Daniel Constantin: ”Politicianul trebuie analizat după fapte”

Mulți politicieni ajung în Parlament sau sunt numiți în diverse funcții, iar când li se termină mandatele se observă că, în tot acest timp, nu au făcut nimic pentru români. Neimplicarea aleșilor în viața comunității și lipsa de idei sau de proiecte trebuie taxate de cetățeni în cabina de vot. La fel de important este ca oamenii să știe la momentul bilanțului cine i-a reprezentat cu onoare și dedicație, cine le-a cunoscut și le-a rezolvat problemele.
Daniel Constantin a ocupat de-a lungul timpului funcții importante în stat. Ales în două rânduri parlamentar, a fost și ministru al Agriculturii, ministru al Mediului și vicepremier. Din aceste poziții, a fost implicat în luarea multor decizii importante. Deși nu toată lumea știe, numeroase măsuri cu mare impact în viața românilor au fost gândite, inițiate și implementate chiar de el.

Top 5 măsuri inițiate de Daniel Constantin

1. Reducerea TVA la alimente
Daniel Constantin a inițiat și a implementat,  din poziția de ministru al Agriculturii, reducerea TVA la alimente. De pe urma măsurii beneficiază și astăzi milioane de români, care plătesc mai puțin pentru mâncare. Pe lângă impulsul dat consumului și eficiența dovedită în combaterea sărăciei extreme, scăderea TVA a avut și un efect la care puțini s-au așteptat – veniturile la buget au fost mai mari decât cele prognozate, măsura fiind foarte eficientă în combaterea evaziunii fiscale.
2. Legea irigațiilor
Daniel Constantin a promovat, pe vremea când răspundea pentru destinele agriculturii românești, o lege cuprinzătoare (un miliard de euro), care permite refacerea întregii rețele de irigații din România. Până acum, când lucrurile par a se schimba fundamental, aceasta a fost doar parțial implementată, guvernele nealocând toate fondurile necesare unui proiect atât de ambițios. Cu toate acestea, legea și-a dovedit eficiența, numeroși fermieri având posibilitatea datorită facilităților oferite să-și irige culturile, acolo unde s-au realizat investițiile.
3. Legea cooperativelor
Daniel Constantin este artizanul noii legi a cooperativelor. Observând deficiențele legii din 2004, acesta a inițiat o lungă serie de modificări care vor ajuta fermierii din România ca, prin asociere, să fie mai performanți și să-și comercializeze mai bine produsele. "Pe lângă măsurile şi beneficiile fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe profit timp de 5 ani, până la scutirea impozitului pe venit pentru microîntreprinderile care se asociază la cooperative, legea facilitează accesul pentru comercializarea produselor în lanţurile mari de magazine, prin asociere", menţiona, la acel moment, Daniel Constantin. Această lege este doar un element dintr-un pachet care va face ca legumele și fructele românești să fie mai prezente pe rafturile supermarketurilor. Fonduri europene nerambursabile pentru depozite și facilități de finanțare pentru cofinanțare vor completa sprijinul pentru producătorii români asociați în cooperative.
4. Implicarea în atragerea a peste 8 miliarde de euro din fondurile UE
Chiar și înainte să ajungă în fotoliul de ministru, Daniel Constantin a participat activ și a coordonat  echipa de consilieri din Ministerul Agriculturii la negocirile pentru fondurile europene dedicate agriculturii românești. Modul în care acestea au fost gândite de la bun început se vede și astăzi: Agricultura a rămas probabil singurul domeniu în care România nu este corigentă când vine vorba de fonduri europene.
5. Fermierii depun mai puține documente pentru plățile directe
În urma cu o săptămână, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege depus de Daniel Constantin care simplifică modul de accesare a schemelor de plăţi directe pentru fermieri. Astfel, de anul viitor, peste 860 de mii de fermieri nu vor mai depune documentele pe care trebuiau să le obțină anual de la primării și de la Registrul Comerțului, APIA fiind obligată să culeagă informațiile necesare de la instituțiile emitente. Acesta este un prim pas dintr-un amplu proiect de debirocratizare a României propus de Daniel Constantin.

Realizat de SC Atitudine Media Grup SRL la comanda PNL Argeș, Cod mandatar financiar: 11200025

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea