Au început lucrările de reabilitare la fostul „Panoramic” din Pitești

De săptămâna trecută a fost din nou agitație la Casa Universitarilor, fostul „Panoramic”. Nu au fost văzuți oameni ai străzii, veniți pentru a se adăposti, ci din contră mai multe echipe de muncitori. Zgomotul produs de utilajele de pe șantier a fost dovada vie că s-a muncit cu spor, în fiecare zi, dis de dimineață.
Aflată la câteva sute de metri de centrul Piteștiului, clădirea de 823,33 mp, din str. Eroilor, aflată în administrarea Universității Pitești, va fi readusă la viață, la 10 ani de la lăsarea de izbeliște.Asta după ce, pe 12 octombrie 2020, a fost declarat, în sfârșit, un câștigător la licitația pentru contractul de „Reabilitare, modernizare, reparaţii capitale, amenajare cu revenire la arhitectura iniţială imobil D+P  - Casa Universitarilor”. Valoarea estimată, fără TVA, a lucrărilor este de peste 1,7 milioane de lei.
„În sfârșit avem câștigător, după a treia sau a patra tentativă, la operațiunea de renovare, reparare, aducere la forma inițială a obiectivului. Ceea ce ne bucură enorm pentru că banii îi aveam de vreo patru ani și nu îi foloseam”., ne-a precizat Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești.
Câștigătoare a fost declarată o societate din Argeș, care are la dispoziție 60 de zile pentru realizarea lucrărilor. Asta ar însemna că noul an ar trebui să găsească Universitatea cu clădirea gata. Reabilitarea însă nu pare a fi o operațiune ușoară având în vedere starea de degradare a imobilului. Până și conducerea UPIT este rezervată, în acest sens, în declarații, știind mai bine ca oricine care este stadiul actual al clădirii și ce fel de lucrări ar trebui efectuate acolo.
Conform contractului, la Casa Universitarilor, în următoarea perioadă se vor executa mai multe categorii de lucrări:
- Lucrări de intervenţii structură de rezistenţă;
- Lucrări de arhitectură;
- Instalaţii sanitare;
-  Instalaţii termice ;
- Instalaţii electrice;
- Instalaţii HVAC
- Procurare utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj.
După realizarea lucrărilor totul va intra în linie dreaptă, mai ales că „Pentru echipare avem bani”, precizează rectorul Dumitru Chirleșan. Iar destinaţia clădirii va fi aceea de ”Centru de Cultură şi Educaţie Sud-Est Europeană”. Vor fi desfășurate și alte activități. Dar despre asta la timpul potrivit, mai exact după finalizarea lucrărilor.

Tone de gunoaie au fost transportate, în 2018, din interiorul și exteriorul Casei Universitarilor

Universitatea din Pitești a primit de la Ministerul Educației suma de 1,8 mil lei pentru reabilitarea Casei Universitarilor de patru ani. Dar din cauza birocrației, iar mai apoi a lipsei de interes a constructorilor, lucrarea a bătut pasul pe loc. În vara anului 2018, clădirea oferea o imagine dezolantă. Scările neîngrijite, mizeria și buruienile te avertizau că acolo se află o ruină, ci nicidecum către o clădire considerată a fi „în conservare” încă din 2010. În urma unui reportaj realizat, în acea perioadă, de redactorul săptămânalului „Atitudine în Argeș” și intitulat „Boschetarii și-au făcut cămin în Casa Universitarilor”, în care se preciza cum au ajuns oamenii străzii să „închirieze” clădirea ca adăpost personal, conducerea Universității din Pitești a luat măsuri suplimentare pentru protejarea clădirii. S-a făcut curat atât în interiorul, cât și exteriorul „Casei Universitarilor”, fiind evacuate de acolo câteva tone de resturi. De asemenea, s-a dispus îngrădirea locației, măsură care a „rezistat” până în prezent.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea