Electrician din Argeș, donator de plasmă pentru a patra oară

# Argeșul este pe locul doi, după București, în ceea ce privește numărul donatorilor

Solidaritate în pandemie! Un electrician din Argeș a donat, recent, pentru a patra oară plasmă pentru cei infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Bărbatul, de 57 de ani, din Curtea de Argeș, a donat plasmă de patru ori în aproape trei luni, fiind singurul argeșean care a făcut acest lucru. Acesta a avut o formă moderată de COVID-19, fiind internat pentru două săptămâni la Spitalul din Valea Iașului.

 

După ce s-a vindecat, a donat din proprie inițiativă plasmă, iar pentru că are o cantitate bună de anticorpi a ajuns să doneze de patru ori. Și va dona din nou dacă starea sa de sănătate îi va permite. „Eu consider că e un simplu gest. Prima dată m-am dus din proprie inițiativă pentru că auzisem că este nevoie de plasmă, iar apoi doamna doctor m-a sunat și mi-a spus că am o cantitate bună de anticorpi și să vin să donez din nou. Am ajuns să donez de patru ori. Am văzut cât de greu e să fii suferind și dacă pot să ajut pe cineva de ce să nu o fac! Eu sper să mă mai anunțe doamna doctor că am un număr suficient de anticorpi, și o să mai vin. Nu e nicio problemă!”, ne-a precizat argeșeanul P.T.

În județul nostru sunt 21 de persoane care au donat de două ori, trei persoane - de trei ori, iar o singură persoană a donat de patru ori. Pe 12 noiembrie, în Argeș au donat 221 de persoane, dintre care 157 de recoltări prin plasmafereză și 64 prin sânge total. Pungile de plasmă din Argeș au ajuns la 13 centre din țară: București, Timișoara, Reșița, Constanța, Sibiu, Slatina. Bihor, Cluj, Arad, Vâlcea, Deva, Brașov și Maramureș, informează reprezentanți ai Centrului de Transfuzie Sanguină din Pitești. „Fac apel către persoanele care au avut infecția asta să ne contacteze”, ne-a precizat dr. Monica Chiran, directorul Centrului din Pitești.

Argeșul - pe locul doi în țară în privința numărului donatorilor de plasmă

Numărul donărilor de plasmă convalescentă din ultima lună s-a triplat față de perioada anterioară. Conform datelor colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), în perioada 7 octombrie - 6 noiembrie, s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1587 doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19.  
Anterior, în perioada 26 aprilie - 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.
„Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară! (...) Ca urmare a solicitărilor venite din partea centrelor de transfuzie, am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat următoare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament). Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie. Este urgentă implicarea Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie. Nu în ultimul rând, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată mai devreme, la pacienții cu forme severe de COVID-19. Toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale vor fi zadarnice, dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale”, spune Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL, pe pagina de Facebook – „Covidplasma.ro”.
A.V.

Click AICI pentru situația donării de plasmă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea