Ion I.C. Brătianu – “regele neîncoronat” al României

 

Partidul Naţional Liberal nu a fost mai puternic, ca în cei aproape 20 de ani când destinele liberalilor și ale țării au fost conduse de Ion I.C. Brătianu, cunoscut și sub numele de Ionel Brătianu. Acesta a avut o traiectorie politică fulminantă, purtând povara grea a numelui pe care îl avea și pe care l-a onorat până în ultima clipă a vieții sale.

 

Regele Ferdinand l-a considerat „zodia bună a României“, iar pentru acest lucru şi‑a atras de la opozanţi renumele de „rege neîncoronat“. Moartea regelui, pe 20 iulie 1927, a lăsat ţara în mâna unui singur om, Ion I.C. Brătianu.

 

Omul care și-a pus categoric amprenta asupra destinului PNL a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, mai mult decât oricine altcineva, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe. A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova.

În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923. Când regele Ferdinand I a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an, în ziua de joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim‑ministrul României, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani. Opinia publică era şocată, nimeni îşi putuse închipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Coşciugul său a fost purtat pe umeri atât de apropiaţi, cât şi de foştii opozanţi. A fost înmormântat la Florica, alături de tatăl său.

 

Ca un omagiu adus marelui om politic PNL, liberalii din Argeș au depus o coroană de flori și au aprins lumânări la mormântul “regelui neîncoronat” al României. Au fost prezenți la Vila Florica (Muzeul Național Brătianu) Gelu Tofan, Tiberiu Irimia, Ana Stan și directorul muzeului, Mihai Alexandrescu pentru a păstra un moment de reculegere în cinstea marelui Ion I.C. Brătianu.

Realizat de SC Atitudine Media Grup SRL la comanda PNL Argeș, Cod mandatar financiar: 11200025

 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea