Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, instituţia în care “şeful” Bratu una zice, alta face

# În aceste zile se desfăşoară un concurs plătit de elevi, concurs « interzis » de ordinele inspectorului general. Gabriel Bratu: ”Mi s-a adus la cunoştinţă despre astfel de concursuri organizate cu bani strânşi de la elevi. Nu au voie să organizeze nici un concurs la care elevii vor trebui să plătească. Li se cer bani în special pentru organizare.” ”# Ne vom opune categoric. Se trezesc unii profesori că vor ei să evalueze nu ştiu ce, dar cu bani de la copii. Indiferent de suma percepută, nu ar trebui să se ceară aceşti bani.” # ”Învăţământul este gratuit şi obligatoriu şi perceperea banilor de către cadrele didactice în scopurile menţionate anterior este ilegală şi abuzivă. ”
În urmă cu o lună, Gabriel Bratu era tare supărat pe cadrele didactice care organizează concursuri cu bani strânşi de la elevi. La momentul acela, generalul Bratu atrăgea atenţia profesorilor care solicită bani de la elevi pentru organizarea anumitor competiţii în cadrul unităţilor de învăţămînt să nu mai facă acest lucru, pentru că riscă să fie aspru sancţionaţi. Dacă domnul general ameninţa cadrele didactice cu sancţionarea, cu inspectorii de specialitate care tolerează şi chiar sunt implicaţi în astfel de concursuri, ce va face? Rămâne de văzut dacă va face ceva, sau poate acest concurs e organizat chiar cu acceptul generalului.

Lumina Math - concurs de matematică pe 26 noiembrie. Taxa de înscriere este de 15 lei.

Am aflat că prin mai multe şcoli este vânzoleală mare penru a se organiza concursul Luminamath. Profesorii strâng de zor taxa de participare, taxă care este de 15 lei de elev, întrucât perioada de înscriere expiră pe data de 15 noiembrie. S-a prelungit cu câteva zile durata înscrierilor, datorită cererilor profesorilor, spun cei de la Lumina Math. Găsim pe site-ul acestora toate răspunsurile e întrebările pe care le-am putea pune:
# Cum trebuie să mă pregătesc pentru concurs?
- Este de ajuns să ştiţi materia care s-a predat până la jumătatea lunii noiembrie şi să încercaţi să rezolvaţi problemele care s-au dat în anii trecuţi în special după anul 2005.
# Cum mă înscriu la acest concurs?
- Ca să participaţi la acest concurs completaţi formularul de înscriere aflat pe site şi apoi achitati taxa de înscriere către profesorul  responsabil din şcoală.
# Ce se întâmplă dacă nu pot participa; poate cineva participa în locul meu?
- Nu, toate materialele sunt personalizate şi nu se admit modificări. În cazul în care nu puteţi participa, documentele de examinare se pot ridica de la centrul de examen.
# Ce trebuie să aduc la concurs?
- Carnetul de elev sau buletinul, creion şi gumă. Alte materiale ca: telefon mobil, calculator, riglă, ciorne, etc. sunt interzise.
# Am voie să completez formularul de răspunsuri şi cu altceva în afară de creion?
- Nu, din cauză că formularele de răspuns vor fi introduse în cititoare optice pentru corectare, care le acceptă numai pe cele completate cu creionul.
# Ce conţin rapoartele pe care le vom primi după concurs?
- Răspunsurile date de elev în comparaţie cu răspunsul corect, clasarea elevilor pe şcoală, judeţ şi pe ţară şi situaţia pentru fiecare subcapitol.

Toţi elevii vor primi diplomă de participare, iar la fiecare 250 elevi înscrişi, locul I va primi o excursie în Turcia

# Premiile pe ţară, pentru fiecare clasă
Primii 20 de elevi de la fiecare clasă vor primi următoarele premii, în funcţie de poziţia ocupată. Dacă există mai mulţi elevi pe acelaşi loc, nu sunt luate în considerare primele 20 de punctaje, ci primii 20 de elevi.
- Locul I – 800 ron
- Locul II – 600 ron
- Locul III – 400 ron
- Locul IV-V – 300 ron
- Locul VI-X – 200 ron
- Locul XI-XX – 150 lei
# Pentru fiecare judeţ şi fiecare clasă
Primul elev din fiecare categorie în care sunt înscrişi minim 250 de participanţi, va câştiga o excursie în Turcia-Istanbul. Dacă într-un judeţ, numărul copiilor înscrişi este mai mare de 250, încă un copil va primi ca premiu o excursie în Turcia, pentru fiecare multiplu de 250. Toti elevii vor primi diplomă de participare la terminarea concursului.

Domnul inspector Octavian Stroe răspunde de organizarea acestui concurs în Argeş

Sunăm şi noi la firma care organizează concursul să aflăm cum se organizează acest concurs, deşi indicaţiile din site ne erau suficiente. Ne răspunde o doamnă tare drăguţă care ne îndrumă, pentru toate detaliile, la inspectorul Octavian Stroe, inspector de matematică din cadrul ISJ Argeş. Doamna Ruxandra Dincă, reprezentanta firmei organizatoare, ne spune să-l sunăm pe domnul inspector Stroe, întrucât acesta ne va ajuta cu tot ce se poate şi chiar ne dă numărul de telefon al domnului inspector.
Iată ce ne spune inspectorul Stroe, subordonatul generalului Bratu, care dezaprobă total organizarea concursurilor la care se strâng bani de la elevi:
# Domnul inspector Stroe? Am numărul dumneavoastră de la doamna Dincă de la Lumina Math. Vreau să mă interesez şi eu de acest concurs, Luminamath, sunt părintele unui copil şi aş vrea să-mi înscriu şi eu copilul la acest concurs.
- Lumina Math e organizatoarea acestui concurs, nu ISJ este organizatorul. E problema profesorilor de la clasă dacă aceştia îşi înscriu elevii sau nu. E problema şcolii ce face. Eu nu fac decât să coordonez acest concurs, dar doar pe final, când îi repartizez pe centre.
# Dar dacă profesorul nu vrea să înscrie elevul, ce fac?
- Eu nu pot obliga profesorul, dar mergeţi la altă şcoală care organizează acest concurs. Puteţi merge printr-o altă şcoală care a făcut înscrieri deja şi vă pot recomanda la Şcoala 11. Eu nu pot obliga profesorii, poate aceştia organizează alte concursuri la care se scot mult mai mulţi bani, triplu poate decât la concursul acesta, dar e o problemă de atitudine.
# Păi se plăteşte şi la acest concurs?
- Da, e o taxă minoră, dar uitaţi-vă pe site-ul celor de la Lumina Math.
# Dar totuşi, cam cât este taxa?
- 15 lei, parcă, dar vedeţi pe site, acolo spune şi ce taxă trebuie să achite fiecare participant.  V-am mai spus că ISJ nu are nicio răspundere aici, noi dăm o mână de ajutor, dezinteresat, la concursul acesta. Ei au un protocol cu Ministerul.

Octavian Stroe, inspector de matematică la ISJ Argeş, a doua zi nu ştie amănunte legate de acest concurs. Ne trimite la minister pentru aceste amănunte.

A doua zi, domnul inspector Octavian Stroe, nu mai are toate detaliile la dânsul. Dacă telefonul este din partea unui ziarist, domnul Stroe este mult mai rezervat, am putea spune că nu ştie mai nimic despre acest concurs.
# Domnule inspector, de la ziar vă deranjez. Vă rog să-mi spuneţi şi mie ce ştiţi de concursul Luminamath care se organizează în şcoli?
- Nu îl organizează inspectoratul, vedeţi că au un site şi au acolo toate detaliile. Lumina Math este site-ul şi acolo aveţi toate datele despre acest concurs. Ei organizează acest concurs în toată ţara, au un sistem, se înscriu online, nu pot eu să vă dau ttoate amănuntele.
# Dar automat au şi girul dumneavoastră.
- Au un protocol cu ministerul, nu o fac aşa de capul lor, nu vă închipuiţi că…. Au un protocol, dar încă o dată vă spun că noi inspectoratul, în regim oficial nu avem atribuţii. E la latitudinea profesorilor şi şcolilor să-i înscrie pe copii.
# Dar nu este în contradicţie cu ce spunea domnul general Bratu că nu vrea să audă de concursuri organizate cu bani strânşi de la elevi?
- Nu ştiu la ce vă referiţi şi nu pot să vă dau nicio informaţie. Dacă vreţi amănunte despre acest concurs, vă uitaţi pe site-ul acestei instituţii, puteţi suna şi la minister, poate că au şi dânşii mai multe informaţii. Vă spun sigur că au un protocol cu ministerul şi chiar a fost prezentat acest concurs de inspectorul de matematică la începutul anului.
L.C.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea