Incredibil! CJ Argeș trebuie să aloce 14 milioane de lei în plus la proiectul Cetății Poenari

# La patru ani de la proiectul inițial, cheltuielile neeligibile au crescut de peste 15 ori # Consilierii județeni au retras proiectul de pe ordinea de zi

După blocajul birocratic apărut la proiectul privind „realizarea Laboratorului de Radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Pitești”, Consiliul Județean Argeș se confruntă cu o nouă problemă.  Cheltuielile neeligibile de la un alt proiect important al județului – „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” au crescut de peste 15 ori. Mai exact de la 928.479,65 lei, în proiectul inițial, la 14.526.635,02 lei. Valoare totală a proiectului este de 24.371.090,55 lei, cu TVA, față de cea inițială de 10.772.936,09  lei. Specialiștii CJ Argeș se vor întâlni miercuri, 2 decembrie, pentru a analiza și a decide soarta acestei investiții.

 

În ședința ordinară a Consiliului Județean Argeș, din 25 noiembrie, se afla pe ordinea de zi proiectul privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI)– actualizată - și Devizului general pentru „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari”. Proiectul a fost retras în urma unor mari semne de întrebare în rândul consilierilor județeni privind creșterea extraordinară a costurilor. Contractul de finanțare pentru proiectul Cetății Poenari, implementat cu fonduri europene, a fost semnat pe 14 martie 2018, valoarea totală fiind de 10.772.936,09 lei milioane de lei. Între timp, contractul a fost reziliat după ce societatea declarată câștigătoare nu a depus garanția de bună execuție. Procedura a fost reluată, doar că în octombrie 2019 licitația a fost anulată de comisia de evaluare pentru că singura ofertă depusă a fost apreciată ca inacceptabilă și/sau neconformă. Ținând cont de faptul că DALI pentru obiectivul de investiţii “Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a fost realizată în septembrie 2016 și Certificatul de urbanism a expirat în data de 10.11.2019, s-a impus actualizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, concretizată printr-un contract încheiat cu SC Abral Art Product SRL. După actualizarea DALI, din Devizul general reiese o valoare totală a proiectului în cuantum de 24.371.090,55 lei cu TVA, față de cel vechi de doar 10.772.936,09 lei, cu TVA.

 

Narcis Sofianu: „După patru ani valoarea devizului proiectului are o creștere de aproximativ 140 de miliarde de lei vechi”

Consilierul județean liberal Narcis Sofianu a fost unul dintre cei care au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței CJ Argeș din luna octombrie.
„În fapt, prin acest proiect ni se propune să aprobăm creșterea la suma de  14.526.635,02 lei (cu TVA) -  a cheltuielilor neeligibile destinate acestui proiect, în condițiile în care valoarea inițială acestor cheltuieli neeligibile era de numai 928.479,65 lei, valoarea totală inițială a proiectului fiind de 10.706.599,00 lei! Astfel, nu înțeleg de ce după numai patru ani valoarea devizului proiectului a crescut de la 10.706.599,00 lei la 24.304.753,49 lei, adică o creștere de aproximativ 140 de miliarde de lei vechi. Consider că ne este necesar timpul până la următoarea ședință a Consiliului Județean  Argeș pentru a face o analiză comparată a celor două devize generale”, precizează consilierul județean Narcis Sofianu într-o cerere adresată către conducerea CJ Argeș.

Vicepreședintele Marius Nicolaescu: „Este o problemă tehnică”

Legat despre acest subiect, Marius Nicolaescu, vicepreședintele CJ Argeș, a precizat următoarele:
„Deocamdată a fost retras. Trebuie să mai studiem proiectul în sine vizavi de sumele care sunt acolo. Este o problemă tehnică, nu mă pricep la probleme tehnice și nici economice”. Acesta mai susține că diferențe dintre devize urmează să fie analizată: „Este o diferență. Trebuie să vedem care este justificată  și care nu este. Să vedem cine a greșit. (...) Nu eu decid dacă este suma mare sau este suma mică. Sunt niște experți care își asumă, care semnează. Eu nu sunt nici expert tehnic, nici economist. Fiecare răspunde pentru ceea ce trebuie să facă!”, a mai adăugat Nicolaescu.

Dumitru Grecu: „Trebui să fim mult mai profesioniști în abordarea proiectelor, mai ales în partea de investiții”

„În ședințele de comisii au fost discuții legate de proiectul Cetății Poienari. S-a actualizat devizul și pentru o mai atentă analiză s-a suspendat proiectul până când îl aprofundăm cu toții. Să vedem despre ce este vorba, pentru că nu au fost suficiente informații. De comun acord, toată lumea a hotărât suspendarea acestui proiect de pe ordinea de zi”, a precizat și consilierul județean Dumitru Grecu.
„Va trebui să fim mult mai profesioniști în abordarea proiectelor, mai ales în partea de investiții. Și mult mai atenți. Trebuie neapărat să urgentăm proiectul de la Poenari pentru că este un proiect de mare atractivitate și până la urmă ar putea să fie o emblemă pentru județul Argeș, ca Transfăgărășanul de altfel!”, a mai adăugat Grecu.

Cheltuieli doar pentru investiția de bază - 17 milioane de lei, fără TVA

Actualizarea DALI pentru obiectivul de investiție a fost realizat de societatea Abral Art Product SRL. Conform devizului general, valoarea totală a investiției este structurată astfel:
- cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică – 1.520.113 lei, fără TVA;
- cheltuieli pentru investiția de bază – 16.983.526 lei, fără TVA
- alte cheltuieli – 1.949.289 lei fără TVA.
Durata de realizare a proiectului este de 27 de luni, dintre care 24 luni pentru executarea lucrărilor și 3 luni pentru proiectare.

Proiectantul a realizat o notă explicativă privind fundamentarea stabilirii costurilor respective pe categorii de lucrări și operațiuni. Dintre acestea menționăm următorele, cu precizarea că lista este mult mai completă:
„- Din cauza gradului avansat de avariere structurală și de degradare a componentelor arhitecturale, intervențiile de consolidare-restaurare nu pot fi încadrate din punct de vedere al costurilor în indicatoarele de norme de deviz deoarece:
- diferența de nivel între DN7C și platoul Cetății este de 227 m (echivalentă cu un bloc de 90 de etaje!) și trebuie parcursă zilnic, numai pe jos, de către personalul muncitor și cel tehnic al constructorului;
- materialele pot fi ridicate mecanizat numai până la cota 874,84 de unde trebuie ridicate prin purtarea directă, pe trepte, la o înălțime de 15 m, echivalentă unui bloc de 6 etaje, respectiv cu roaba pe o distanță de 60 m pe un plan înclinat cu panta de 5,67%;
- cetatea este înconjurată de râpe și o prăpastie, condițiile de lucru fiind periculoase, mai ales că se lucrează cu precădere la coronamentele zidurilor;
- spațiile în cetate sunt strâmte, șicanate din considerentele specifice fortificațiilor;
- pe conturul exterior al cetății nu se poate lucra decât din nacele și parțial pe schele din lemn datorită formei tunurilor...;
- o bună parte din operațiuni nu pot fi executate decât cu sprijinul alpiniștilor utilitari atârnați în corzi deasupra prăpastiilor și râpelor, la mare înălțime și în bătaia vântului;
- executarea lucrărilor de reabilitare a căilor de acces nu poate fi făcută decât după terminarea lucrărilor pe platoul cetății;
- considerăm că trebuie ținut seama neapărat și de faptul că din punct de vedere climatic, condiții favorabile de lucru la acest obiectiv monument istoric sunt maxim 5 luni/an (mai-septembrie);
- indicatoarele de norme de deviz  nu pot fi aplicate unor lucrări speciale în condiții de lucru speciale și de aceea este de competența proiectantului să evalueze resursele materiale, de manoperă, utilaj și transport în aceste condiții unicat;
- Din abordarea realistă a condițiilor și exigențelor de lucru, precum și a specificității Cetății Poenari a rezultat necesitatea acordării de sporuri (în special la resursa forță de muncă)...”, se arată, în parte, în nota explicativă semnată de arhitectul Aurel Ioan Botez, în calitate de șef proiect complex, elaborator al documentației tehnico-economice faza DALI.
Proiectul de „Conservare și consolidare a Cetății Poenari” este implementat cu fonduri nerambursabile (8.367.787,97 lei) în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.  Se urmărește valorificarea potențialului turistic al Cetății Poenari pe piața turistică națională și internațională, prin reabilitarea, consolidarea și conservarea infrastructurii obiectivului de patrimoniu.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea