IN MEMORIAM. Dr. Ion Crăciun - 26 octombrie 1933 - 87 de ani de la nașterea marelui chirurg

Medic, chirurg de excepție ce și-a dedicat aproape întreaga viață și putere de muncă ridicării și dezvoltării Spitalului din Călinești.
Studii primare și medii la Călinești și Pitești, studii superioare la București, unde obține și doctoratul în științe medicale, în 1975. Primele instituții în care și-a desfășurat activitatea au fost: Sanatoriul Valea Iașului și Spitalul Clinic Fundeni. Din 1963, se întoarce în comuna natală, Călinești, unde face istorie.  Acesta a activat ca medic și director aici, între 1963 și 1996.

Chirurg de excepție, recunoscut național, doctor în medicină (1975), Ion Crăciun contribuie decisiv la ridicarea Spitalului Călinești pe o treaptă superioară în rândul unităților de profil. Apar sau sunt modernizate, sub conducerea sa, camera de gardă, blocul operator, secțiile spitalului, laboratoarele de analize medicale, radiologie, ecografie. Stația de salvare evoluează, mașinile sunt înlocuite, sunt dotate corespunzător.   
În anul 1985 este inaugurat noul pavilion, cu o suprafață construită de 4900 m.p., în curtea vechiului spital. Construcția de amploare a fost posibilă datorită alocării, cu aproape 80 de ani în urmă, a unui spațiu suficient de generos vechiului spital. Modernizarea s-a simțit și în cifrele statistice. Dacă, în 1938, gradul de mortalitate din spital era de 4%, între 1945 și 1956 a scăzut la 3%, iar în anii 1960 la 1%. După inaugurarea noului pavilion, mortalitatea înregistrată a fost de aproape 0,5%. (extras din ”Comuna tradițională Călinești. Consemnări și documente monografice”, Muzeul Golești, 2017)
Ion Crăciun se stinge la 27 ianuarie 1997. Strada Spitalului din Călinești, ca și unitatea medicală, îi poartă numele.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea