Tel Drum SA - în judecată cu Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea

# Miza proceselor: Insula Belina! # Brațul Pavel și Insula Belina au revenit în domeniul public al statului și în ograda ABAAV # „Avem în discuție un proiect mare pe care să-l facem în zonă”, susține consilierul județean Marius Postelnicescu, director adjunct la ANAR

În Ședința de Guvern din 5 noiembrie 2020, Executivul a aprobat o hotărâre prin care Insula Belina și Brațul Pavel, din județul Teleorman, au revenit în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române, prin Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea. Insula Belina şi Braţul Pavel au intrat în 2013 în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a închiriat, la doar câteva zile după ce a intrat în administrare, firmei Tel Drum.

„Sunt șase procese pe care Tel Drum le-a făcut împotriva Ministerului, Apelor Române și ABAAV”

Chiar dacă cele două obiective au revenit, în prezent, în domeniul public al statului, societatea Tel Drum nu renunță încă la ele. Pe rolul instanțelor din județul Teleorman sunt deschise mai multe procese privind modul în care au fost încetate contractele de închiriere pentru terenurile respective, printre pârâți regăsindu-se și ABA Argeș-Vedea.
„A fost preluată prima dată în luna mai. Sunt mai multe formalități. Sunt șase procese pe care Tel Drum le-a făcut împotriva Ministerului, Apelor Române și ABA AV-ului. Joi, 5 noiembrie, a fost o hotărâre de Guvern prin care a trecut definitiv în domeniul public al statului. Marți (10 noiembrie n.r.) au fost colegii de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, directorul și cu juristul, să facă procesul de predare/primire”, ne-a precizat consilierul județean Marius Postelnicescu, director adjunct la Administrația Națională Apele Române (ANAR).

Ministrul Mircea Fechet: „Este o reparație morală”

Pe 9 noiembrie, Hotărârea de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au revenit în domeniul public al statului și în administrarea Apelor Române a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Este o reparație morală pe care Guvernul Orban a reușit să o realizeze. Întregul proces de preluare a întârziat nepermis de mult. Gândiți-vă că demersurile au început încă din 2018. De atunci, am avut parte de peste 2 ani de întârzieri și blocaje, fie din partea firmelor care au închiriat pe acolo tot felul de bunuri, fie din partea unor politicieni locali”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, conform unui comunicat de presă emis de Direcția de Comunicare a Ministerului. În perioada imediat următoare, toate imobilele și bunurile aflate pe Insula Belina vor fi inspectate tehnic și inventariate. ”În urma unei analize, vom lua o decizie cu privire la destinația viitoare a acestei zone. Oricare ar fi aceea, ea va trebui să aducă profit și plus-valoare statului român. Va fi un proces deschis și transparent, pentru că avem datoria să luăm cea mai bună decizie”, a mai adăugat ministrul Mircea Fechet.

Marius Postelnicescu, director adjunct ANAR: „Avem în discuție un proiect mare pe care să-l facem în zonă”

Despre cum va arăta în viitor Insula Belina, aflată în administrarea ABA Argeș -Vedea, liberalul  Marius Postelnicescu, directorul adjunct ANAR, a precizat: „Urmează în această perioadă să stabilim ce facem cu ea ca obiectiv, pentru Apele Române. Eu am sugerat, împreună cu câțiva directori, ca deocamdată să nu o scoatem la închiriat în această perioadă. Să așezăm lucrurile, să vedem toate formele legale. (...) Avem în discuție un proiect mare pe care să-l facem în zonă, pentru populație. Putem să facem pentru Apele Române un centru de formare profesională, să dăm drumul la cetățeni să viziteze. Vedem...”.
Precizăm că pe 20 mai 2020 a fost semnat protocolul de predare-preluare a Brațului Pavel și a insulei Belina de către Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și Consiliul Județean Teleorman. Mai trebuia doar Hotărârea de Guvern, care a fost dată, recent, în luna noiembrie, pentru ca cele două obiective să revină în domeniul public al statului.
Pe 25 mai, ministrul Mediului s-a deplasat în Insula Belina pentru a verifica ce anume s-a construit acolo, după anul 2013. Autorităţile au găsit foarte multe construcţii la faţa locului. Nu au reuşit să intre în interior pentru că erau încuiate. Ministrul a anunţat că ar fi vorba despre construcţii ilegale, ridicate fără respectarea normelor. Autorităţile au mai spus atunci că se va lua o decizie în legătură cu acestea - vor fi transformate în compex turistic sau vor fi demolate.

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh trimisă în judecată în „dosarul Belina”

Insula Belina şi Braţul Pavel au intrat în 2013 în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a închiriat apoi firmei Tel Drum. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecat, în 2018, în dosarul deschis de DNA pe această temă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că: „ În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale”.
După apariţia dosarului penal, instrumentat de DNA, CJ Teleorman a decis că nu mai are niciun motiv să păstreze rolul de administrator, cedând insula în data de 26 noiembrie 2018 Apelor Române, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean Teleorman, motivată de faptul că au trecut cinci ani de la preluarea în administrare a insulei şi nu s-a reuşit acolo construirea niciunui obiectiv de interes public.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea