Amalia Dumitrașcu - obligată de instanță la plata a 1 milion de euro către Spitalul Județean Argeș

# Decizia este executorie

În septembrie 2020 s-au împlinit trei ani de la descinderile procurorilor DIICOT  Pitești într-un dosar privind o delapidare de aproape 4 milioane lei, comisă la Spitalul Judeţean de Urgență Pitești de către fosta contabilă Amalia Dumitrașcu. În paralel, unitatea medicală a acţionat-o în instanţă pe fosta angajată pentru a recupera prejudiciul uriaş. După doi ani de judecată, Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză spitalului, pe 7 octombrie, obligând-o pe Amalia Dumitrașcu să plătească prejudiciul produs.

În total, aproximativ 1 milion de euro, cu tot cu dobânzi și alte penalități.  Decizia instanței este executorie, dar nu definitivă!
„Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta (Dumitrașcu Amalia n. r.) să plătească reclamantului (Spitalul Județean de Urgență Pitești n. r.) suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş. Pronunţată azi 07.10.2020, la Tribunalul Argeş - Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în hotărârea instanței argeșene.
Pentru a adeveri că instituția a fost prejudiciată, conducerea Spitalului Județean Argeș a depus în instanță și raportul Curții de Conturi în care s-a confirmat această fraudă. „Au fost efectuate plăți nelegale, din creditele bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri și servicii”, art. 20.04 – „Medicamente și materiale sanitare”, alineat 20.04.01 – „Medicamente”, în valoare de 3.988.688 lei, reprezentând sume achitate în contul unei societăți comerciale fără existenţa angajamentelor legale și fără contraprestație.
În timpul misiunii de audit, echipa de audit a recomandat conducerii entității luarea de măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Conducerea SJU Pitești prin personalul de specialitate, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului entității prin plățile nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de de 4.932.364 lei, din care 3.988.688 lei plăți nelegale și 943.676 lei dobânzi și penalități de întârziere”, arătau inspectorii Curții de Conturi.

 

Managerul Spitalului Județean: „Vom valorifica orice posibilitate legală pentru a recupera acest prejudiciu”

Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, susține că unitatea sanitară s-a constituit parte civilă și în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT Pitești.
„Această sumă a fost reținută într-un raport al Curții de Conturi ca prejudiciu. Este adevărat că noi ne-am constituit parte civilă și în cazul dosarului penal, unde am solicitat recuperarea acestor sume. Pentru că dosarul penal tergiversează și această pagubă creează, ca la domino, efecte în timp, pe care noi ne străduim să le gestionăm cum trebuie, dar ne este foarte greu, cu atât mai mult cu cât a venit și pandemia asta și a determinat alte cheltuieli neprevăzute cu materiale de protecție, dezinfectanți etc. Noi am apreciat să mergem și pe calea  civilă ca să recuperăm prejudiciul în timp util. Noi am depus și raportul Curții de Conturi în instanță. Mă bucur că instanța a apreciat că cererea noastră a fost întemeiată. Să fiți sigur că vom valorifica absolut orice posibilitate legală de a recupera acest prejudiciu”, ne-a precizat Adriana Molfea.

Dosarul nu a fost trimis în judecată

La trei ani de la perchezițiile DIICOT din acest caz, dosarul încă nu este finalizat, nefiind trimis în judecată. Potrivit unui comunicat al DIICOT emis în septembrie 2017, în dosar exista indicii că, începând cu luna noiembrie 2012, trei persoane fizice şi o societate comercială au constituit un grup infracţional organizat, ce a funcţionat până la sfârşitul lunii martie 2017, în scopul delapidării cu consecinţe deosebit de grave a unei unităţi medicale.
“Doi dintre membri şi societatea comercială au avut rolul de a pune la dispoziţie contul deschis de această societate la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societăţii de către cele două persoane - administratorii în drept şi în fapt ai societăţii comerciale. Cel de-al treilea membru al grupului infracţional organizat, economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului, a avut rolul de a completa şi de a determina persoanele responsabile din cadrul spitalului să semneze fără vinovăţie ordine de plată cu denumirea unor societăţi comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului şi codul de identificare fiscală şi contul IBAN al societăţii comerciale controlate de grupul infracţional”, se preciza în comunicat. Metoda prin care acţiona Amalia Dumitraşcu era următoarea: erau întocmite ordine de plată în care la rubrica beneficiar era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau trecute datele Rivertex Project, o firmă cu patroni din Ştefăneşti.
Frauda de la Spitalul Județean Argeș a fost descoperită la începutul anului 2017 de către directorul economic Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beşliu, pensionată în vara lui 2016.
De precizat că Amalia Dumitraşcu, cea care ar fi delapidat suma de peste 3,9 milioane lei de la Spitalul Județean în perioada 2012-2017, şi care este cercetată în libertate, mai are o fraudă masivă la activ, dată la BCR Piteşti între 2002 şi 2005, împreună cu o altă persoană. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind doar obligată să achite băncii despăgubiri de peste 1,6 milioane lei.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea