Condamnați pentru că au luat ilegal de la APIA suma de 200.000 euro

# Dosarul se judecă la Curtea de Apel Pitești

În ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a doi afaceriști vâlceni, după ce aceștia ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 895.519 lei (circa 200.000 euro). Conform procurorilor DNA, au fost trimiși în judecată Apostoloiu L. Lazăr - pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri europene în formă continuată, și Apostoloiu Lazăr - pentru săvârșirea

infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri europene, în formă continuată. Pe 7 octombrie 2020, cei doi inculpați au fost condamnați, în primă instanță, la Tribunalul Vâlcea, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.  „Condamnă pe inculpatul A.L.L. la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Condamnă pe inculpatul A.L. la 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Admite acţiunea civilă formulată de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. Respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de numitul T.S.”, se arată în hotărârea Tribunalului Vâlcea.
Ultima etapă a procesului urmează a se desfășura la Curtea de Apel Pitești. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 25 noiembrie 2020.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2008-2012, inculpatul Apostoloiu L. Lazăr, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate (120 ha, respectiv 130 ha pășune). Prin aceste demersuri, inculpatul Apostoloiu L. Lazăr a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 895.519 lei sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă.În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților”.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea