Modelul electric Dacia va fi produs în China

# Dacia Spring va fi, probabil, cea mai accesibilă mașină electrică din Europa

România nu va produce primul model electric al mărcii Dacia. Volumele de vânzări vor determina dacă în viitor Dacia Spring ar putea sau nu să fie produsă în România sau în Maroc, însă raţiunile de cost din spatele maşinilor electrice determină ca în prezent modelul să fie produsă în China, relatează Ziarul Financiar.

„Nu este produs acum în România, ci în China deoarece reprezintă cea mai mare piaţă de automobile electrice din lume. Şase ma¬şini din zece sunt vândute acolo şi implicit a permis dezvoltarea unui ecosistem pentru producţie foarte bun. Avem pe de-o parte capacitatea de producţie şi preţurile de acolo, avem expertiza Renault“, a spus Mihai Bordeanu, directorul de marketing la nivel global pentru marca Dacia.
Miza unui automobil electric este formarea unui întreg ecosistem de furnizori, cum sunt producătorii de baterii.
În România există în prezent două proiecte de fabrici de baterii pentru maşini electrice – una a Prime Motors Industry, în acţionariatul căruia sunt cei de la Rombat, care deţin 35% din aceasta şi vizează producţia lângă Bucureşti, la Cernica, iar o a doua a grupului german Draexlmaier, la Timişoara.
Atât Ungaria cât şi Polonia au deja fabrici de baterii pentru maşini electrice, iar în Ungaria deja se produc motoare pentru maşini electrice.
Dacia Spring va fi, probabil,  cel mai accesibil automobil electric de pe piaţa europeană, cu un preţ de sub 20.000 de euro, cel mai probabil de 15-16 mii de euro.
Renault City K-ZE, modelul electric pe care este bazat Dacia Spring, a fost lansat pe piaţa chineză anul trecut. Acesta este produs de compania eGT New Energy Automotive, un joint venture deţinut de Nissan şi Dongfeng din care Renault deţine 25%. Aceeaşi companie va produce pentru început şi Dacia Spring. Anul trecut Renault Dongfeng a anunţat că în China compania va vinde numai maşini electrice. Având în vedere bateria de 26,8 kWh, cel mai probabil autonomia maşinii va fi de circa 170-200 km, suficient pentru oraş sau o navetă interurbană scurtă. Maşina are 4 locuri, o lungime de 3,73 m, faţă de 4,09 metri cât are lungime noul Sandero.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea