-ministru Ludovic ORBAN. Conform comunicatului emis de Sanistas se solicită următoarele:
„1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile”, se arată în comunicatul Sanitas.
În cazul în care dialogul cu autoritățile nu va avea loc, sindicaliștii amenință cu declanșarea grevei japoneze din 7 octombrie, în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială. Federația Sanitas are la nivel național peste 100.000 de membri.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea