Un judecător din Piteşti cere anularea hotărârii privind obligativitatea purtării măştii

Judecătorul Ion Rebeca, preşedinte al Secţiei Civile din cadrul Curţii de Apel Piteşti şi purtător de cuvânt al instituţiei, a solicitat public anularea hotărârii privind obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice din Argeş.

"Cred că sunt persoane care nu vor fi de acord cu acest demers, dar în calitatea mea de simplu cetățean trebuie să-mi apăr drepturile. Acest demers este unul personal, care nu angajează în niciun fel instituția la care lucrez", preciza Ion Rebeca.

În susținerea acțiunii sale, magistratul a dat și un citat din Thomas Jefferson (al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii n. red.) "când legea e nedreaptă, omul nu are doar dreptul să protesteze, are obligația să o facă!".

 

Printr-o scrisoare trimisă Prefecturii Argeş, judecătorul Ion Rebeca cere revocarea în parte a Hotărârii emise pe 12 octombrie a.c. de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, respectiv articolul 1 din hotărâre, prin care a fost instituită, începând cu 14 octombrie, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice în Argeş de către toate persoanele, cu excepţia acelor cu vârsta mai mică de 5 ani.

"Subsemnatul Ion Rebeca (..) solicit, în condițiile art. 7 al. (1) din Legea nr. 544 din 2 decembrie 2004 privind contenciosul administrativ, revocarea în parte a Hotărârii nr. 47 din 12 octombrie 2020, adoptată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, respectiv art. 1 din această hotărâre, prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele, cu excepția celora cu vârsta mai mică de 5 ani, aflate pe raza administrativ- teritorială a județului Argeș, începând cu data de 14 octombrie 2020.
Actul administrativ este contrar normelor fundamentale cuprinse în actele normative internaționale și de drept intern, cu efectul încălcării dreptului meu la liberă circulație pentru motivele ce urmează:
Prin Hotărârea nr. 49 din 13 octombrie 2020, adoptată de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a aprobat prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 octombrie 2020.
Pentru prevenirea și controlul infecției cu virusul Sars-Cov 2, a fost păstrată în anexa nr. 1 la  Hotărârea nr. 49/ 2020 măsura obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spații comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a apreciat necesară măsura obligativității măștii de protecție în spațiile publice enumerate la art. 8 din anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 49/ 2020, numai în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/ 1000 de locuitori.
Incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile față de data adoptării Hotărârii 47 din 12 octombrie 2020, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, era sub limita de 3/1000 de locuitori, fiind de notorietate că acest județ se află în rândul județelor cu o incidență cumulată a cazurilor de sub 1,5/ 1000 de locuitori.
Hotărârea a cărei revocare o solicit este contrară dispozițiilor art. 8 din anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 49/ 2020, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care reprezintă un act administrativ-normativ cu o forță juridică superioară și de natură să îmi încalce dreptul fundamental la libera circulație prin impunerea unei condiții obligatorii sub o sancțiune administrativă.
Potrivit art. 45 din Carta Drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, orice cetățean al Uniunii are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre.
Libertatea de circulație, în sensul de posibilitate a oricărei persoane care se găsește în mod legal pe teritoriul unui stat contractant, de a alege liber reședința sa, respectiv de a circula în mod liber este reglementat la art. 2 din Protocolul nr. 4 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, la art. 13 din Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite din 10 decembrie 1948, precum și la art. 25 din Constituția României.
Restrângerea dreptului meu la liberă circulație printr-un act normativ cu o forță juridică inferioară actelor normative internaționale și de drept intern de un nivel juridic superior este de natură să-mi producă o vătămare gravă, motiv pentru care vă solicit în procedură prealabilă reglementată de art. 7 din Legea nr. 445/ 2004, privind contenciosul administrativ, să revocați hotărârea”, se arată în scrisoarea redactată  de Ion Rebeca.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea