Moștenire din mandatul lui Manu! CJ Argeș - bun de plată în procesul de la Tribunalul Sibiu

# Decizie în dosarul angajatului care nu a făcut cum a zis șefu`

Procesul dintre Viorel Badea, directorul executiv de la Evidența Persoanelor, și Dan Manu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, este aproape de final. Pe 18 noiembrie, Tribunalul Sibiu s-a pronunțat, în primă instanță, în acest dosar. Concluziile magistraților sunt că Viorel Badea a fost destituit abuziv de Consiliul Județean. Drept urmare, administrația județeană a fost obligată la plata unor despăgubiri pentru perioada în care acesta a fost dat afară din instituție, dar și a unor daune morale în valoare de 10.000 lei, respectiv a cheltuielilor de judecată. CJ Argeş a fost obligat și la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site. Hotărârea instanței nu este definitivă!

Scandalul a izbucnit în anul 2017, atunci când directorul executiv al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP) Argeș a dispus majorarea salariilor personalului direcţiei la nivelul celor din Consiliul Judeţean, instituţie căreia i se subordona. Pentru că i-a subminat autoritatea, între Dan Manu,fostul președinte al CJ Argeș, și Viorel Badea s-a iscat un conflict. Șeful de la Evidența Populației a tras ponoasele, fiind suspendat pe motiv disciplinar, iar în cele din urmă destituit, în aprilie 2018. Lui Badea i s-au imputat „manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea”, „refuzul de a îndeplini atribuțiile de serviciu” sau „încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege pentru funcționarii publici”. Conflictul s-a mutat în instanțe. Iar de atunci, Viorel Badea înregistrează victorii pe bandă rulantă.  Reamintim că în octombrie 2018, instanța a dispus suspendarea hotărârii CJ Argeș de destituire și l-a repus în drepturi pe acesta până la soluționarea definitivă a cauzei.

 

Viorel Badea va primi despăgubiri egale cu salariile majorate şi reactualizate

Ultima sa victorie a fost, pe 18 noiembrie, la Tribunalul Sibiu, acolo unde instanța a dispus anularea hotărârilor CJ Argeș privind sancționarea disciplinară a directorului Executiv al Directiei Generale de Evidență a Persoanelor Argeș, prin diminuarea drepturilor salariale cu 20% pe o perioada de 3 luni, respectiv pe cea privind sancționarea prin destituirea din funcția publică de conducere. CJ Argeș va trebui să-l despăgubească pe Badea cu salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi cu alte drepturi de care acesta ar fi beneficiat în funcţia de conducere, pentru perioada în care a fost suspendat.
„Admite în parte acțiunea formulată de reclamantul Badea Viorel – Marian, în contradictoriu cu pârâtii Consiliul Judeţean Argeş, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, MANU Dan-Constantin, Secretarul judeţului Argeş, Voica Ionel si Comisia de disciplină din cadrul Consiliului Judeţean Argeş, și, în consecință: Dispune anularea Hotărârilor Consiliului Judeţean Argeş nr. 111 din 12.04.2018 și nr. 112 din 12.04.2018 precum și a Raportului de evaluare a performanţelor profesionale pentru perioada 01.01.2017-12.09.2017 din data de 31.01.2018. Dispune reintegrarea reclamantului în funcția detinuta anterior emiterii HCJ 112/2018 si obligarea pârâtului Consiliul Judetean Arges la plata despăgubirilor egale cu salariile majorate şi reactualizate cu rata inflaţiei, drepturi calculate de la data de 23.04.2018 şi până la reintegrarea efectivă în funcţia deţinută, precum şi toate drepturile şi sporurile legale cuvenite”, se arată în Hotărârea Tribunalului Sibiu.

Dan Manu, Ionel Voica și CJ Argeș - obligați la plata de daune morale și de cheltuieli de judecată

Viorel Badea va primi și daune morale, în valoare totală de 10.000 de lei, de la Dan Manu, Ionel Voica și CJ Argeș. Aceștia vor plăti și cheltuielile de judecată.
„Obliga pârâţii, în solidar, la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri - daune morale. Obliga pârâtul Consiliul Judeţean Argeş la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site-ul acestuia, în imediata continuare a actelor administrative sancţionatorii şi menţinerea acesteia pe toată durata afişări H.CJ. Argeş nr. 111 şi H.CJ. Argeş nr. 112 din 12.04.2018. (...) Obliga pârâţii Consiliul Judeţean Argeş, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, MANU Dan-Constantin, Secretarul judeţului Argeş, Voica Ionel (foto) la plata catre reclamant a sumei de 10459 lei cheltuieli de judecată, respectiv 8000 lei Consiliul Judeţean Argeş și câte 1229 lei ceilalti 2 pârâți. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare și care se depune la Tribunalul Sibiu sub sancțiunea nulității”, se mai arată în hotărârea Tribunalului Sibiu.

Administrația județeană - executată silit

Pe 25 septembrie 2019, Viorel Badea a câștigat prin hotărâre definitivă, la Curtea de Apel Alba Iulia, anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Argeş nr. 187/27.07.2017 privind suspendarea raportului său de serviciu ca director executiv. Instanța a menținut atunci hotărârea Tribunalului Sibiu de obligare a pârâţilor „la plata despăgubirilor reprezentând drepturile salariale datorate reclamantului, începând cu data de 13.09.2017, actualizate cu rata inflaţiei.”  
Cum nu și-a primit banii, conform hotărârii instanței, directorul executiv de la DGEP Argeș a trecut la executarea silită. Cererea sa a fost admisă de Judecătoria Pitești pe 1 aprilie 2020: „Admite cererea. Încuviinţează executarea silită. Fără cale de atac”. CJ Argeș a făcut contestație la executare. Instanța le-a respins cererea pe 18 noiembrie 2020. „Respinge contestaţia la executare, ca neîntemeiată. Obligă contestatorii la plata către intimat a sumei de 1500 lei cheltuieli de judecată(onorariu avocat). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Pitești.
A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea